Alfred Burke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alfred Burke
Hartley rendőrfelügyelő szerepében az 1965-as Night Caller horrorfilmben
Hartley rendőrfelügyelő szerepében az 1965-as Night Caller horrorfilmben
Született1918. február 28.[1]
Peckham
Elhunyt2011. február 16. (92 évesen)[2][1]
Barnes
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol
HázastársaBarbara Bonelle (?–2011)
Gyermekei4
Foglalkozása
  • színházi színész
  • filmszínész
  • televíziós színész
  • színész
IskoláiRoyal Academy of Dramatic Art (–1939, színészet)
Színészi pályafutása
Aktív évek1946–2008
Híres szerepeiFrank Marker (Public Eye)
MűfajokShakespeare-komédia
Tevékenységszínész

A Wikimédia Commons tartalmaz Alfred Burke témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alfred Burke (Peckham, London, Egyesült Királyság, 1918. február 28.Barnes, London, 2011. február 16.)[3] brit (angol) színpadi, film- és televíziós színész. Karakterszínészként főleg krimikben és tudományos-fantasztikus filmekben jelent meg. Ismert szerepe Frank Marker magánnyomozó megformálása Public Eye televíziós sorozatban, tíz éven át, 1965–1975 között. Utolsó filmszerepében Dippet professzort formálta meg a Harry Potter és a Titkok Kamrájában.

Élete[szerkesztés]

Származása, tanulmányai[szerkesztés]

Peckhamben született, London délnyugati részén. Édesanyja Sarah Ann O’Leary, édesapja William Burke volt.[4] Az általános iskola elvégzése után, 14 éves korában munkába állt. A londoni Cityben egy villamos kocsikat javító műhelyben, textilgyárban dolgozott, pincér is volt. Egy helyi amatőr színjátszó csoporthoz csatlakozott, majd a londoni Morley College színiiskolában tanult, itt 1935-ben ösztöndíjat nyert a londoni Royal Academy of Dramatic Art (RADA) színiakadémiára. Két évvel később, 1937-ben a Surrey-beli Shere községben, a Barn Theatre-ban lépett először színpadra. Induló pályáját a második világháború kitörése megakasztotta. Fegyveres szolgálatot megtagadóként regisztráltatta magát, így mezőgazdasági munkára osztották be.[3]

Színészi pályája[szerkesztés]

A háború után a Young Vic, az Old Vic és más színházak társulatában játszott. Első londoni fellépésére 1950-ben a Watergate Theatre-ben került sor, Pablo Picasso: A telibe viszonzott vágyakozás (Desire Caught by the Tail) című darabjában. 1950–1953 között a birminghami Repertory Theatre-ban játszott, 1954-ben a londoni West End Theatre-ban lépett színpadra.[5]

Első kis filmszerepét 1946-ban kapta, névtelen táncost alakított a Botcsinálta bokszolóban. A következő évtizedekben változatos karaktereket jelenített meg mozifilmekben és televíziós sorozatokban, kemény katonát a Bitter Victory-ban (1957) és a Task Force-ban (No Time to Die, 1958), kemény biztonsági főnököt az Elátkozottak gyermekei című horrorfilmben (1964), a George Sanders főszereplésével 1960-ban bemutatott Elátkozottak faluja folytatásában.

Angolszász nyelvterületen egyik legnépszerűbb szerepe volt Frank Marker magánnyomozó megformálása a Thames televízió Public Eye című bűnügyi sorozatában, tíz éven át, 1965-től 1975-ig. Egyszerű színészi eszközökkel, mindig hitelesen jelenítette meg a kopott cipőben járó, szívós, soha meg nem alkuvó magánnyomozó alakját. A közönségsiker mellett kiváló kritikákat is kapott.[5]

A Public Eye után kosztümös filmekben is jól szerepelt, így a Kincses sziget tévésorozatban Hosszú John Silver szerepében (1977), vagy mint idősebb Karol Wojtyla, a jövendő pápa édesapja, a Pope John Paul II c. életrajzi filmben (1984), A Home To Roost tévésorozatban ő volt a félelmetes „Thrasher” Harris iskolaigazgató (1985). Az Enemy at the Door háborús sorozatban (1978–1980) végig ő játszotta Richter őrnagyot (majd ezredest). Utolsó filmszerepét a 2002-ben bemutatott Harry Potter és a Titkok Kamrájában játszotta, ahol Armando Dippet professzort, Dumbledore igazgató hivatali elődjét alakította.

Folyamatosan játszott színpadon is, klasszikus darabokban. A Royal Shakespeare Company által színre vitt II. Richárd-ban, a Romeó és Júliában, a Roberto Zuccóban, A vihar-ban, a Peer Gynt-ben, a Szeget szeggel-ben, a Troilus és Cressidában, a Minden jó, ha vége jó-ban és az Antonius és Kleopátrában. 2008-ban, 90 esztendősen eljátszotta a pásztor szerepét a Royal National Theatre-ban, a Frank McGuinness rendező által felújított Szophoklész-darabban, az Oidipusz királyban.[6]

Magánélete, elhunyta[szerkesztés]

Barbara Bonelle-lel élt házasságban, négy gyermekük született, két ikerpár, Jacob és Harriet, illetve Kelly és Louisa. Alfred Burke légúti fertőzés következtében hunyt el 2011. február 16-án.

Főbb filmszerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b BnF források (francia nyelven)
  2. http://www.guardian.co.uk/tv-and-radio/2011/feb/18/television-crime-drama
  3. a b Dennis Barker: Alfred Burke obituary. The Guardian (theguardian.com), 2011. február 18. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  4. Alfred Burke Film Reference Biography. filmreference.com
  5. a b Anthony Hayward: Alfred Burke: Actor best known for his portrayal of the seedy private detective Frank Marker in „Public Eye”. The Independent (independent.co.uk]), 2011. február 19. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  6. Oedipus – Productions. Royal National Theatre (nationaltheatre.org.uk). [2009. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 20.)

További információk[szerkesztés]