Alphacoronavirus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alphacoronavirus
Alphacoronavirus osztályai
Alphacoronavirus osztályai
Rendszertani besorolás
Domén: Riboviria
Ország: Orthornavirae
Törzs: Pisuviricota
Osztály: Pisoniviricetes
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Alphacoronavirus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Alphacoronavirus témájú kategóriát.

Az alphacoronavirus a koronavírusok egyik nemzetsége. Pozitív szálú egyszálú, emlősöket, így az embert is fertőző RNS-vírus. Az alphacoronavirus a Coronaviridae család Orthocoronavirinae alcsaládjába tartozik. Mind az Alpha-, mind a Betacoronavirus a denevér vírusgenomjából származik.[1][2][3] Az alfakoronavírusokat korábban „1-es filocsoportba tartozó koronavírusoknak” is nevezték.

Struktúra[szerkesztés]

A virion gömbölyű, átmérője 120-160, magburka kb. 65 nm. A glikoproteinek és trimerek együtt alkotnak nagy felszíni formákat, amik úgy néznek ki, mint a nap koronája.

Genom[szerkesztés]

A genom 27-29 000 bázis hosszú, pozitív szálú egyszálú RNS. A genom 5'-végén két nagy, egymást átfedő ORF fúziós fehérjékként kódolja a nagyobb, nem szerkezetalkotó fehérjéket, amik – ellentétben a béta- és a gammakoronavírussal – nincsenek két fehérjévé választva. Hét további szerkezetifehérje-kódoló gén van a genomban.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Alphacoronavirus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]