Alkonyat (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alkonyat
(Twilight)
2008-as amerikai film

RendezőCatherine Hardwicke
ProducerMark Morgan
Greg Mooradian
Wyck Godfrey
Vezető producerGuy Oseary
AlapműStephenie Meyer: Alkonyat
Műfaj
ForgatókönyvíróMelissa Rosenberg
FőszerepbenKristen Stewart
Robert Pattinson
ZeneCarter Burwell
OperatőrElliot Davis
VágóNancy Richardson
Gyártás
GyártóSummit Entertainment
Temple Hill Entertainment
Maverick Films
Imprint Entertainment
Goldcrest Pictures
Twilight Productions
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő121 perc[1]
Költségvetés37 000 000 $ (becsült)[2]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Summit Distribution
BemutatóUSA 2008. november 17.
Magyarország 2008. november 27.
Korhatár12 II. kategória (F/8446/J)
BevételUSA 191 465 414 $
192 054 763 $[3]
Kronológia
KövetkezőAlkonyat – Újhold
Kapcsolódó műsorAlkonyat-filmsorozat
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Alkonyat (eredeti cím: Twilight) 2008-ban bemutatott amerikai romantikus-fantasyfilm, amely Stephenie Meyer 2005-ben megjelent, azonos című regénye alapján készült. Rendezője Catherine Hardwicke, forgatókönyvírója Melissa Rosenberg. A főszerepet Kristen Stewart és Robert Pattinson alakítja.

A projekt körülbelül három évig volt fejlesztés alatt a Paramount Picturesnél, és ez idő alatt készült el a regénytől jelentősen eltérő filmadaptáció. A Summit Entertainment három évnyi stagnálás után szerezte meg a regény jogait. Rosenberg nem sokkal a 2007-2008-as Writers Guild of America sztrájk előtt írta meg a regény új adaptációját, és törekedett arra, hogy hű maradjon a regény történetéhez. A forgatás 44 napig tartott, és 2008. május 2-án fejeződött be; a filmet elsősorban Oregonban forgatták.

Az Alkonyat 2008. november 21-én került a mozikba; világszerte több mint 393 millió dolláros bevételt hozott A film 2009. március 21-én jelent meg DVD-n, és az év legtöbbet vásárolt DVD-je lett.[4] A filmzene 2008. november 4-én jelent meg.[5] A film sikerét követően a sorozat következő két regényét, az Újholdat és a Napfogyatkozást a következő évben megfilmesítették.

Történet[szerkesztés]

Isabella Marie Swan (Kristen Stewart) az apjához költözik a Washington állambeli Forks nevű városkába. Az apja, Charlie Swan a helyi rendőrfőnök. Érkezését mindenki szívesen fogadja, mindenki barátságos a visszahúzódó természetű lánnyal. Egy család van, akik nem vesznek tudomást az érkezéséről: a Cullenek. Bellának feltűnik, hogy Edward Antony Cullen (Robert Pattinson) kerüli első közös órájuk óta. Bella észreveszi, hogy a Culleneknek van valami közös titkuk, amit Bella egy kirándulás során a La Push parton egy gyerekkori barátjától, Jacob Black-től tud meg, miszerint egy ősi legenda szerint Cullenék az indiánok ősi ellenségei, „mások”. Bella nyomozni kezd és rádöbben, hogy Edward vámpír, azonban ez Bellát nem riasztja vissza. Cullenék csak állati vérrel táplálkoznak, vegetáriánusnak tartják magukat. Edward gyakran tölti az éjszakát Bellánál, Charlie tudta nélkül, s a fiatalok egymásba szeretnek.

Edward elviszi Bellát, hogy bemutassa a családjának. Egy baseballmeccsen, amit a vámpírok játszanak, összefutnak egy idegen társasággal, akik viszont emberi vérrel táplálkoznak. Az egyik tag, egy bizonyos James, megérzi Bella ínycsiklandozó szagát és meg akarja ölni, mert felizgatta Edward reagálása James szaglására. Megkezdődik Bella üldözése és menekítése. Bella találkozik James-szel a régi balett-termében, ami régi lakóhelyén található. James súlyosan megsebesíti a lányt, majd megharapja a csuklóját. Bella életét Edward menti meg azzal, hogy kiszívja a lányból a halálos mérget – így megakadályozva Bella átváltozását vámpírrá. Azonban Bella szeretné, hogy őt is átváltoztassák, mert Edward soha sem öregszik meg, a lány pedig örökre szerelmével akar maradni.

Szereplők[szerkesztés]

Az Alkonyat főszereplőstábja
Szerep Színész Magyar hang[6]
Izabella Swan Kristen Stewart Csuha Borbála
Edward Cullen Robert Pattinson Szvetlov Balázs
Dr. Carlisle Cullen Peter Facinelli Anger Zsolt
Esme Cullen Elizabeth Reaser Peller Anna
Alice Cullen Ashley Greene Bogdányi Titanilla
Emmett Cullen Kellan Lutz Nagypál Gábor
Rosalie Hale Nikki Reed Bánfalvi Eszter
Jasper Hale Jackson Rathbone Simonyi Balázs
Rosalie Hale Nikki Reed Bánfalvi Eszter
Tyler Crowley Georgy Tyree Boyce Szabó Máté
Charlie Swan Billy Burke Huszár Zsolt
Jessica Stanley Anna Kendrick Csifó Dorina
Mike Newton Michael Welch Molnár Levente
Angela Weber Christian Serratos Györfi Anna
Eric Yorkie Justin Chon Hamvas Dániel
Jacob Black Taylor Lautner Penke Bence
Billy Black Gil Birmingham Borbiczki Ferenc
Victoria Rachelle Lefevre Nemes Takách Kata
Laurent Edi Gathegi Simon Kornél
James Cam Gigandet Kovács Lehel
Reneé Swan Sarah Clarke Pap Kati
Mr. Molino Jose Zuniga Hannus Zoltán
Cora Ayanna Bershire Csuha Lajos

Folytatás[szerkesztés]

Az MTV 2008 februárjában jelentette, hogy a Summit Entertainment legalább három filmből álló sorozatot kíván készíteni Meyer könyvei alapján. A stúdió 2008 októberére már megvásárolta az Újholdat, a sorozat második könyvének jogait,[7] és 2008. november 22-én megerősítette, hogy filmet akarnak készíteni belőle.[8][9] Catherine Hardwicke ugyanis több felkészülési időt szeretett volna, mint amennyit a Summit ütemterve a folytatás gyártására és megjelenésére biztosított volna,[10][11] a rendezésre 2008 decemberében Chris Weitz-et választották ki.[12][13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. bbfc. „TWILIGHT rated 12A by the BBFC”, bbfc, 2008. november 21.. [2008. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. november 21.) 
  2. Alkonyat – IMDB - Box office/business
  3. Alkonyat. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. szeptember 7.)
  4. Top Selling DVDs of 2009. The Numbers. (Hozzáférés: 2010. augusztus 12.)
  5. James Montgomery. „'Twilight' Exclusive: Paramore to Contribute Two New Songs to Film's Soundtrack”, MTV, 2008. szeptember 18. (Hozzáférés ideje: 2008. szeptember 19.) 
  6. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
  7. Steven Zeitchik: ’Twilight’ film franchise looks ahead (angol nyelven). Hollywood Reporter, 2008. november 14. [2008. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 20.)
  8. Denise Martin. „'Twilight' sequel 'New Moon' gets the greenlight from Summit”, Los Angeles Times, 2008. november 22. (Hozzáférés ideje: 2008. november 24.) 
  9. Dave McNary. „Summit announces 'Twilight' sequel”, Variety, Reed Business Information, 2008. november 22.. [2008. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. november 22.) 
  10. Josh Horowitz: Twilight' Director Catherine Hardwicke Will Not Direct 'New Moon. MTV, 2008. december 7. (Hozzáférés: 2009. március 28.)
  11. Anne Thompson. „No Hardwicke for 'Twilight' sequel”, Variety, Reed Business Information, 2008. december 7. (Hozzáférés ideje: 2009. március 26.) 
  12. Larry Carroll: BREAKING: Chris Weitz Named 'New Moon' Director, While Taylor Lautner Comes Up Short. MTV. MTV Networks, 2008. december 13. (Hozzáférés: 2009. március 28.)
  13. Larry Carroll. „Who Is 'New Moon' Director Chris Weitz?”, MTV, 2008. december 15. (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 10.) 

Irodalom[szerkesztés]

  • P. M. Bush [Bokor Pál]: Steph. Stephenie Meyer csodálatos ifjúsága és a Twilight saga, Atlantic Press, Bp., 2009
  • Mark Cotta Vaz: Twilight. Alkonyat. Kulisszatitkok. Illusztrált nagykalauz a filmhez; ford. Marczali Ferenc; Könyvmolyképző, Szeged, 2009
  • Catherine Hardwicke: Twilight. A rendező notesze. Így készült az Alkonyat című film Stephenie Meyer regényéből; ford. Salamon Rhea; Könyvmolyképző, Szeged, 2009

További információk[szerkesztés]

  • Az Alkonyat című filmben Robert Pattinson énekli a dalt. Dalszerző: Bobby Long és Marcus Foster. A dal a Twilight Original Soundtrack album iTunes Digital verziójában bónuszdalként szerepel.
Nem tudod lejátszani a fájlt?
Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Alkonyat (film) témában.