Americana (zene)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Americana

StíluseredetFolk, Country, Blues, Rhythm and Blues, Rock and Roll, Gospel
Kulturális eredetAmerikai Egyesült Államok, 1984 körül
Hangszerekgitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, zongora, dob

Az americana zenei stílus, amely valójában az Amerikai Egyesült Államok zenei stílusainak egyfajta vegyüléke. Speciálisan a folk, a country, a blues, a rhythm and blues, a rock and roll és a gospel keveréke, de egyéb amerikai stílusok is hatnak rá.[1] Az Americana Zenei Szövetség (Americana Music Association, AMA) meghatározása szerint „kortárs zene, amely több, és többnyire akusztilus amerikai gyökerű zenei stílus elemeit vegyíti, köztük a country, a roots-rock, a folk, a gospel és a bluegrass,[2] olyan megkülönböztethető, a gyökerekáltal orientált hangzást eredményezve, amely külön világot jelent azoknak a műfajoknak a tiszta formáitól, amelyekre támaszkodik. Bár az akusztikus hangszerek gyakran jelen vannak, és alepvetően fontosak; az americana gyakran teljes elektromos zenekart alkalmaz.”[3][4]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Americana (music) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Pete Knapp: What is Americana Music?. Peteknapp.com, 2008. október 6. [2013. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  2. A bluegrass zene amerikai gyökerű zenei egyik műfaj. Az 1940-es években alakult ki az Appalache-hegység régiójában.
  3. What Is Americana. Americana Music. (Hozzáférés: 2017. február 5.)
  4. Bernstein, Jonathan: Inside the Americana Genre's Identity Crisis. Rolling Stone, 2017. szeptember 13. [2018. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 11.)