The Amazing Race

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Amazing Race szócikkből átirányítva)

A The Amazing Race (rövid nevén TAR) televíziós sorozatok gyűjtőneve. A valóságshow-nak több változata is készült:

Név Évek
The Amazing Race – az amerikai sorozat 2001-...
The Amazing Race Asia – az ázsiai verzió 2006-2008, 2010
The Amazing Race: A Corrida Milionária – a brazíliai verzió 2007-2008
HaMerotz LaMillion – az izraeli verzió 2006-2008, 2010
The Amazing Race Latinoamérica, eredeti nevén: The Amazing Race en Discovery Channel – a latin-amerikai változat 2009-...
The Amazing Race: China Rush – a kínai verzió 2010-...
The Amazing Race Australia – az ausztrál verzió 2010-...
The Amazing Race Norvégia – a norvég verzió 2012-...
The Amazing Race Fülöp-szigetek – a Fülöp-szigeteki verzió 2012-...
The Amazing Race Franciaország – a franciaországi verzió 2012-...
The Amazing Race Vietnam: Cuộc Đua Kỳ Thú 2012 – a vietnámi verzió 2012-...

Ez a cikk jelenleg az amerikai verzióról szól.

A valóságshowban két (a 8. amerikai széria kivételével), már egymást ismerő személyből álló csapatok versenyeznek egymással világ körüli utazás során, 1 millió USA $-ért. Magyarországon ismert még a Versenyfutás a világ körül cím is.

A sorozatot felbontjuk Évadokra, azon belül részekre, azaz Fordulókra (esetleg helyszínekre), a fordulókban pedig Állomások vannak.

A műsort Elise Doganieri és Bertram van Munster hozták létre. És 2001-es indulása óta 7 Primetime Emmy-díjat nyert el. A show házigazdája az Emmy-díjas Phil Keoghan. A fő producere pedig a hollywoodi mega-producer Jerry Bruckheimer.

A cím eredete[szerkesztés]

  • A cím angol nyelvű szóvicc: az Amazing Grace című, főleg az USA-ban népszerű egyházi ének címére utal.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékosok egy szériában több országban is járnak (fordulók), különböző közlekedési eszközökkel utaznak, mint például repülővel, taxival, vonattal, kölcsönzői kocsikkal, busszal és hajóval is.

Csapatok[szerkesztés]

A játékban bárki részt vehet kortól, nemtől, vallástól, bőrszíntől, szexuális beállítottságtól és politikai nézettől függetlenül. Minden csapat két emberből áll, akik között a verseny befolyásolása nélkül, már létező kapcsolat van, mint a Házasok (Married), Elvált(ak) (Divorced), Járnak (Dating), Új (komoly) kapcsolat (Newly dating); Nővérek (Sisters), Fivérek (Brothers), Testvérek (Siblings); Anya/Apa/Nagymama/Nagypapa... és Lánya/Fia/Unokája... (Mother/Father/Grandmother/Grandfather... and Maiden/Son/Grand-daughter/Grandson...), Szülő és Gyermeke (Parent and child); Barátok (Friends), Életreszóló barátok (Lifelong friends), Sportcsapat-tagok (Sport team colleagues) és Munkatársak (Co-workers). De vannak köztük egyedi kapcsolatok is, például Professzionális Pókerjátékosok (Professional Poker Players) vagy a sportcsapatok nevei amiben a csapattagok játszanak, például Harlem Globetrotters. Az eredeti versenyszabályok szerint a csapattagok között 3 évnyi ismeretség szükséges, de ezt a szabályt később módosították. Sőt a 26. évadot úgy hirdették be, hogy lesznek vakrandis csapatok is, akik a rajtvonalon találkoznak először egymással. A játékosoknak továbbá érvényes útlevéllel is kell rendelkezniük.

Pénz[szerkesztés]

A versenyzők minden forduló elején, az első nyommal együtt "zsebpénzt" is kapnak, amit a forduló során felhasználhatnak, ételre, közlekedésre (taxi, busz, metró, légijáratok), szállásra, belépőjegyekre, és további ellátmányokra. Míg az USA verzió régebbi évadaiban megengedett volt, hogy a csapatok a repülőjegyeket különböző utazási-irodákban vagy máshol vegye meg, addig a jelenlegi évadok ezt megtiltották, így a jegyeket csak a repülőtéren vehetik meg a csapatok.

Nyomok (Clues)[szerkesztés]

A futam során minden nyom, amit a versenyzők kapnak a következő helyszínt jelöli meg, vagy egy feladatot kínál, melyet egyedül vagy párosával kell megoldani. Ezek a feladatok mindig az éppen meglátogatott országhoz vagy helyi kultúrához kapcsolódnak.

Úticél-információ (Route Information)[szerkesztés]

Az úticél-megjelölő, értelemszerűen, leírja, hogy a csapatoknak hova kell menniük. A nyom csak az úticél nevét írja le, a csapatoknak kell megtalálniuk a módját, hogy hogyan jussanak el a megjelölt állomásig. De vannak kivételek. Például a csapatoknak előre lefoglalt légijáratokon és/vagy buszjáratokon kell eljutniuk a következő helyszínre. Vagy a nyom megadja a járművet amivel el kell jutniuk az állomásig, ha a egy csapat nem a megjelölt járművel közlekedik a Pihenőnél 30 perces büntetést kap. Az Úticél-megjelölő nyomok rejtélyes jeleket is tartalmazhatnak. Mint például: egy ország kisméretű zászlóját teszik a nyom sarkába, és leírja a csapatoknak, hogy utazzanak el abba az országba, vagy a nyom leírja, hogy utazzanak el az európai szárazföld legnyugatibb pontjához.

Terelőút (Kerülőút/Választóút) (Detour)[szerkesztés]

A terelőút választási lehetőséget ad a játékosoknak, két feladat között. Mindkettőnek megvannak a hátrányai és előnyei. A feladatok neve és/vagy szövege rímeken vagy többszörös értelmű szavakon alapul. Általában két különböző helyen van a két feladat, de néha egy helyen. A feladatok különbözőek. Legtöbbször az egyik fizikai, a másik szellemi tevékenységet igényel. A játékosok bármikor és bármennyiszer átválthatnak az egyik állomásról a másikra, büntetőidő nélkül (leszámítva a két állomás közötti utazás idejét). Ha a csapat egyik feladatot sem tudja megcsinálni, 6 óra büntetőidőt kap.

Útzárlat (Roadblock)[szerkesztés]

Az útzárlatot csak a csapat egyik tagja hajthatja végre. Cserére nincs lehetőség. A nyomban "kísérteties" kérdések vezethetik rá a csapatokat a feladat lényegére. (Például: Ki az aki nagyon éhes?; Ki akar lemenni és koszos lenni?) Erre a kérdésre alapozva kell meghozni a döntést, mielőtt még megnéznék a teljes nyomot, hogy melyik csapattag végezze a feladatot. Az inaktív csapattag szavakkal segíthet a társának, biztathatja, tanácsokat adhat neki. Ha egy csapat nem tudja teljesíteni az útzárlatot 4 óra büntetőidőt kap.

A játékosok maximális számú Útzárlatot hajthatnak végre. Erre azért volt szükség, mert a korábbi évadokban volt rá példa, hogy az egyik játékos nem végzett, a teljes játék folyamán, Útzárlatot.

Gyors ugrás (Fast Forward)[szerkesztés]

A gyors ugrás legfeljebb egy csapatnak, biztosítja, hogy egy különleges feladat elvégzésével, kikerülheti az összes maradandó feladatot, és egyenesen a Pihenőbe jusson. A gyors ugrás általában egy másik nyomhoz van kötve (útzárlathoz vagy terelőúthoz), de előfordult már az első nyomként is. A gyors ugrás elkülönített minden más állomástól. Egy fordulóban csak egy csapat végezheti el, és egy csapat az egész játék alatt csak egyszer hajthat végre gyors ugrást.

Elsőbbségadás (Yield)[szerkesztés]

Az elsőbbségadás lehetővé teszi, hogy az egyik csapat rákényszerítsen egy másik csapatot, hogy megálljanak a játékban egy bizonyos ideig. A kényszerítő csapatnak ki kell raknia a kényszerített csapat fényképét a nyomjelző táblára, és a saját fényképüket a "Szívélyesen" (Courtesy of) helyére. A nyom az 5. évadban jelent meg, és a 6. évadtól kezdve az azt megelőző nyomban a "Vigyázz, elsőbbségadás előtted!" (Careful, yield ahead!) figyelmeztette a játékosokat.

Visszafordítás (U-Turn)[szerkesztés]

A visszafordítás mindig egy terelőút után áll, a 12. évadban jelent meg először. Ez lehetővé teszi, hogy egy csapat rákényszerítsen egy másik csapatot, hogy visszatérjenek a terelőúthoz és a másik feladatot is végrehajtsák. Mint az elsőbbségadásnál, itt is ki kell rakni a képeket a nyomjelző táblára. De a 14 évadban, a nyom egy másik változatánál, a vak visszafordításban, a csapatoknak nem kell felfedni kilétüket. A 17. évadban a Dupla visszafordítás jelent meg, amelynél két, egymástól független csapat rákényszeríthetett két másik csapatot a visszafordulásra. A 18. évadban az automatikus visszafordítás a kezdőnyomot utoljára teljesítő csapatnak mindkét terelőút állomást teljesítenie kell. A 21. évadban a dupla vak visszafordítást mutatták be.

Koccanás (Speed Bump)[szerkesztés]

A koccanás a nem-kiesésre-játszó fordulók utolsóként végző csapatainak büntetése. A csapatok a következő helyszínen végzik el a büntetést, amelyre az azt megelőző úticél-infó figyelmezteti őket. Ha egy csapat nem teljesíti a büntetést, 4 óra büntetőidőt kapnak a pihenőnél.

A Pihenők (Pit Stops)[szerkesztés]

Minden futamban a résztvevők célja az, hogy elsőként érkezzenek meg a futam végét, a pihenőt (pit stop) jelző szőnyegre, ezzel ajándékokat nyerhetnek, illetve elkerülik azt, hogy utolsóként érkezzenek meg a futam végén, ami kieséssel vagy a következő futamban különböző hátrányokkal való indulással (lásd feljebb) járhat.

A végső szőnyeg[szerkesztés]

A csapatok addig esnek ki a futamok végén, amíg már csak hárman maradnak játékban. Ekkor az a csapat, amelyik az utolsó futam végén elsőnek érkezik meg a célszőnyegre hatalmas pénznyereményt kap, általában egy millió USA dollárt.

The Amazing Race az Egyesült Államokban[szerkesztés]

A sorozat amerikai verziójának első évadját 2001 márciusában kezdték forgatni, és azon az őszön adták le a tv-ben. Azóta általában évente két évadot rendelt be a CBS tévétársaság.

Évad Műsorba kerülés Versenytáv Ország (kontinens) Nyertesek Nyertesek kapcsolata
1. évad 2001 ősz 56000 km 9 (4) Rob – Brennan ügyvédek , legjobb barátok
2. évad 2002 tavasz 84000 km 8 (5) Chris – Alex életre szóló barátok
3. évad 2002 ősz 66000 km 13 (4) Flo – Zach barátok
4. évad 2003 nyár 71000 km 9 (4) Reichen – Chip házaspár
5. évad 2004 nyár 116000 km 11 (6) Chip – Kim szülő házaspár
6. évad 2004-2005 tél 64000 km 11 (4) Freddy – Kendra modell jegyespár
7. évad 2005 tavasz 64000 km 11 (5) Uchenna – Joyce házaspár
Family Edition 2005 ősz 18000 km 4 (1) Nick – Alex – Megan – Tommy testvérek
9. évad 2006 tavasz 95000 km 10 (5) BJ – Tyler legjobb barátok
10. évad 2006 ősz 64000 km 13 (4) Tyler – James modellek
All – Stars 2007 tavasz 72000 km 9 (6) Eric – Danielle randizó pár
12. évad 2007 ősz 48000 km 10 (4) TK – Raichel új randizó pár
13. évad 2008 ősz 64000 km 8 (5) Nick – Starr testvérek
14. évad 2009 tavasz 64000 km 9 (3) Tamara – Victor ügyvédek, testvérek
15. évad 2009 ősz 40000 km 9 (3) Meghan – Cheyne randizó pár
16. évad 2010 tavasz 64000 km 9 (5) Dan – Jordan testvérek
17. évad 2010 ősz 51000 km 10 (4) Natalie – Katherine orvos barátnők
Unfinished Business 2011 tavasz 64000 km 9 (5) Kisha – Jennifer testvérek
19. évad 2011 ősz 56000 km 8 (4) Ernie – Cindy jegyespár
20. évad 2012 tavasz 58000 km 8 (5) Rachel – Dave katonafeleség – harcipilóta
21. évad 2012 ősz 40000 km 9 (3) Josh – Brent kecsketenyésztő jegyespár
22. évad 2013 tavasz 48000 km 9 (5) Bates – Anthony jégkorongozó testvérek
23. évad 2013 ősz 56000 km 9 (4) Jason – Amy randizó pár
All – Stars 2. 2014 tavasz 37000 km 8 (3) Dave – Connor apa – fia
25. évad 2014 ősz 42000 km 8 (4) Amy – Maya édesség tudósok
26. évad 2015 tavasz 56000 km 9 (5) Tyler – Laura vakrandizó pár
27. évad 2015 ősz 55000 km 10 (5) Kelsey – Joey randizó riporterek
28. évad 2016 tavasz 43000 km 10 (4) Dana – Matt táncos jegyespár
29. évad 2017 tavasz 58000 km 9 (5) Brooke – Scott ismeretlenek
30. évad 2017-2018 tél 47000 km 10 (4) Cody – Jessica új randizó pár
Reality Showdown 2019 tavasz-nyár 40000 km 10 (4) Colin – Christie élettársak
32. évad 2020 ősz 53000 km 11 (4) Will – James randizó pár
33. évad 2022 tavasz 35000 km 6 (2) Kim – Penn youtuber házaspár
34. évad 2022 ősz 8 (3) Derek – Claire valóságshow pár

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Amazing Race című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.