Altmark-incidens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Altmark-incidens
Az Altmark ellátóhajó a norvégiai Jøssing-fjordban 1940 februárjában
Az Altmark ellátóhajó a norvégiai Jøssing-fjordban 1940 februárjában

Konfliktus Második világháború
Időpont 1940. február 16.
Helyszín Jøssing-fjord, Norvégia
Eredmény Brit győzelem
Szemben álló felek
Naval Ensign of the United Kingdom.svg Egyesült Királyság War Ensign of Germany 1938-1945.svg Németország
Parancsnokok
Naval Ensign of the United Kingdom.svg Philip Vian War Ensign of Germany 1938-1945.svg Heinrich Dau
Szemben álló erők
Egy romboló Egy ellátóhajó (Altmark)
Veszteségek
Áldozatok az átszálló csapatban Hadifoglyok elvesztése, 6 halott, 1 sérült
Térkép
Altmark-incidens (Európa)
Altmark-incidens
Altmark-incidens
Pozíció Európa térképén
é. sz. 58° 19′ 01″, k. h. 6° 20′ 11″Koordináták: é. sz. 58° 19′ 01″, k. h. 6° 20′ 11″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Altmark-incidens témájú médiaállományokat.
Az Altmark az 1940-es évek elején, Jøssing-fjord, Norvégia

Az Altmark-incidens tengeri összecsapás volt a britek és németek közt a második világháború során. Az incidens 1940. február 16-án történt, az akkor még semleges, norvég vizeken. Az Altmark német ellátóhajó volt, amely éppen Németországba tartott, fedélzetén 299 (más források szerint 303) brit tengerésszel, akik a Graf Spee zsebcsatahajó (páncélozott nehézcirkáló) által elsüllyesztett hajókon szolgáltak. Ez volt a Brit Királyi Haditengerészet utolsó nagyobb fedélzetharca, melyben egy másik hajóra átszállva, majd ott közelharcban megküzdve foglalták el az ellenséges hajót[1]

Története[szerkesztés]

Németországba tartó útján az Altmark norvég vizekre hajózott. 1940. február 14-én a hajót három alkalommal vizsgálták át különböző norvég hajók parancsnokai, akik átszálltak a német hajóra majd felületes vizsgálat után továbbengedték azt. Először a HNoMS Trygg nevű torpedónaszád kapitánya vizsgálta át a hajót, a Linesøy sziget partjainál. Ezt követően a HNoMS Snøgg nevű torpedónaszád tisztjei szálltak át a német hajóra, a Sogne-fjordban. Végül pedig a Hjelte-fjordban a HNoMS Garm nevű romboló állította meg az Altmarkot és személyesen Carsten Tank-Nielsen tengernagy ellenőrizte a német hajót. A harmadik ellenőrzés után az Altmarkot három norvég hajó kísérte tovább, a HNoMS Skorv, a HNoMS Kjell és a HNoMS Firern. A raktérben lévő brit hadifoglyok folyamatosan próbálták felhívni magukra a figyelmet, hangos kiáltásokkal és a hajótesten való dörömböléssel. Mikor a németek ezt észrevették, csörlők elindításával elnyomták a foglyok által keltett zajt. A hajó ellenőrzésekor a norvég tisztek felületes munkát végeztek és az Altmark rakterét nem ellenőrizték, így fordulhatott elő, hogy nem vették észre a foglyokat.

Február 15-én egy brit repülőgép észrevette a hajót Egersund partjánál és riadóztatta a Királyi Haditengerészetet. Miután a Philip Vian kapitány (további pályafutása során tengernagy)[2] irányítása alatt álló HMS Cossack nevű romboló az Altmark után eredt, a német hajó megpróbált bemenekülni a Jøssing-fjordba, de a Cossack követte azt és a következő napon megállásra kényszerítette[3] Február 16-án 22 óra 20 perckor a britek átszálltak az Altmarkra és közelharcot vívtak a német hajó legénységével. Az összecsapást a britek nyerték így a foglyokat kiszabadították. A HMS Cossack nem sokkal éjfél után elhagyta a Jøssing-fjordot. Valószínűleg ez volt az utolsó eset, mikor kardot használtak egy hajó elfoglalásához. A norvég kísérőhajók tiltakoztak az eset ellen, de nem avatkoztak be. A norvég kormány később azt a magyarázatot adta, hogy a nemzetközi egyezmények értelmében egy semleges ország nem kötelezhető arra, hogy nagyobb erőkkel szembeszálljon.[4]

Következmények[szerkesztés]

A norvégokat bosszantotta hogy megsértették semlegességüket, mivel nem akartak belekeveredni egy európai háborúba. Az Altmark-incidenst követően a szövetségesek és a németek is megkérdőjelezték Norvégia semlegességét. Mindkét fél elkezdte kidolgozni egy Norvégia elleni támadás tervét, elsősorban a svéd vasérc-szállítás felügyelete miatt, ugyanis a német hadiipar nagyban függött ettől a háború elején. Az Altmark-incidens után Adolf Hitler úgy vélte, hogy a szövetségesek nem tartják tiszteletben Norvégia semlegességét, ezért február 19-én sürgetni kezdte a Weserübung hadművelet, azaz Dánia és Norvégia megszállásának tervezését. A Weserübung hadművelet 1940. április 9-én vette kezdetét.

Az Altmark-incidens a briteknél a közhangulat rövid ideig tartó javulását eredményezte, melyre a furcsa háború idején nagy szükségük is volt.

Források[szerkesztés]

  • Frischauer, Willi; & Jackson, Robert, The Navy's Here! The Altmark Affair
  • Janusz Piekalkiewicz: Der Zweite Weltkrieg mit Vorwort von Sebastian Haffner. Düsseldorf 1985, ISBN 3-89350-544-X

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]