Alexandru Borza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexandru Borza
Született1887. május 21.
Gyulafehérvár
Elhunyt1971. szeptember 3. (84 évesen)
Kolozsvár
Állampolgársága
Foglalkozása
  • botanikus
  • briológus
  • egyetemi oktató
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexandru Borza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alexandru Borza (Gyulafehérvár, 1887. május 21.Kolozsvár, 1971. szeptember 3.) román botanikus, görögkatolikus szerzetes.

Élete[szerkesztés]

Apja Ignat Borza a magyar hadsereg altisztje volt. A család a Kolozs megyei Berkes faluból származik, amelyet a család tiszteletére utóbb Borzești-nek neveztek el. Később a szülők Tordára költöztek.

A balázsfalvi görögkatolikus szeminárium elvégzése után a budapesti tudományegyetemen folyatott tanulmányokat. Ezt követően a balázsfalvi fiúgiumnáziumban tanított, majd a kolozsvári egyetemre nevezték ki a botanika tanárának, később a növényrendszertani tanszék vezetőjének. 1919-ben ő jelentette be, hogy a román Kormányzótanács nevében az egyetem Állattani Intézetét, a Szövet- és Fejlődéstani Intézetet, illetve az Erdélyi Múzeum-Egylet Állattárát, figyelmen kívül hagyva, hogy az Állattár nem állami, hanem magántulajdon volt. Kormánybiztosként ő képviselte a román államot az Erdélyi Múzeum-Egyesület további sorsáról és vagyonáról folytatott tárgyalásokon.

1923-ban kialakította a kolozsvári botanikus kertet a jelenlegi formájában. (Ma a botanikus kert az ő nevét viseli). 1935-ben ő kezdeményezésére jött létre a Retyezát Nemzeti Park is; a parkban a Pietrele-menedékház mellett szobrot állítottak neki. Egyike volt a román cserkészmozgalom elindítóinak. A két világháború között ő volt a Görögkatolikus Román Egyesület elnöke, ezért a kommunista hatóságok 1948-ban a román görögkatolikus egyház megszüntetésekor letartóztatták.

Tagja volt az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek. 1925 decemberében javasolta, hogy 85 román egyetemi és főiskolai tanár adja be felvételi kérését.

1990-ben a Román Akadémia post-mortem tagjává választották.

Művei[szerkesztés]

  • Flora și vegetația Văii Sebeșului, Editura Academiei, Bukarest, 1959
  • Introducere în studiul covorului vegetal, Nicolae Boscaiuval közösen, Editura Academiei, Bukarest, 1965
  • Dicționar etnobotanic, Editura Academiei, Bukarest, 1968
  • Amintirile turistice ale unui naturalist călător pe trei continente, Editura Sport-Turism, Bukarest, 1987

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexandru Borza című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.