Alexander Kucharsky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander Kucharsky
Jean-Charles Nicaise Perrin festménye (1797)
Jean-Charles Nicaise Perrin festménye (1797)
SzületettKucharski
1741. március 18.[1][2]
Varsó[3][4]
Elhunyt1819. november 5. (78 évesen)[5][2][6][7][8]
Párizs[9]
ÁllampolgárságaKét Nemzet Köztársasága
Foglalkozásafestőművész
Tisztségeudvari festő
Sírhelye
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander Kucharsky témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alexander Kucharsky (Varsó, 1741. március 18.Párizs, 1819. november 5.) lengyel festő, aki elsősorban Franciaországban dolgozott.[11]

Élete[szerkesztés]

Kucharsky Varsóban született. Fiatalon II. Szaniszló Ágost lengyel királynál, a Lengyel–Litván Köztársaság utolsó[12] megválasztott uralkodójánál szolgált.[13] Először szülővárosában tanult Marcello Bacciarelli műtermében.[13] 1760 és 1769 között II. Szaniszló Ágost király támogatásával Párizsban Joseph-Marie Vien és Charles-André van Loo irányítása alatt folytatta a tanulmányait a Királyi Akadémián.

Mivel portréművész lett, és nem II. Szaniszló Ágost akaratának megfelelően történelmi témájú festményeket készített, elvesztette a király pártfogását. 1776 és 1778 között Condé herceg szolgálatában állt.[13] Szeretett félalakos portrékat festeni pasztell- vagy olajfestékkel, néha miniatűröket is készített. A francia és a lengyel arisztokrácia fontos személyiségeinek arcképeit festette meg.[13] Utóbbiak száma megnövekedett Franciaországban XV. Lajos király és Leszczyńska Mária házasságkötése után.

Miután 1789-ben távozott Louise Élisabeth Vigée Le Brun udvarából, Mária Antónia királynő festője lett.[13] Több portrét festett a királynőről, a királyi gyerekekről és az udvar tagjairól, többek között Mária Lujza hercegnéről, X. Károly királyról, Artois grófnéjáról, de megfestette II. Katalin orosz cárnőt is.[13]

Legismertebb alkotásai közé tartoznak a halálra ítélt francia királyi családról, elsősorban a névleges uralkodóról, XVII. Lajos királyról készült portréi, és az 1793-ban Mária Antóniáról készített utolsó portré.

A francia forradalom évei alatt az ancien régime-t támogatta, idős korában Párizs közelében, Sainte-Périne-ben élt, XVIII. Lajos francia király kegydíjból élt, Párizsban halt meg, a Père-Lachaise temetőben nyugszik.

Képgaléria[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Joseph Raymond Fournier-Sarlovèze: Les Peintres de Stanislas-Auguste II, Roi de Pologne: Bacciarelli, Antoine Graff, Norblin de la Gourdaine, Grassi, Alexandre Kucharski, Per Krafft és Bernardo Bellotto, Daniel Louis Marteau, Vincent de Leseur, Daniel Chodowi Leseur Pitschman . Párizs, Librairie de l'art ancien et modern, 1907

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Aleksander Kucharski (holland nyelven)
  2. a b Alexander Kucharski (angol nyelven). Oxford University Press, 2006
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 13.)
  4. psb.14184.1
  5. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  6. BnF források (francia nyelven)
  7. Kucharski, Aleksander, Aleksander Kucharski
  8. Internetowy Polski Słownik Biograficzny (lengyel nyelven)
  9. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  10. Dictionnaire historique du Père-Lachaise, 179
  11. Genealogical Notes and Anecdotes: L'oriflamme de St.-Denis Archiválva 2008. január 6-i dátummal a Wayback Machine-ben. at gennotes.150m.com (accessed 29 December 2007)
  12. Lengyelország három felosztása
  13. a b c d e f Le peintre KUCHARSKY Archiválva 2008. január 9-i dátummal a Wayback Machine-ben. at museelouisxvii.com (accessed 28 December 2007)
  14. A festmény a Versailles-i kastélyban található.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexander Kucharsky című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]