Almouroli vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Almouroli vár
Az Almouroli vár és környéke
Az Almouroli vár és környéke
Ország  Portugália
Mai település Almourol

Épült 1171 körül
Állapota helyreállított
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Almouroli vár (Portugália)
Almouroli vár
Almouroli vár
Pozíció Portugália térképén
é. sz. 39° 27′ 43″, ny. h. 8° 23′ 02″Koordináták: é. sz. 39° 27′ 43″, ny. h. 8° 23′ 02″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Almouroli vár témájú médiaállományokat.

Az Almouroli vár középkori építmény, mely a Tajo folyó egyik kicsiny szigetén áll, Praia do Ribatejo településen, mintegy 4 kilométernyire Vila Nova da Barquinha városától, amely az azonos nevű község központja. A vár a Templomosok védelmi rendszerének egyik eleme volt és mint erősségnek, fontos szerep jutott a portugál Reconquista idején.


Története[szerkesztés]

Úgy tartják, hogy a várat az ókori Luzitániában létezett Castro kúltúra egyik korábbi településének helyén építették fel, mely területet az időszámításunk előtti 1. században a rómaiak foglaltak el.[1] Később alánok, vizigótok és mórok vették birtokukba a területet. Nincs pontos dátuma annak, hogy mikor építettek itt fel legelőször erődítményt. A régészeti feltárások során számos ókori pénzérme, valamint középkori medálok, két márványoszlop kerültek elő a várból és környékéről.

Almourol vára egyike a Reconquista idejének legemblematikusabb helyszíneinek, mely egyben a leginkább jellemző módon megtestesíti a templomosok jelenlétét Portugáliában. Miután 1129-ben a portugál nemességhez hű erők elfoglalták a területet a vár környékét Almorolannak nevezték és Gualdim Pais kereszteslovag gondjaira bízták, aki újjáépíttette.[2] Az építményt 1171-ben felújították és a vár elkövetkező urai gondosan karbantartották.

Miután elvesztette stratégiai jelentőségét, a vár állapota romlani kezdett. A 19. századtól kezdve a várat ismét gondozásba vették, ekkor építettek hozzá újabb elemeket.

Építészeti stílusa[szerkesztés]

A vár egy gránit kiszögellésen található, mely mintegy 18 méter magas, 310 méter hosszú és 75 méter széles. A kiszögellés a Tajo folyó és a Zêzere folyó találkozásától alig néhány méternyire helyezkedik el, Tancos városával szemben. Bár a portugál nemzeti emlékhelyekre ingyenes a belépés, ugyanakkor a szigetre meglehetősen drágán lehet hajóval eljutni, mivel ez az egyedüli eljutási mód a szigetre.

A vár falai kilenc kerekded bástyát fognak közre, míg a némileg magasabban elhelyezkedő belső várat csak a főkapun keresztül lehet elérni. Az őrtornyok eme kialakítása igazán fejlett építészeti és védelmi megoldásnak számított annak idején e vidéken, melyet később a Tomari vár esetében is átvettek.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Castle of Almourol című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Castelo de Almourol (portugál nyelven). IGESPAR - Instituto de Gestão do Património Arquitectónico e Arqueológico, 2011. (Hozzáférés: 2015. január 4.)
  2. Gordalina, Rosário: Castelo do Almourol (portugál nyelven). SIPA – Sistema de Informação para o Património Arquitectónico, 1997. (Hozzáférés: 2015. január 4.)