Alkalmazkodás a globális felmelegedéshez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A globális felmelegedéshez való alkalmazkodás alatt azon tevékenységek összességét értjük, amelyek célja az emberi társadalomnak a globális felmelegedés következtében megváltozó természeti környezethez való hozzáigazítása. Az elsődleges cél az, hogy a globális felmelegedés a lehető legkevesebb ember halálát, illetve a lehető legkisebb anyagi kárt okozza.

A globális felmelegedéshez való alkalmazkodás a felmelegedés ellenében tett lépések egyik fő csoportja. A lépések másik fő csoportja, a globális felmelegedés mérséklése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányul.

A légkörbe juttatott üvegházhatású gázok mennyisége már olyan nagy, hogy a légkör bizonyos mértékű felmelegedése már elkerülhetetlen, még akkor is, ha a világ országai hirtelen erőteljesen visszafogják az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint 2100-ig a legjobb esetben is 1,1–2,9 °C-kal[1] emelkedik majd a Föld átlaghőmérséklete.

Veszélyek[szerkesztés]

A globális felmelegedés miatt az alábbi veszélyekhez kell a világnak alkalmazkodni:

  • Vízhiány korábban vízben gazdag területeken
  • Az állat- és növényfajok fokozódó mértékű kipusztulása
  • Növekvő éhínség-veszély
  • Tengerszint-emelkedés
  • Fertőző betegségek szélesebb elterjedése
  • Erősebb és hosszabb forróságok

Mit tesznek az államok az alkalmazkodásért?[szerkesztés]

Az Európai Bizottság 2007-ben kiadott egy zöld könyvet az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról, amelyben az EU-s fellépés szükségességét és lehetőségeit vizsgálja.[2]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]