Alföld és Észak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Országrészek (NUTS 1)

Az Alföld és Észak elnevezésű régió az Európai Unió statisztikai célú regionális beosztásának, a NUTS rendszernek Magyarország keleti részét magába foglaló területi egysége. Néha nevezik Kelet-Magyarországnak is. Az országnak a Dunától keletre eső területeit foglalja magába, kivéve Pest megyét és Budapestet.

Régiók és megyék[szerkesztés]

Kelet-Magyarország összesen kilenc megyét foglal magába, amelyek három statisztikai régióba tömörülnek:

Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókat együtt gyakran Északkelet-Magyarországnak is nevezik.

Földrajz[szerkesztés]

Tájegységek[szerkesztés]

A magyarországi nagytájak közül lényegében az Északi-középhegység és az Alföld tartozik ide.

Vizei[szerkesztés]

Nemzeti Parkok[szerkesztés]

Turizmus[szerkesztés]

Lillafüred a Szeleta-tetőről
A hortobágyi kilenclyukú híd

Kelet-Magyarország négy turisztikai régióra van osztva. A statisztikai régióktól eltérően a Tisza-tó és környéke külön turisztikai régiót alkot, a másik három nagy turisztikai régió a Tisza-tó körüli területeket leszámítva megközelítőleg fedi a statisztikai régiók területét.

A négy turisztikai régió:

Látnivalók turisztikai régió szerint[szerkesztés]

Észak-Magyarország turisztikai régió

A régió fő turisztikai látnivalói a műemlékekben gazdag városok (a borairól és gyógyvizeiről is híres Eger, Miskolc, Sárospatak, Pásztó, valamint a világörökséghez tartozó Tokaj), a palóc néphagyományokat őrző Hollókő (világörökségi helyszín), a nemesi kastélyok, a romantikus középkori várak és várromok (boldogkői vár, diósgyőri vár, füzéri vár, sárospataki vár, szerencsi vár, szécsényi várnegyed, hollókői vár), a Mátra és a Bükk számos túralehetőséget kínáló erdőségei és a látványos természeti értékek (Lillafüred, a természeti világörökséghez tartozó Aggteleki Nemzeti Park cseppkőbarlangjai, a bükki barlangok).

Észak-Alföld turisztikai régió

A régió fő látnivalói a régió székhelye, Debrecen a történelmi műemlékeivel, a Hortobágy (világörökségi helyszín) természeti értékei, néprajzi emlékei és pásztorhagyományai, valamint Nyíregyháza és Nyírbátor hangulatos történelmi belvárosai. Nyíregyháza és környéke érdekességei közé tartozik a sóstói skanzen és vadaspark, valamint a Nyírvidéki Kisvasút. Érdekes látnivalót jelentenek a régiószerte megtalálható kunhalmok, a nyírségi települések jellegzetes, fából épült haranglábai, a különleges művészetű templomok (Csaroda, Tákos), valamint valamint az évenként megrendezett hagyományos nagyrendezvények: a Hortobágyi Lovasnapok és a hídivásár, valamint a debreceni virágkarnevál .

Tisza-tó turisztikai régió A Kiskörei-víztározó megépítésével létrejött Magyarország legnagyobb mesterséges és második legjelentősebb tava, a Tisza-tó. A hozzá kapcsolódó turisztikai régió Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye határán fekszik. Hagyományos központja: Tiszafüred. Természeti értékekben gazdag terület: a Tiszafüredi Madárrezervátum értékes és ritka növény- és állatvilággal bír; de a régióhoz tartozik a Hortobágyi- és a Bükki Nemzeti Park egy része is. Jelentősebb települések: Tiszafüred, Karcag, Abádszalók, Mezőkövesd, Kunhegyes.

Dél-Alföld turisztikai régió

A dél-alföldi turisztikai régió fő látnivalói elsősorban a végtelen alföldi táj, a háborítatlan természet, a romantikus tanyavilág, a néprajzi emlékek és a városok műemlékei és múzeumai (különösen érdekes a régió székhelye, Szeged, valamint Gyula, Kecskemét, Kalocsa, Szentes, Hódmezővásárhely, Baja). A régió fontos látnivalói közé tartozik az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a gyulai vár, a mezőhegyesi ménes és a hajósi pincesor. A természetkedvelők számára vonzó célpont a dévaványai túzokrezervátum, a kardoskúti hagyományos állattartó telep, a bugaci puszta, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet a Tisza holtágaival és a szarvasi arborétum. A régió legismertebb fesztiválja a Szegedi Szabadtéri Játékok.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]