Amerikai Horror Story: Apokalipszis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Amerikai Horror Story: Apokalipszis
(American Horror Story: Apocalypse )
8. évad
Ország  USA
Eredeti adó FX
Sugárzás kezdete2018. szeptember 12.
Magyar adó magyar
Epizódok száma 10
Kronológia
← Előző
Következő →
Szekta
Az Amerikai Horror Story epizódjainak listája

Az Amerikai Horror Story című sorozat nyolcadik évada az Apokalipszis alcímet viseli. A már megszokott csatornán, az FX-en indul 2018. szeptember 12-én.

A korábbi évadokból visszatérő szereplők közt megtalálható Sarah Paulson, Kathy Bates, Evan Peters, Adina Porter, Cheyenne Jackson, Billy Eichner, Leslie Grossman, Billie Lourd, Emma Roberts, Jessica Lange, Taissa Farmiga, Gabourey Sidibe, Lily Rabe, Frances Conroy, Stevie Nicks, Connie Britton, Dylan McDermott, Erika Ervin, Naomi Grossman, Mena Suvari, Lance Reddick, Jamie Brewer és Angela Bassett. Új főszereplőként érkezik a sorozatba Cody Fern, továbbá visszatérő szereplőkként Joan Collins, Jeffrey Bowyer-Chapman, Kyle Allen, Billy Porter, Ash Santos, Jon Jon Briones és BD Wong.

Szinopszis[szerkesztés]

Kitör a Harmadik Világháború, atombomba robban, beköszönt a nukleáris tél, az emberi civilizáció létszáma a minimálisra csökkent.

Cselekmény[szerkesztés]

Expozíció[szerkesztés]

A robbanás után, nem marad semmi a világból, melyet ismerünk. Szabad levegőn tartózkodni nem lehet a sugárzásveszély miatt. A Szövetkezet nevű hálózat már előre készült a világvégére, így létezik a világon 6 darab föld alatti menedékház, melyek közül a Hármas Helyőrség igazgatója egy sötét, rejtélyes nő, Wilhemina Venable (Sarah Paulson), aki a házban saját szabályokat hozott létre, hierarchiarendszert alakított ki - és élvezettel kínozza embertársait Miriam Meaddel (Kathy Bates) együtt.

A menedékházban a lilák képviselik a felső réteget, míg a szürkék a proletárok. Az arisztokraták vagy milliárdos emberek, akik ki tudták fizetni a méregdrága belépődíjat (a bevétel segítette a búvóhelytervek megvalósítását), vagy kivételes génállománnyal rendelkező előre kiválasztott szerencsés személyek. A szürkék szolgálnak, dolgoznak a helyőrségben és szerencsésnek érezhetik magukat, amiért biztonságban maradhatnak a pusztuló külvilágtól.

A ház szabályai közé tartozik, hogy annak úrnőjére csak Ms. Venable-ként hivatkozhatnak az ott élők, hogy az épületet elhagyni tilos, valamint az, hogy minden nemű közösülés után halállal lakolnak a rendbontók.

Bonyodalom[szerkesztés]

A Hármas Helyőrség élelmiszer-készlettára egyre fogyatkozik, s világossá válik, hogy így folytatva nem tudnak soká életben maradni. A lakók abban reménykednek, hamarosan kiszabadítják őket a menedékházból a Szövetkezet csoport emberei. 18 hónap elteltével, meg is jelenik tőlük egy ügynök, Michael Langdon (Cody Fern), aki közli, valamennyien, akik méltóak arra, egy biztonságosabb helyre kerülhetnek, a többiekre kivégzés vár.

Az interjúk egyesével sorra is kerülnek, ahol felszínre kerülnek a belső feszültségek, amelyek a bentlakó túlélők között lappanganak. Evie (Joan Collins) és unokája (Evan Peters), Dinah (Adina Porter) és fia, Andre (Jeffrey Bowyer-Chapman), valamint Coco (Leslie Grossman) és személyi asszisztense, Mallory (Billie Lourd) egyaránt ki nem állhatják egymást. Míg a kikérdezések zajlanak, két további lakó, Timothy (Kyle Allen) és Emily (Ash Santos), akiket kiemelkedő DNS-eiknek köszönhetően hurcoltak be a menedékházba és akik időközben titokban szerelembe estek egymással, megtalálják az újonnan érkező Langdon laptopján annak feljegyzéseit, s szembesülnek vele, hogy Venable önkényesen saját szabályokat hozott létre: így megtudták, végre egymáséi lehetnek, ahogy lehettek volna akár eddig is.

A fiatalokat éppen kivégeznék a szabályszegésért, de Timothy sikerrel fegyvert ragad és rálő a büntetés kivitelezését irányító Miriamre, aki félrevonul, míg szikrákat szór a teste - mivel valójában egy android. Timothy és Emily, valamint Evie unokája (aki megölte nagyanyját) ügyeit Langdon eltussolja.

Venable, aki számára világos, hogy amiért zsarnokságot folytatott a bunkerben, biztosan nem költözhet át az ígéretesebb helyőrségbe, Miriammel kitervelik, hogy megmérgezik az összes lakót, majd Langdont egy halloweeni parti keretein belül, azután az utóbbi laptopjának segítségével felkeresik az alternatív létesítményt. Az ünnepi esemény egy nemvárt vendége Brock (Billy Eichner), Coco volt-barátja, aki nem érte el a magánrepülőgépet, mellyel kedvese érkezett, már teljesen adaptálódott az odakint uralkodó borzalmakhoz, s végre megtalálta a helyet, ahol a lány ezidáig tartózkodott, majd meg is ölte őt. A többieket kígyóméreggel fecskendezett almával tette el láb aból a két elvetemült nő, ám mikor Langdonnal is végeztek volna, az utolsó pillanatban Miriam a férfi helyett Wilheminára szegezi a fegyvert, és le is lövi. Kiderül, hogy Miriam egy olyan robot, akinek a prototípusa Michael néhai gyámja, valamint hogy Langdon terve volt az egész tömegmészárlás.

Rövidesen megjelenik három ismerős arc - Cordelia Goode (Sarah Paulson), Myrtle Snow (Frances Conroy) és Madison Montgomery (Emma Roberts) -, akik felélesztik Malloryt, Cocot és Dinah-t, akik valójában boszorkányok. Megtudjuk, hogy a három jól ismert gyülekezetbeli tag korábbról már ismeri őket, Michael csak Dinah-t. Ezután pedig a boszorkányok és az Antikrisztus szembekerülnek egymással.

Késleltetés[szerkesztés]

Korábban a Hármas Helyőrség Hawthorne Iskolája Kivételes Fiatalembereknek néven működött mint varázslóiskola, párhuzamosan a Cordelia által irányított boszorkányakadémiával. 2015-ben az ott ülésező varázslótanács értesül egy fiatal fiúról, aki természetfeletti erejével végzett egy nyomozóval, aki kihallgatta, miután a gyanúsított késeket repített az elméjével egy mészáros hátába - ő a kamasz Michael Langdon, aki azért végzett a hentessel, mert durván beszélt sátánista anyafigurájával, Miriam Meaddel.

Baldwin Pennypacker (BD Wong), a négy főből álló tanács egyike személyesen látogatja meg a fiút, és viszi a többiek elé, ahol képességeit próbára teszik, majd arra a következtetésre jutnak, hogy Michael lehet az alfa - egy varázsló, akinek ereje felér a legfőbbével. Azonnal hívatják is a boszorkányok fejeit, akik elsőre kinevetik az ötletet, miszerint egy férfiboszorkány ereje felérhet egy nőjéével, válaszul azonban Michael visszahozza a ráruházott személyes poklából Madisont, Queenie-t (Gabourey Sidibe) pedig megszabadítja a Hotel Cortez purgatóriumszerű rabságából. Minden jel, mint az is, hogy Cordelia ereje gyengül, és ő maga is haldoklik, arra mutat, hogy egy új legfőbb ideje érkezett meg.

Cordelia a lányok okozta meglepettségtől eszméletét veszti, és míg ájultan fekszik jövőképet idéző álmot lát - szemei előtt a világvége, a sugárfertőzött rothadó emberek és egy sátánian nevető fehér arcú démon. Hogy lássa mennyire is erős valójában Michael, megengedi, hogy átessen a hét csoda nevű szertartáson, melyet ha sikerrel elvégez, bizonyossá válik, hogy valóban ő a következő legfőbb. Langdon sikerrel veszi az akadályokat, valamint vissza segíti az életbe az alászállás nevű képesség által elhunyt Misty Dayt (Lily Rabe) - akit Cordeliának szintén nem állt hatalmában újra életre kelteni.

Ariel Augustus nagy kancellár (Jon Jon Briones) személyes céljának tekinti, hogy a varázslók felülkerekedjenek a boszorkányokon, így nagy előrelépést jelentene karrierje történetében, ha az ifjú Michael valóban az lenne, akinek ő hiszi. A tanács egy vonakodó tagja, John Henry Moore (Cheyenne Jackson) végig szkeptikusan és félve vélekedik a fiatal, baljós reménységről, de mire az ügy érdekében tenne, Miriam Ariel és Baldwin tudtával végez vele. Behold Chablis (Billy Porter), tanácstag összedolgozik a boszorkányokkal, és a legfőbb által Michael múltja felől nyomozni küldött Madisont elkíséri Los Angelesbe, a Gyilkos Házba, ahol az ott élő szellemek, kiknek köze volt valaha a fiúhoz - mint Constance Langdon (Jessica Lange), valamint Ben (Dylan McDermott) és Vivien Harmon (Connie Britton) -, tudtukra juttatják, hogy magával az Antikrisztussal állnak szemben.

A boszorkányakadémia mindeközben virágzik, és olyan lányok is helyet kaptak az iskolában, mint Coco vagy Mallory – ez utóbbi olyan kiemelkedő képességekről tesz tanúbizonyságot, amely több feljebbvalójának is szemet szúr, akik arra a következtetésre jutnak, valójában Mallory lehet a soron következő legfőbb, és nem Michael. Bubbles McGee (Joan Collins) gondolatolvasó boszorkánytársnő segítségével rájönnek, hogy Ariel, Baldwin és Miriam eltettek láb alól egy útjukban álló varázslót, ami miatt máglya általi halállal kell égniük – így Michaelt megfosztják főtámogatóitól, John Henryt pedig Mallorynak köszönhetően újra az élők sorában tarthatják számon.

Tetőpont[szerkesztés]

Michael, elveszve az egyedüllétben és kétségbeesésben, céltalanul bolyong, mire rátalál a városban egy rejtett sátánista hívőtársulatra, ahol megismerkedik Madelynnel (Harriet Sansom Harris), ki előtt feltárja, hogy milyen dolgokra is hivatott - ezután az egész csoport őt éljenzi, a nő pedig eljuttatja a fiút egy privát szervezethez, ahol olyan magfizika tudósok dolgoznak, mint Jeff (Even Peters) és Mutt (Billy Eichner), akik létrehozzák az android Miriam Meadet Michael számára.

Ezt követően Michael készen áll leszámolni a boszorkányokkal, akik hiába igyekeztek megvédeni magukat az akadémia körüli védőburával, Dinah-nak, a vudumesternek segítségével ezt az akadályt áthidalták, a fiú pedig lemészárolta a gyülekezet nagy részét, az idők végezetéig száműzve a földi élettől olyan nagy hatalmú varázslónőket, mint Queenie vagy Zoe Benson (Taissa Farmiga) - nem beszélve férfitársaikról.

Miriam Meaden, a roboton keresztül a sátánista Jeff és Mutt - a Szövetkezet, vagyis az Illuminátus emberei, kik mind eladták lelkeiket a sátánnak, befolyással vannak Michaelra, majd elhintik előtte, ideje elhozni a világvégét, aztán emberek új generációjával benépesíteni a Földet. Elkezdődik a Hármas Helyőrség tervezése, melyhez a tudósok öntudatos, ám kezdetektől hűséges titkárnőjüket, Wilhemina Venable-t kérik fel, hogy szolgáljon adminisztrátorként, míg Michael megmutatja arcát a Szövetkezet valamennyi tagjának.

Szereplők[szerkesztés]

Alakító Magyar hang Szerep Leírás Epizódok
Kathy Bates Molnár Piroska Miriam Mead Michael sátánista gyámja, majd egy róla mintázott szadista robot. 10
Delphine LaLaurie Valaha élt rasszista, emberkínzó úriasszony, aki már a saját poklának fogja. 1
Cody Fern TBA Michael Langdon Az Antrikrisztus, a Sátán bábja, a végítélet kihirdetője és elhozója. 9
Billie Lourd Csifó Dorina Mallory Személyi asszisztens álruhában lévő, kivételesen erős boszorkány. 8
Leslie Grossman Nádasi Veronika Coco St. Pierre Vanderbilt Mallory főnökeként bujkáló, tehetséges tisztánlátó boszorkány. 8
Sarah Paulson Peller Anna Cordelia Goode A legnagyobb erővel bíró boszorkány, avagy a legfőbb. 7
Wilhemina Venable A Hármas Helyőrség igazgatója, a Szövetkezet csoport "arca". 7
Billie Dean Howard Televíziós médium, a Gyilkos Ház lakóinak egy bizalmasa. 1
Emma Roberts Bogdányi Titanilla Madison Montgomery Jó útra tért boszorkány, aki kétszer is megjárta a poklot. 7
Adina Porter Balogh Anna Dinah Stevens Marie Laveau utódja - vudu boszorkánymester, televíziós személyiség. 7
Frances Conroy Egri Márta Myrtle Snow Cordelia fő tanácsadója - bölcs, idős boszorkány. 6
Moira O'Hara lelki képmása Csapdába esett házvezetőnőszellem, aki végre felszabadulásra lel. 1
Taissa Farmiga Taissa Farmiga Zoe Benson "Fekete özvegy" képességgel bíró boszorkánytanár. 5
Violet Harmon A Gyilkos Ház borongó, a szerelemben csalódott szellemlánya. 1
Gabourey Sidibe Szilágyi Csenge Queenie "Vudu baba" képességgel bíró boszorkány. 5
Billy Porter TBA Behold Chablish Feminin varázslótanár, a tanács egy tagja. 5
Evan Peters Czető Roland Mr. Gallant Humoros, különc, meleg fodrászfiú. 4
Jeff Sátánista tudós, aki megalkotta társával Miriam robotmását. 3
Tate Langdon Az Antikrisztust nemző, Violet szíve után sóvárgó szellem. 1
James Patrick March Queenie egykori gyilkosa, majd kártyapartnere - egy szellem a Hotel Cortezben. 1
Cheyenne Jackson Posta Victor John Henry Moore A varázslótanács egy szkeptikus tagja. 4
Jon Jon Briones TBA Ariel Augustus főkancellár A varázslóiskola és -tanács feltörekvő, eltökélt vezetője. 4
BD Wong TBA Baldwin Pennypacker Michael felfedezője - varázslótanár, a varázslótanács tagja és írnoka. 4
Kyle Allen TBA Timothy Campbell Kivételes génállománnyal rendelkező, intelligens fiú. 4
Ash Santos TBA Emily Timothy szerelme - kivételes génállománnyal rendelkező, dacos lány. 4
Billy Eichner Láng Balázs Brock Coco ex-barátja - televíziós szerkesztő, a radioaktív világ egy áldozata. 3
Mutt Nutter Jeff tudóstársa. 3
Carlo Rota TBA Anton LaVey Miriam feljebbvalója - a Sátán Egyházának alapító főpapja. 3
Jeffrey Bowyer-Chapman TBA Andre Stevens Dinah fia - a Hármas Helyőrség egy előkelő, meleg lakója. 3
Erika Ervin Kiss Eszter Az Ököl Miriam keze alatt dolgozó, fegyveres nő a Hármas Helyőrségben. 3
Jessica Lange Csere Ágnes Constance Langdon Az Antikrisztus nagyanyja és egykori gondviselője. 2
Lily Rabe Solecki Janka Misty Day Ártatlan, naiv boszorkány, aki különösen ért a halottak az életbe való visszahozásához. 2
Joan Collins TBA Bubbles McGee Myrtle barátnője, Madison korábbi munkatársa - telepata boszorkány. 2
Evie Gallant Mr. Gallant nagymamája - fényűző életet élt özvegyasszony. 2
Jamie Brewer Pupos Tímea Nan Papa Legba pokolbéli kiskedvence, a boszorkányakadémia néhai tanonca. 2
Naomi Grossman Kokas Piroska Samantha Crowe Miriam szektatársa, Anton LaVey alárendeltje - sátánista bíboros. 2
Dylan McDermott Varga Gábor Ben Harmon Michael életében ideiglenes apafigura, Violet apja - szellem a Gyilkos Ház. 1
Connie Britton Bognár Anna Vivien Harmon Ben felesége, Violet anyja, az Antikrisztus világra hozója. 1
Angela Bassett Bognár Gyöngyvér Marie Laveau Valaha élt, híres vudu boszorkány, aki nemezisével kell, töltse az örökkévalóságot. 1
Stevie Nicks Koncz-Kiss Anikó Önmaga Misty példaképe - énekes boszorkány. 1
Lance Reddick Mihályi Győző Papa Legba Vudu istenség. 1
Mena Suvari Zakariás Éva Elizabeth Short Fekete Dália a Gyilkos Házból. 1
Harriet Sansom Harris TBA Madelyn Michael mentora, miután az elveszítette korábbi támogatóit. 1
Sandra Bernhard TBA Hannah Sátánista szónok. 1
Lesley Fera TBA Szövetkezeti ügynöknő A Szövetkezet egy szóvivője. 1
Emilia Ares TBA Anasztázia Romanov A bolsevik forradalom idején kivégzett orosz nagyhercegnő, aki boszorkány volt. 1
Raina Matheson TBA Rose Langdon Néhai lánya Constance-nek, nővére Tate-nek, aki nem rendelkezik látószervekkel. 1
Chad James Buchanan TBA Stu Andre párja, akit koholt vádak alapján kivégeznek, majd húsát felszolgálják. 1
Dina Meyer TBA Nora Campbell Timothy édesanyja. 1
Emily Mest TBA Casey Michael Miriamék szektájába való beavatásának rituális áldozata. 1
Gloria Laino Lipcsey Collini Bori Presbiter Egy a sátánista szektabeli elöljárók közül. 1

Epizódok[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier Nézettség
85. 1. The End Bradley Buecker Ryan Murphy és Brad Falchuk USA 2018. szeptember 12. USA 3.08 millió
86. 2. The Morning After Jennifer Lynch James Wong USA 2018. szeptember 19. USA 2.21 millió
87. 3. Forbidden Fruit Loni Peristere Manny Coto USA 2018. szeptember 26. USA 1.95 millió
88. 4. Could It Be... Satan? Sheree Folkson Tim Minear USA 2018. október 3. USA 2.02 millió
89. 5. Boy Wonder Gwyneth Horder-Payton John J. Gray USA 2018. október 10. USA 2.12 millió
90. 6. Return To Murder House Sarah Paulson John J. Gray USA 2018. október 17. USA 2.01 millió
91. 7. Traitor Jennifer Lynch Adam Penn USA 2018. október 24. USA 1.85 millió
92. 8. Sojourn Bradley Buecker Josh Green USA 2018. október 31. USA 1.63 millió
93. 9. Fire and reign Jennifer Arnold Asha Michelle Wilson USA 2018. november 7. USA 1.65 millió
94. 10. Apocalypse then Bradley Buecker Ryan Murphy és Brad Falchuk USA 2018. november 14. USA 1.83 millió

Forrás[szerkesztés]