Amerikai oroszlán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai oroszlán
Rekonstrukció
Rekonstrukció
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Párducformák (Pantherinae)
Nem: Panthera
Faj: P. leo
Alfaj: P. l. atrox
Tudományos név
Panthera leo atrox
(Leidy, 1853)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amerikai oroszlán témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai oroszlán témájú kategóriát.

Az amerikai oroszlán (Panthera leo atrox) volt a pleisztocén kori Amerika legnagyobb szárazföldi ragadozója. A macskafélék családjának egy kihalt faja, amely az utolsó jégkorszak végével tűnt el, mintegy 10 000 évvel ezelőtt.

Az amerikai oroszlánok testalkata sokban hasonlított a ma Afrikában élő oroszlánokéra, azonban mintegy 25%-kal voltak nagyobbak náluk: kb. 3-3,5 méter hosszúak lehettek (farokkal együtt), a hímek átlagosan 256 kg-ot, legfeljebb pedig 351 kg-ot nyomhattak.[1]

Maradványaikat Alaszkától Peruig számos helyen megtalálták szerte Amerikában, a legjobb állapotú csontvázaikra Kaliforniában bukkantak. Ősei minden bizonnyal azok az Eurázsiában élt barlangi oroszlánok voltak, amik a Riss-jégkorszak vége felé a vándorló növényevők csordáit követve mintegy 150-100 000 évvel ezelőtt Beringián keresztül Észak-Amerikába jutottak. Az utolsó, Würm-jégkorszak során megszűnt a kapcsolat Eurázsia és Észak-Amerika között, így a két faj elszigetelődött egymástól és külön utakon fejlődött.

Az amerikai oroszlánok a mai oroszlánokhoz hasonlóan csoportokban élhettek Észak-Amerika nyílt térségein, ahol valószínűleg közösen vadászhattak a pleisztocén kori Amerika nagy testű növényevő emlőseire (amerikai ló, amerikai masztodon, amerikai bölény stb.). Minden bizonnyal olyan csúcsragadozó lehetett az észak-amerikai prériken, mint a mai oroszlánok az afrikai szavannákon.

Az amerikai oroszlánok az utolsó jégkorszak végével haltak ki, mintegy 10 000 évvel ezelőtt, vagyis nem sokkal a mai amerikai indiánok őseinek megérkezését követően. Ezért erős a gyanú, hogy az első indiánok túlzott vadászatának eshettek áldozatul: vagy zsákmányállataik, vagy az amerikai oroszlánok túlzott vadászata miatt. Mások szerint kihalásukat a pleisztocént követő gyors felmelegedés okozhatta. (Erről bővebben: pleisztocén megafauna.) Legközelebbi ma élő rokona az Afrikában élő oroszlán.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Christiansen, Per, & Harris, John M. (2009). „Craniomandibular Morphology and Phylogenetic Affinities of Panthera atrox: Implications for the Evolution and Paleobiology of the Lion Lineage”. Journal of Vertebrate Paleontology 29 (3), 934–945. o. DOI:10.1671/039.029.0314.  

Források[szerkesztés]