Amiga Chip RAM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Chip RAM
adattároló memória
Gyártók Commodore International
Csatlakozó
Alaplapon beépített

A Chip RAM az Amiga "custom", azaz speciális rendeltetésű chipsetje számára elérhető RAM.[1] A Chip RAM használatán a CPU és a "custom" chipek osztoznak, az elérés pedig közvetlenül történik (DMA).[2] Olykor a megtévesztő "grafikus RAM" névvel is illetik.

Közvetlen memóriahozzáférés[szerkesztés]

Az Amiga architektúrájában a DMA vezérlő az Agnus chipbe (AGA chipsetes modellekben az Alice chipbe) van integrálva. Mind a CPU, mint a chipset többi eleme esetében az Agnus dönt a megosztott RAM-hoz való hozzáférésről. Ez a custom chipek számára lehetővé teszi, hogy a CPU-tól függetlenül hajtsanak végre video, audio, vagy más DMA-műveleteket. A korai Amiga-rendszereken a CPU rendszerint csak minden második memóriaciklus alatt érhette el a memóriát. Az Agnus működtette azt a rendszert, hogy a "páratlan" órajelciklusok az idő-kritikus custom chipek számára voltak fenntartva, míg a "páros" ciklusok voltak a CPU-ra kiosztva, így átlagos DMA-használat mellett a CPU memóriaelérése jellemzően nem volt akadályozott és megszakításmentesen tudott működni. Mindazonáltal a chipset bizonyos DMA hozzáférési, mint például nagyobb színmélységű nagyfelbontású grafikus, Copper "koprocesszor", vagy blitter logikai áramköri műveletek pótlólagos ciklusokat használhatnak, melyek megakadályozhatják a CPU ciklus-hozzáférését. Ilyen esetekben a CPU-ciklusok hozzáférése csak a megosztott RAM tekintetében korlátozottak, de sohasem a CPU által kizárólagosan használt Fast RAM (ha van ilyen a gépben), illetve a ROM vonatkozásában.[2]

Memóriakapacitás modellenként[szerkesztés]

A rendszerbe telepített Chip RAM mérete fontos, mivel ez határozza meg, hogy mennyi grafikus, audio, illetve háttértár-adattal tudnak dolgozni a custom chipek a CPU nélkül. Az alábbi táblázat összegzi az Amiga egyes modelleinek alapvető memória-konfigurációit és bővíthetőségeit.[2]

Modell Chip RAM [MB]
(alap felszereltség)
Chip RAM [MB]
(maximum)
Szélesség
Amiga 1000 256 KByte 512 KB[2] 16-bit
Amiga 500, Amiga 2000, CDTV 512 KB - 1 MB[a] 512 KB - 1 MB[b] 16-bit
Amiga 500 Plus, Amiga 600 1 MB 2 MB 16-bit
Amiga 3000 1 MB 2 MB 32-bit[c]
Amiga 1200, Amiga 4000, Amiga CD32 2 MB 2 MB 32-bit[d]

A megosztott RAM adatbusza 16-bites mind az OCS, mind pedig az ECS chipsetes rendszerekben.[c] A későbbi AGA chipsetes rendszerek 32-bites adatbuszt használtak, melyet az Agnust leváltó Alice koprocesszor vezérelt. A memória órajele AGA-rendszereken a duplája a korábbiakhoz képest és a Chip RAM sávszélessége végeredményben négyszer gyorsabb lett a korábbi, 16-bites dizájnhoz képest. A 32-bites hozzáférés azonban csak a CPU-ra és grafikus DMA-ra korlátozódik és nem vonatkozik a többi eszközre. Az ECS-alapú A3000-nek is 32-bites Chip RAM-ja van, de ez csak a CPU irányú műveletekre vonatkozik, a chipset továbbra is 16-bites.

A Chip RAM maximális mérete az Agnus/Alice chip változattól függ. Az eredeti, 48-tűs DIP tokozással rendelkező 8361-es Agnus chip az A1000-es gépben, illetve a korai A2000-es rendszerekben 512 KB RAM-ot képes címezni. Az Agnus rákövetkező változatai ("Fat" Agnus 8370/8371) már 84-érintkezős PLCC tokozással rendelkeznek,[2] mely vagy foglalatba, vagy alaplapra szerelt. Az A1000-es modellt kivéve az Amigák 2 MB Chip RAM-ig bővíthetők. Az A500 és a korai A2000B egy újabb, 8732A típusszámú Agnus chip telepítésével és minimális hardvermódosítással alkalmassá tehető 1 MB Chip RAM kezelésére, a későbbi kiadású modellek már eleve ezzel a chippel rendelkeznek, így csak jumper-állítás szükséges. 8372B, illetve 8375 típusú Agnus chip is telepíthető, ilyenkor már 2 MB Chip RAM válik telepíthetővé.

Az Amiga 4000 alaplapján van egy nem használt jumper (J213), mely előre vetíti a későbbi chipeket és "8 MB of Chip RAM" feliratot visel, ugyanakkor állástól függetlenül csak 2 MB címezhető az Alice chip korlátai miatt.[3] Az UAE szoftveres Amiga-emulátor ugyanakkor képes 8 MB Chip RAM-mot is emulálni.[4]

Megjegyzések[szerkesztés]

  • a: a kései A500/A2000 modelleket gyárilag 1 MB Chip RAM-mal szerelték
  • b: a hardver módosításával 2 MB-ig bővíthető
  • c: az A3000 Chip RAM-ja a CPU számára 32-bitesen, a custom chipek számára 16-bitesen elérhető
  • d: az AGA Chip RAM-ját 32-bitesen éri el a CPU és csak grafikus DMA útján, míg az audio, floppy, Copper és blitter DMA 16-bites maradt

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. AUISG Glossary/C
  2. a b c d e HWRefMan 4-5-6.o.
  3. A4000 Motherboard Jumpers (angol nyelven). [2019. november 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 14.)
  4. Basic features (angol nyelven). winuae.net . [2020. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 14.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Amiga Chip RAM című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.