Ambulocetus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Ambulocetus
Evolúciós időszak: Eocén
Az állat rekonstrukciója
Az állat rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Cetek (Cetacea)
Alrend: Archaeoceti
Család: Ambulocetidae
Alcsalád: Ambulocetinae
Nem: Ambulocetus
Faj: A. natans
Tudományos név
Ambulocetus natans
Thewissen et al., 1994[1]
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ambulocetus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ambulocetus témájú kategóriát.

Az Ambulocetus az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül az Archaeoceti alrendjébe, az Ambulocetidae családjába tartozó fosszilis nem. A család még egy ismert nemet (Himalayacetus) tartalmaz, az Ambulocetus nemnek egyetlen faja, az A. natans ismert.

Típuspéldánya a H-GSP 18.507 számú lelet, Pakisztán eocénjének lutetiai emeletében (50-49 millió évvel ezelőtt) keletkezett tengeri üledékes összletben, a Kuldana formációban. Ez a lelet erősen töredékes, ezért egy jobb megtartású maradványt, a H-GSP 9.209 számút is bevonták a fajleírásba.[2] A fajleíró Johannes Thewissen.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Ambulocetus maradványokból eddig a csontváz elemeinek szürkével jelzett részei kerültek elő
Ambulocetus rekonstrukció

Az Ambulocetus (magyarul „sétáló cet”), egy 3 méter hosszú, alkatában krokodilszerű lény volt, és az első cetekhez tartozott. Az állat képes volt szárazföldön járni, de már inkább a vízi élethez alkalmazkodott. Úszás közben nem úgy mozgott, mint a krokodilok (oldalirányban), hanem, mint a mai vidrák és cetek (fel-le). E tulajdonsága az emlősök általános mozgássémájából ered, a gepárd futásától a nyúl szökdécseléséig minden emlős gerince ugyanúgy mozog.[3][4] Sem a szárazföldön, sem a tengeren nem volt fürge.

Valószínű, hogy vadászatkor a sekély vízben figyelte, ha egy állat jön vizet inni és ekkor rávetette magát (krokodil módszer). A fül felépítése hasonló volt a mai cetek füléhez, velük érzékelte a vízben a hullámzásokat. Külső füle már eltűnt. Az orrcsont módosulása segítségével képes volt víz alatti nyelésre. Fogai hasonlóak voltak a delfinek és fogascetek fogaihoz. A fogak kémiai vizsgálata arra következtetett, hogy az Ambulocetus éppen olyan jól érezte magát a sós vízben, mint az édesvízben.

Lelőhelyek[szerkesztés]

Ambulocetus maradványokat Pakisztán területén találtak csakúgy, mint a Himalayacetus, Gandakasia és Pakicetus leleteit. 49 millió évvel ezelőtt az eocén közepén, Pakisztán a Tethys-óceán sekély partján feküdt. Itt sokfajta korai cetmaradványt találtak, ami arra enged következtetni, hogy a meleg Tethys tenger volt a bölcsője a cetek evolúciójának. Folyókban és folyótorkolatokban a tenger északi partvidékén fordult elő, sós-, csökkentsós- és édesvízben. A Tethys üledékgyűjtőjében (geoszinklinális) ez időben keletkezett az a nagy vastagságú üledékes rétegsor, ami ma a Himalája vonulatait alkotja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://paleodb.org/cgi-bin/bridge.pl?action=checkTaxonInfo&taxon_no=36660&is_real_user=1 Paleobiology
  2. http://paleodb.org/cgi-bin/bridge.pl?action=checkTaxonInfo&taxon_no=62971&is_real_user=1 Típuspéldányok leírása (Paleobiology)
  3. Dawkins: Legnagyobb mutatvány, 316. old.
  4. Dawkins: Az ős meséje, 166. old.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]