Alvilág (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alvilág
Műfajkrimi

ÍróBodzsár Márk
Köbli Norbert
RendezőUjj Mészáros Károly
FőszereplőBalsai Móni
Schmied Zoltán
Miller Dávid
Bujáki Zsófi
Cservák Zoltán
ZeneszerzőCsengery Dániel

Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Évadok1
Epizódok8
Gyártás
ProducerBodzsár István
Herman Péter
VágóCsillag Mano
OperatőrSzecsanov Martin
Részenkénti játékidő60 perc
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás2019. február 19.2019. április 9.
Státuszvége
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Alvilág 2019-ben bemutatott magyar televíziós krimisorozat, amelynek rendezője Ujj Mészáros Károly, forgatókönyvírói Bodzsár Márk és Köbli Norbert, főszereplői pedig Balsai Móni és Schmied Zoltán.[1] Az Uniofilm által készített sorozat a holland Fű és fehér por (Penoza) televíziós sorozat alapján készült, mely a Vörös Özvegy című amerikai filmsorozat alapja is. Az első epizódját 2019. február 19-én mutatta be az RTL és 2019. április 9-én fejezte be. Nem lesz 2. évad.[2]

Történet[szerkesztés]

A történet középpontjában Nóra áll, akinek férje és bátyja is a drogüzletből szerezte nagy vagyonát. Az egyik nap azonban meggyilkolják a nő férjét, és Nóra kénytelen lesz szembenézni mindazzal, ami felett addig szemet hunyt. Gyermekei és saját élete védelmében neki is a bűnözők játékszabályai szerint kell játszania.[2]

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Név Színész Egyéb információk
Veres Nóra Balsai Móni A negyvenes évei elején járó, háromgyerekes családanya sokkoló módon komoly tartozásokat kap a nyakába egyik napról a másikra. Ráadásul ezt a tartozást nem a bank, hanem alvilági személyek felé kell törlesztenie. Mihamarabb.

Az utolsó részben minden titokra fény derül, nem megy el Mariann temetésére, helyette pedig elhagyja az országot a gyerekekkel.

Veres Máté Miller Dávid Nóra legidősebb, tizennyolc éves gyermeke. Érzékeny, intelligens, épp a felnőttkor küszöbén áll. Szeret a gördeszkapályán a haverokkal lógni. Máté nem tudja pontosan, hogy édesanyja mekkora bajban van, de azért sok mindent sejt…
Veres Natasa Bujáki Zsófi Nóra középső, tizenhat éves lánya. Viszonyuk tele van feszültséggel. Natasa a lázadó korszakát éli: a családi tragédia és Nóra alvilági kálváriája érzelmileg teljesen összezavarja az egyébként is érzékeny lányt.
Veres Bence Cservák Zoltán Nóra legkisebb, 14 éves kisfia. Imád videójátékokkal játszani, de megvan benne a világra való nyitottság is. Elsődleges támasza az anyja, aki azonban nem tud mindig mellette lenni.
Radnai Ervin Hevér Gábor Nóra macsó bátyja igazi rosszfiú: Ádámmal és Steve-vel közösen viszi a családi drogbizniszt. A férfi nagypályás maffiózó szeretne lenni és önálló akcióba kezd. Ezzel azonban nemcsak magát és az üzlettársait, hanem szeretteit is veszélybe sodorja.

Az utolsó epizódban letartoztatják kábitószerkereskedelem és emberölés gyanújával.

Radnai Mariann Pálmai Anna Nóra harminc körüli húga. Áldozatkész, önzetlen, derűs, optimista alkat. Próbálja magát távol tartani a család alvilági ügyleteitől, és Janót, a fiatal festő férjét megóvni a bűntől. A 7. részben vállalta, hogy eltereli Liptákot amíg Nóra találkozik Schneiderrel, de útközben talált egy csörgő telefont a kocsiban, amihez egy bombához ragasztottak. Kiszállt a kocsiból, és a bomba felrobbant. Lipták szemtanúja volt az esetnek. Később kiderült, hogy a bombát Steve rakta a kocsiba, de ő Nórát akarta megölni, nem Mariannt.
Radnai András Bezerédi Zoltán Nóra apja hatvan felett is egy igazi nőcsábász, aki egy nála harminc évvel fiatalabb nővel él együtt. A család bűnözői élete vele kezdődött, de az öreg az alvilágból kivonult és napjai nagy részét az általa üzemeltetett kocsmában tölti. A sorozat végére kiderül,hogy ő bérelte fel Milánt Ádám megölésére, amiért Lipták Ervinnel együtt letartóztatja „emberölés alapos gyanúja” miatt.
Anya Szirtes Ági Nóra hatvan körüli anyja. A szókimondó, néha metszően cinikus nő, bár Nóra apjától rég elvált, a szíve mélyén a mai napig szereti a vén szoknyapecért. Minden alkalmat megragad, hogy valami gúnyos megjegyzést tegyen volt férje harminc évvel fiatalabb barátnőjére.
Schneider Richárd Fekete Ernő Schneiderben az a legijesztőbb, hogy látszólag nincs benne semmi ijesztő: kifinomult ízlésű, udvarias modorú, menő üzletember. Látszólag. Mert van egy másik, a külvilág elől elrejtett, gonosz és kegyetlen énje: ő a rettegett maffiózó, akit Ervin lenyúl…

A 7. részben, amikor a korcsolyapályáról tartott hazafelé, egy parkolóházban Milán lelőtte őt és az egyik emberét.

Baranyai Steve Molnár Levente A szélhámos kisgengszter Ádám és Ervin társa a drogbizniszben. Bár nem áll vérségi kapcsolatban a többiekkel, de szoros szálak kötik a családhoz. Felesége, Szandra Nóra egyik legjobb barátnője. Miután kiderül, hogy ő rakta a bombát Nóra kocsijába, ami végül Mariannal végzett. Az utolsó részben Janó bosszúból fejbe lőtte őt a temetés napján, pont akkor, amikor Lipták Andrást és Ervint is letartóztatta.
Szandra Pelsőczy Réka Nóra egyik legjobb barátnője. Homokba dugja a fejét, és próbál nem tudomást venni róla, hogy a férje droggal üzletel. Inkább csak élvezi az ezzel járó anyagi jólétet: galériát üzemeltet, trendi éttermekbe jár.

Az utolsó epizódban elhagyja Steve-et.

Rusznyák Szabó Győző Schneider rettegett verőembere. A tagbaszakadt, kigyúrt, kopasz keménycsávó gyakran előbb üt, és csak utána kérdez, és gyilkolni is képes hidegvérrel.
Milán Rajkai Zoltán Nóra apjának a testőre, bizalmasa. Hallgatag, titokzatos, amolyan magányos westernhős figura. A családot olyan alázattal és hűséggel szolgálja, mint egy szamuráj a hűbérurát. A sorozat végére kiderül: ő az a motoros, aki lelőtte Ádámot, András parancsára.
Veres Ádám Schmied Zoltán Nóra férje és a gyerekek apja. A feleségét őszintén szereti és a gyerekekért is odavan, de a drogkereskedelem szélsőséges élethelyzetekbe sodorja. Ádám legnagyobb dilemmája, hogy a bűnt hogyan egyeztesse össze a békés családi élettel. Az első rész végén meglőtték,majd a második részben belső vérzés következtében elhunyt. Nóra sokáig Steve-et gyanúsította Ádám megölésével, mivel az első részben összeverekedtek Janó és Mariann esküvőjén,miután Ervint letartóztatták, Steve pedig árulónak nevezte Ádámot és azt is mondta, hogy megöli.
Kerékgyártó Janó Kovács Krisztián Mariann harminc körüli férje festőművészként igazi kakukktojás a családban. Tisztában van felesége családjának kétes hátterével, de ő próbál a lehető legtávolabb maradni a drogbiznisztől. Mariann előtt nem titkolta,hogy egyszer csókolózott Natasával. Felesége halála után Janó teljesen megőrült: tönkre tette korábbi festményeit és alkoholista lett. Mariann temetésére nem ment el, mivel lelövi Steve-et Mariann haláláért, és közvetlenül utána pedig letartóztatják
Hajni Parti Nóra Nóra másik közeli barátnője. Egyedül üzemeltet egy fodrászszalont, amiből jól megél. A múltban kavart Ervinnel, de a kapcsolatból végül nem lett semmi.

Mellékszereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier Nézettség
1. 1. 1. rész Ujj Mészáros Károly Bodzsár Márk és Köbli Norbert 2019. február 19. 377 000
Veres Ádám sógorával, Ervinnel és társukkal, Steve-vel drogcsempészetből él. Amikor Ervin nagyra tör és lenyúlja a rettegett maffiózó, Schneider hatalmas kokainszállítmányát, Nóra választás elé állítja férjét: vagy kiszáll a drogbizniszből, vagy a gyerekekkel elhagyja őt.
2. 2. 2. rész Ujj Mészáros Károly Bodzsár Márk és Köbli Norbert 2019. február 26. 293 000
Ádám életveszélyes állapotban kerül kórházba. Steve-et Schneider emberei szorongatják, Nórát pedig a rendőrség faggatja: a férje ügyében nyomozó Lipták egy pendrive-ot szeretne megtalálni. Eközben újabb tragédia történik.
3. 3. 3. rész Ujj Mészáros Károly Bodzsár Márk és Köbli Norbert 2019. március 5. 282 000
Nóra szembesül Ádám, Ervin és Steve zavaros üzleteivel. A gyerekeket nagyon megviseli apjuk halála, a nagyszülők próbálják tartani bennük a lelket. Steve nyaka körül tovább szorul a hurok, Nóra pedig apja testőréhez fordul segítségért.
4. 4. 4. rész Ujj Mészáros Károly Bodzsár Márk és Köbli Norbert 2019. március 12. 287 000
Schneider alkut ajánl Nórának. A rendőrség továbbra is a pendrive után kutat. Máté és Juli kapcsolata elmélyül, Bencét továbbra is rémálmok kísértik. Nóra és Koller nem várt helyen botlik egymásba.
5. 5. 5. rész Ujj Mészáros Károly Bodzsár Márk és Köbli Norbert 2019. március 19. 267 000
Nóra beavatja az apját. Lipták minden követ megmozgat, hogy megoldja az ügyet. A kikötőben probléma adódik a szállítmánnyal. Milánnak egyre gyanúsabb Steve. Nóra nagyon összeveszik a lányával.
6. 6. 6. rész Ujj Mészáros Károly Bodzsár Márk és Köbli Norbert 2019. március 26. 254 000
Nóra kétségbeesve próbálja megtalálni Natasát. Liptáknak sikerül megtörnie a család egyik tagját. Jozsó Nóráék segítségére siet. Schneider komoly bajba kerül.
7. 7. 7. rész Ujj Mészáros Károly Bodzsár Márk és Köbli Norbert 2019. április 2. 320 000
Lipták sejti, hogy Nórát zsarolják. A nő beavatja Mátét és Natasát a családi titokba. Bence felismerni véli apja gyilkosát. Schneider és Nóra kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a család életét pedig újabb tragédia árnyékolja be.
8. 8. 8. rész (Évadzáró) Ujj Mészáros Károly Bodzsár Márk és Köbli Norbert 2019. április 9. 237 000
Az egész család Mariannt gyászolja. Ervint kiengedik a börtönből. A férfi meglátogatja Steve-et, a találkozót egy nem várt rokon felbukkanása zavarja meg. Nóra színt vall az apjának és megtudja a család szörnyű titkát.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]