Ugrás a tartalomhoz

Amerikai bérgyilkos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai bérgyilkos
(American Assassin)
2017-es amerikai film
RendezőMichael Cuesta
ProducerLorenzo di Bonaventura
Nick Wechsler
AlapműVince Flynn – Amerikai bérgyilkos
Műfaj
  • akcióthriller
  • akciófilm
  • regény alapján készült film
ForgatókönyvíróStephen Schiff
Michael Finch
Edward Zwick
Marshall Herskovitz
FőszerepbenDylan O’Brien
Michael Keaton
David Suchet
Taylor Kitsch
Sanaa Lathan
ZeneSteven Price
OperatőrEnrique Chediak
VágóConrad Buff
JelmeztervezőAnna B. Sheppard
Gyártás
GyártóCBS Films
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő112 perc
Költségvetés33 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Lionsgate Films
Magyarország Freeman Film
BemutatóUSA 2017. szeptember 15.
Magyarország 2017. szeptember 14.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel66,7 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Amerikai bérgyilkos (eredeti cím: American Assassin) egy 2017-ben bemutatott amerikai akció-thriller, melyet Michael Cuesta rendezett, és Stephen Schiff, Michael Finch, Edward Zwick, valamint Marshall Herskovitz írt. A film Vince Flynn 2010-es regénye alapján készült. A főszereplők Dylan O’Brien, Michael Keaton, Sanaa Lathan, Shiva Negar és Taylor Kitsch.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2017. szeptember 15-én mutatták be, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, szeptember 14-én, a Freeman Film forgalmazásában.

A film kritikai szempontból vegyes visszajelzéseket kapott az értékelőktől, néhány kritikus megdicsérte az alkotók teljesítményét. A Metacritic oldalán a film értékelése 45% a 100-ból, ami 30 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson az Amerikai bérgyilkos 34%-os minősítést kapott 119 értékelés alapján.[4]

Cselekmény

[szerkesztés]
Alább a cselekmény részletei következnek!

Mitch Rapp (Dylan O’Brien) a barátnőjével éppen a Spanyolországi Ibizán nyaral, ahol a férfi megkéri a lány kezét. Ahogy Rapp elmegy italért a bárpulthoz, egy radikális iszlám-dzsihád terroristaszervezet támadja meg a partot, és mindenkit megölnek, akik az útjukba akad. A vérrontás közepette Rapp kétségbeesetten próbálja megtalálni a barátnőjét a menekülő emberek között, majd amikor végül meglátja őt, egy terrorista lelövi a szeme láttára, majd őt is meglövik 3-szor, és elájul a halott barátnője mellett.

Tizennyolc hónappal később Rapp, akit mostanra már a bosszúvágy vezényel, egy internetes üzenőfalat látogat rendszeresen, ahol próbálja megtalálni a barátnője gyilkosságáért felelős személyt, az iszlám-dzsihád körein belül. Miután kap egy meghívást arra, hogy személyesen találkozzon az illetővel, Rapp felkészíti magát arra, hogy bosszút álljon a barátnője halála miatt, de mielőtt megölhetné a terroristát, az Amerikai Különleges Erők felbukkannak a helyszínen és rajtuk ütnek, megölve a merénylőt és a cinkosait. Az elkeseredett Rapp dühösen szurkálni kezdi a halott férfit, majd rákiabál a csapatra, amiért elrontották az előre kitervelt akciót. A CIA biztonságosan hazaviszi Rappet, majd át kell neki esnie egy 30 napos kihallgatáson, de a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy felajánlja a számára, hogy csatlakozzon egy Orion kódnevű titkos egységhez. Az egységet egy korábbi tengerészgyalogos, hidegháborús veterán, Stan Hurley (Michael Keaton) vezeti, aki Rappet és a többi potenciális újoncot aszimmetrikus hadviselésben fogja kiképezni.

A világ másik részéről hírszerzési csatornákon keresztül érkezik hír, hogy nagy mennyiségű plutónium tűnt el orosz nukleáris létesítményekből. Úgy tűnik, hogy a szóban forgó anyag iráni keményvonalas katonatisztek felé halad, akik megzavarják az iráni kormány nukleáris megállapodását az Egyesült Államokkal. Lengyelországban a nukleáris anyag értékesítésének ellenőrzésénél a plutóniumot egy harmadik fél szerzi meg, aki kiiktatja az eladókat, majd elvegyül a tömegben. Virginiában Hurley hírt kap a lengyelországi incidensről, és azonosítani is tudja az elkövetőt, mivel (mint később kiderül) valamikor ő képezte ki. Róla úgy vélték, hogy meghalt egy akcióban, de most "Szellem" (Taylor Kitsch) kódnéven mutatkozik. Hurley a csapatát Törökországba küldi, hogy elfogják a vevőt, azaz a "Szellemet", aki ott dolgozik.

Isztambulban Hurley csapata készül az akcióra, és próbálják megszerezni az indítóeszközt. Rapp parancson kívül követni kezdi a vevőt a lakásába, és egy elhúzódó küzdelem során megöli a testőreit, és megszerezi a férfi laptopját. Az abban rejlő információk elvezetik a csapatot Rómába, ahol az Orion ügynökei azonosítanak egy nukleáris fizikust, aki ahhoz szükséges, hogy a nukleáris anyagot működő nukleáris fegyverré alakítsa. Míg Rapp Rómában van egyik női társával, Annikával; a nő véletlenül megemlíti a "Szellem" nevet, annak ellenére, hogy Rapp nem mondott neki róla semmit, ezért a dühös Rapp megtámadja őt és azt feltételezi róla, hogy iráni titkosügynök. Miután majdnem megöli, a nő elmagyarázza, hogy az iráni keményvonalasok ellen dolgozik, akik meg akarják szerezni a nukleáris anyagot, és azt felhasználni Izrael ellen egy háború elindításához. Hurley találkozik az iráni kapcsolatával, Annika nagybátyjával, hogy megtárgyalják a nukleáris fegyver problémáját. A találkozó alatt Szellem lecsap rájuk, megöli a kontaktot, Hurleyt pedig elrabolja.

Romában a CIA menedékházánál két Moszad ügynök el akarja szállítani Annikát, de Rapp feltartóztatja a kocsit és kiszabadítja a nőt. Együtt összedolgozva felkutatják a földalatti bázist, amit Szellem használ a nukleáris fegyver megépítéséhez. Miután behatolnak a csatornákba, Rapp megtalálja és kiszabadítja Hurley-t, aki súlyosan megsérült, azonban Szellem elfogja Annikát, aki később megöli magát Szellem fegyverével, mielőtt az elmenekülne egy motorcsónakkal, atombombával a fedélzeten. Egy korábbi beszélgetés alapján Hurley rájön, hogy Szellem egy kamikaze támadást akar indítani az amerikai Hatodik Flotta ellen, aminek hadihajói a közelben tartózkodnak. Rapp ráveti magát Szellem hajójára, amíg a CIA riadóztatja a Hatodik Flotta hajóit egy közelgő támadásról, ezért azok felkészülnek rá, hogy kilőjék a hajót, bár akkor a robbanás megsemmisítheti őket.

A víz alatti nukleáris robbanás bekövetkezte után Hurley visszatér az Egyesült Államokba, hogy kezeltesse a sérüléseit. Miközben a híreket figyeli a tévében, egy iráni keményvonalas katonatiszt megnyeri az elnökválasztást, Hurley megjegyzi, hogy Rapp elment nyaralni. Dubajban az elnökjelölt és testőrei bevonulnak egy liftbe, ahol Rapp már jelen van, és ahogy a liftajtó bezárul, Rappet mosolyogni láthatjuk.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás

[szerkesztés]
Szerep Színész Magyar hang[5]
Mitch Rapp Dylan O’Brien Szatory Dávid
Stan Hurley Michael Keaton Csankó Zoltán
Irene Kennedy, CIA igazgatóhelyettes Sanaa Lathan Zakariás Éva
Annika, iráni titkosügynök Shiva Negar Bánfalvi Eszter
Thomas Stansfield David Suchet Szersén Gyula
Ronnie / Szellem Taylor Kitsch Varga Gábor
Victor Scott Adkins Varga Rókus
Behurz, iráni miniszter Navid Negahban Fehér Péter
Katrina Harper Charlotte Vega Dobó Enikő

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. AMERIKAI BÉRGYILKOS. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.)
  2. American Assassin. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. február 8.)
  3. Amerikai BÉRGYILKOS. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.)
  4. AmErIcAn A$$a$$in. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.)
  5. ISzDb – Amerikai bérgyilkos (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.)

További információk

[szerkesztés]