Alkalmazott nyelvészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az alkalmazott nyelvészet egy interdiszciplináris terület, amely azonosítja, vizsgálja és megoldásokat kínál a nyelvekkel kapcsolatos valós problémákra. Az alkalmazott nyelvészet kapcsolatban áll olyan szakterületekkel, mint az oktatás, a pszichológia, a kommunikáció kutatása, az antropológia és a szociológia.

Terület[szerkesztés]

Az alkalmazott nyelvészet egy interdiszciplináris terület . Az alkalmazott nyelvészet legfontosabb ágazatai a kétnyelvűség és a többnyelvűség, a beszélgetés elemzése, a kontrasztív nyelvészet, a jelnyelvi nyelv, a nyelviértékelés, az írástudás, a diskurzuselemzés, a nyelvoktatás, a második nyelv elsajátítása, a nyelvtervezés, az interlingvisztika, a stilisztika, a pragmatika, a kriminalisztikai nyelvészet és a fordítás.

Folyóiratok[szerkesztés]

A szakterület főbb folyóiratai között szerepel: Annual Review of Applied Linguistics, Applied Linguistics, Journal of Applied Linguistics, International Review of Applied Linguistics, International Journal of Applied Linguistics, European Journal of Applied Linguistics, Issues in Applied Linguistics, Language Learning, Language and Education, TESOL Quarterly, and Linguistics and Education.

Történet[szerkesztés]

Az alkalmazott nyelvészet 1950-es évek végén jött létre a generatív nyelvészet elterjedésekor.[1]

Bár az alkalmazott nyelvészet Európából és az Egyesült Államokból indult, hamar virágzásnak indult az egész világon.

Szervezetek[szerkesztés]

Az Alkalmazott Nyelvészet Nemzetközi Szövetségét 1964-ben alapították Franciaországban (franciául: Association Internationale de Linguistique Appliquée vagy AILA). Az AILA több mint harminc országban rendelkezik képviselettel.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Alan Davies & Catherine Elder.(Eds.). 2004. Handbook of Applied Linguistics. 1

További irodalom[szerkesztés]

 • Berns, M. és Matsuda, PK (2006). Alkalmazott nyelvészet: Áttekintés és történelem . K. Brown (szerk.): A nyelv és nyelvészet enciklopédia (2. kiadás; pp.)   394-405). Oxford, Egyesült Királyság: Elsevier.
 • Cook, G. (2003) Alkalmazott nyelvészet (az Oxford Introduction to Language Study sorozatban), Oxford: Oxford University Press.
 • Davies, A. és Elder, C. (szerk.) (2004) Handbook of Applied Linguistics, Oxford / Malden, MA: Blackwell.
 • Hall, CJ, Smith, PH és Wicaksono, R. (2017). Az alkalmazott nyelvészet térképezése. Útmutató diákok és gyakorlók számára . (2. kiadás ) London: Routledge.
 • Spolsky, B., és Hult, FM (szerk.). (2008). Oktatási nyelvészet kézikönyve. Malden, MA: Blackwell.
 • Johnson, Keith és Johnson, Helen (1999) Alkalmazott nyelvészeti enciklopédikus szótár, Oxford / Malden, MA: Blackwell.
 • McCarthy, Michael (2001) Alkalmazott nyelvészet kérdései, Cambridge University Press.
 • Pennycook, Alastair (2001) Kritikus alkalmazott nyelvészet: Kritikus bevezetés, London: Lawrence Erlbaum Associates.
 • Schmitt, Norbert (2002) Bevezetés az alkalmazott nyelvészetbe, London: Arnold.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Applied linguistics című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.