Ugrás a tartalomhoz

Alsózsidi templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alsózsidi templom
A templom nyugat-délnyugatról
A templom nyugat-délnyugatról
EgyházmegyeVeszprémi főegyházmegye
Település
Elhelyezkedése
Alsózsidi templom (Magyarország)
Alsózsidi templom
Alsózsidi templom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 52′ 07″, k. h. 17° 17′ 53″Koordináták: é. sz. 46° 52′ 07″, k. h. 17° 17′ 53″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Alsózsidi templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Várvölgy római katolikus műemlék temploma a falu Alsózsidnek nevezett részén áll (Kossuth u. 80., hrsz.: 204), ezért a Guzmán Szent Domonkosnak szentelt kegyhelyet többnyire csak „alsózsidi templomnak” nevezik. Műemlékvédelmi törzsszáma 5012.

Története[szerkesztés]

A templom eredetileg a 14. század elején, Károly Róbert uralkodása idején építették gótikus stílusban, de a török időkben részben elpusztult. A megmaradt torony és szentély közé a 18. században építettek egy hajót, majd 1899-ben Radics Ákos tervei alapján neogótikus stílusban az egész épületet újjáépítették. A 18. századi hajót kibővítették és kereszthajóval egészítették ki; ekkor készült a sekrestye, az oldalkápolna és a szentélyfej is.

Az épület leírása[szerkesztés]

A szabadon álló, kereszthajós templom szentélye poligonálisan záródik. Az épület a középkori szokásoknak megfelelően keletelt, ezért a szentély néz az utca felé, bejárata az ellentétes oldalon nyílik. Egyetlen tornya a nyugati (fő) homlokzata előtt áll; homlokzatait támpillérek erősítik. A hosszhajót és a szentélyt kontyolt nyeregtető, a kereszthajót nyeregtető fedi. A szentély mindkét oldalához poligonálisan záródó kápolna és sekrestye kapcsolódik.

A hajó és a szentély födéme bordás keresztboltozat. A karzatot a hajó bejárati oldalán (nyugaton) alakították ki. A szentély északi falán gótikus, szamárhátíves szentségház látható, a déli oldalon historizáló kettős ülőfülke.

Berendezését 1889-ben tiroli mesterek készítették. Orgonáját 1901-ben építették a Rieger testvérek. Tornyában van az ország legrégibb harangja, amit 1524-ben öntöttek.

Falán márványtábla emlékezik meg az I. világháború várvölgyi áldozatairól. A II. világháborúban elesettek emlékműve a templomkertben áll.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]