Alexa Internet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Alexa érték szócikkből átirányítva)
Alexa Internet
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • online szolgáltatás
  • fiókiroda
  • vállalkozás
Alapítva1996. április
Névadóalexandriai könyvtár
Megszűnt2022. május 1.
Székhely
Alapító
  • Brewster Kahle
  • Bruce Gilliat
Iparáginternet
TulajdonosAmazon
Forma
  • corporation
  • megszűnés
TermékekAlexa Toolbar
AnyavállalataAmazon
Az Alexa Internet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexa Internet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alexa Internet, Inc. az amazon.com cégcsoport egy kaliforniai székhelyű tagja, legfőképp az internetes oldalak forgalmának megbecsülését és rangsorolását tartalmazó weblapjáról ismert.

Történet és tevékenység[szerkesztés]

A céget 1996-ban alapította Brewster Kahle és Bruce Gilliat. A cég ingyenes böngésző kiegészítőt tett közzé, ami segítette a felhasználókat abban, hogy milyen weblapokat nézzenek meg „legközelebb”, az egyes lapok forgalmának (népszerűségének) besorolása alapján; a meglátogatott lapokról pedig háttérinformációkat adott (tulajdonos, weblapok száma, hányan hivatkoznak rá és milyen gyakran frissítik). Az Alexa mérnökei alkották meg az Internet Archive-val együttműködve a Wayback Machine-t, ami a weblapok múltbéli állapotait rögzíti és mutatja meg. Az Alexa biztosította az Internet Archive számára a webes lapok lehívását („crawl”) is.

A statisztika megbízhatósága[szerkesztés]

Az Alexa weblap besorolási módszere a felinstallált kiegészítők által adott adatokon alapul. Ha feltételezzük, hogy a kiegészítők használata, valamint az azokat használók jellemzői egyenletes statisztikai eloszlásúak, akkor a mérések hitelesek. Azonban ezt semmi nem támasztja alá: a kiegészítők csak bizonyos böngészőkhöz érhetőek el, és az azt telepítők köre sem egyenletes. Nagyon sok vélemény emiatt az „alexa ranking” eredményeit csak nagy hibahatárú becslésnek tekinti.

2008. április 16-án a sorrend gyökeresen megváltozott, mivel az Alexa bevezette az új rendezési módszerét, ami állításuk szerint jelentősen több adatforrásból dolgozik. Azonban ezen adatok statisztikai egyenletessége sem ismert.

Kémprogram[szerkesztés]

Az Alexa toolbar számos védelmi cég szerint „kémprogram” kategóriába tartozik. A Symantec cég szerint a minősítése „Trackware” (tevékenységet nyomkövető program). A McAfee biztonsági tanácsadója szerint az Alexa honlapja „sárga figyelmeztetést” (közepes) érdemelt, mert „Tesztjeink szerint több az oldalon található letöltés tartalmát a felhasználók egy része reklámprogramnak, kémprogramnak vagy egyéb, nemkívánatos programnak osztályozza.”, és 2008. július 2-án 67 „kémprogram” kategorizálást helyezek el a látogatók rajta. Számos vírus- és kártékonyprogram-kereső cég terméke felismeri az Alexa programját és figyelmezteti a felhasználót a potenciálisan nemkívánatos programra.

További információk[szerkesztés]