Allodiatoris Irma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Allodiatoris Irma
Született 1912. február 1.
Arad
Elhunyt 1988. március 7. (76 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
  • entomológus
  • antropológus

Allodiatoris Irma, Allodiatorisz (Arad, 1912. február 1.Budapest, 1988. március 7.) antropológus, tudománytörténész, bibliográfus.

Életpályája[szerkesztés]

1935-ben a budapesti tudományegyetemen szerzett természetrajz-földrajz szakos diplomát, és itt is doktorált 1937-ben. Ezt követően az egyetem Anthropológiai Intézetében, majd rövid ideig a Tihanyi Biológiai Kutató Intézetben dolgozott.

1939. novemberében az Magyar Nemzeti Múzeum Állattára könyvtárába került, és itt működött 1945-ig, emellett részben Tihanyban, részben a budapesti tudományegyetem Embertani Intézetében végzett kutatásokat. 1945 után a Természettudományi Múzeum tudománytörténeti gyűjteményét gondozta és vezette haláláig.

Az 1930-as években mint antropológus a középiskolások és egyetemi hallgatók magasság- és súlynövekedését vizsgálta, később érdeklődése a tudománytörténet felé fordult, és az antropológia és az állattan hazai történetének kiemelkedő kutatója, egyben nemzetközileg is elismert bibliográfusa lett.

Technikai szerkesztője volt az Acta Botanica című periodikának és a Magyarország kultúrflórája című könyvsorozatnak. A Magyarhoni Földtani Társaság tudománytörténeti szakosztályának elnöke, és több tudományos társaság vezetőségi tagja volt.

Nagyszámú szak- és ismeretterjesztő cikke jelent meg.

Főbb munkái[szerkesztés]

  • Adatok az Árpád-kori alföldi magyarság anthropológiájához (Budapest, 1937)
  • Xántus János; Terv Ny., Bp., 1955 (A Társadalom- és Természettudományi Ismeretterjesztő Társulat előadásai)
  • A Kárpát-medence antropológiai bibliográfiája; összeáll. Allodiatoris Irma; Akadémiai, Bp., 1958
  • Bibliographie der Zoologie in Karpatenbecken. 1900–1925; összeáll. Allodiatoris Irma, németre ford. Czukor Mária; Akadémiai, Bp., 1966

Források[szerkesztés]