Altmark (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Altmark
Altmark schiff norwegen joessingfjord.jpg
Hajótípus Ellátóhajó
Üzemeltető A Kriegsmarine zászlaja Kriegsmarine
Pályafutása
Építő Blohm & Voss (Hamburg)
Építés kezdete 1936. június 15.
Vízre bocsátás 1937. november 13.
Szolgálatba állítás 1939. augusztus 14.
Sorsa 1942. november 30-án felrobbant
Általános jellemzők
Vízkiszorítás 20 858 t
Hossz 178,25 m
Szélesség 22 m
Merülés 9,3 m
Sebesség 21,1 csomó
Hatótávolság 23 150 km 15 csomós sebesség mellett
Fegyverzet

  • 3 db 150 mm-es ágyú
  • 2 db 37 mm-es ágyú
  • 4 db 20 mm-es ágyú

Legénység 94 – 208 fő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Altmark témájú médiaállományokat.
Az Altmark az 1940-es évek elején, Jøssingfjord, Norvégia

Az Altmark egy német tanker és ellátóhajó volt a második világháború idején. A hajót 1938-ban építették a hamburgi Blohm & Voss hajógyárban. Az Altmark fő feladata az Admiral Graf Spee zsebcsatahajó ellátása volt, miközben az kereskedelmi hajók elleni portyán volt. A hajó az Altmark-incidens után vált híressé.

Az Altmark incidens[szerkesztés]

Az Altmarkot az Admiral Graf Spee zsebcsatahajó ellátására rendelték, mely az Atlanti-óceán déli részén portyázott. A zsebcsatahajó által elsüllyesztett hajók legénységének egy része az Altmarkra került hadifogolyként. Miután az Admiral Graf Spee súlyosan megsérült és legénysége elsüllyesztette Montevideo közelében, az Altmark visszaindult Németországba. A La Manche-csatornán való átkelés túl veszélyes volt, így a legtöbb hajóhoz hasonlóan az Altmark is északról megkerülte a Brit-szigetet, majd Norvégia partjai mentén hajózott volna a német kikötőkig. Mikor a hajó norvég vizekre ért, a brit hírszerzés tudomást szerzett jelenlétéről. A német hajó elfogására brit hajók közelítettek hozzá Norvégia déli partjainál. Az első támadást sikeresen elhárította manőverezéssel, majd a Jøssing-fjordba menekült. A norvégok ellenkezése ellenére a HMS Cossack nevű romboló megtámadta a német hajót a fjordban az éjszaka folyamán. A hajóval Dau kapitány védekezésül nekitolatott a mellé beállni igyekvő rombolónak, mely csak a parti sziklák mellett feltorlódó jég miatt nem rongálódott meg súlyosan. Ezt követően brit tengerészek szálltak át a tankerre és azonnal tüzet nyitottak a fegyvertelen németekre. A legénység tagjai közül heten életüket vesztették a lövöldözésben, hat-hat fő könnyebben illetve súlyosabban megsebesült. Dau a hajót annak elfoglalása után a britek figyelmetlenségét kihasználva partra futtatta, hogy ne kerülhessen a kezükre zsákmányként.

Mivel az incidens norvég felségvizeken történt, a britek ezzel az akcióval megsértették Norvégia semlegességét, akik a briteket a nemzetközi törvényszék bevonásával fenyegették meg az ügy miatt. A fjordban tartózkodó kisebb norvég hadihajók a britek fenyegetése miatt nem nyújtottak védelmet az Altmarknak, ami a németekben erősítette azt a véleményt, hogy Norvégia nem tud, vagy nem akar megfelelni a semlegesség követelményeinek. Ennek hatására felgyorsították a haditervek kidolgozását az ország megszállására, amiről már decemberben döntés született (Weserübung-hadművelet).

Az Altmark későbbi története[szerkesztés]

A hajót 1940. augusztus 6-án átkeresztelték Uckermarkra, majd tovább folytatta ellátóhajói feladatát.

1942. szeptember 9-én az Uckermark elhagyta a franciaországi kikötőket és Japánba indult, a Michel segédcirkáló ellátóhajójaként. 1942. november 24-én a hajó megérkezett Yokohamába. Később a Thor segédcirkáló ellátásáért is az Uckermark felelt, miközben az az Indiai- és Csendes-óceánon portyázott.

1942. november 30-án az Uckermark a yokohamai kikötőben horgonyzott a Thor segédcirkáló és a Thor által márciusban elfoglalt, Nankin nevű ausztrál óceánjáró mellett. Miközben az ellátóhajó legénysége ebédelt, egy óriási robbanás szétszakította a hajót. A robbanás következtében az Uckermark, a Thor és a Nankin is elsüllyedt. A robbanást feltételezhetően egy szerelőmunkás okozta, akinek szerszámaiból szikra pattant ki miközben az üzemanyagtartályok közelében dolgozott. Az Uckermark legénységének 43 tagja halt meg a robbanásban.

További információk[szerkesztés]

Az Altmark/Uckermark adatai