Alesso Baldovinetti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alesso Baldovinetti
Önarcképe (1471-72, Firenze, Accademia)
Önarcképe (1471-72, Firenze, Accademia)

Született1425. október 14.
Firenze
Meghalt1499. augusztus 29. (73 évesen)
Firenze
A Wikimédia Commons tartalmaz Alesso Baldovinetti témájú médiaállományokat.

Alesso Baldovinetti (Firenze, 1425. október 14. – Firenze, 1499. augusztus 29.) az itáliai reneszánsz festője és mozaikkészítő.

Életpályája[szerkesztés]

Gazdag kereskedő családban született, de ő nem folytatta az üzletet. Andrea del Castagno, Domenico Veneziano és Paolo Uccello követője. Kísérletezett az olajfestés bevezetésével, 1448-ban nyert felvételt a firenzei festőcéhbe. Számos alkotása ma már nem ismerhető, mivel elpusztult. Első megmaradt rajzos freskója Jézus születése című a SSa Annunziata előudvarában található, 1460-62 közt festhette.

Különös érdeklődést tanúsított a természet ábrázolása iránt, a bibliai jelenetek mögött megjelennek a firenzei tájak is, képeinek hátterében gyakran felismerhető az Arno völgye. E motívum képeinek azonosításában is segített, például a Louvre-ban ezen az alapon azonosították be a művészettörténészek és műkritikusok Alesso Baldovinetti egyik Madonna képét. Jelentősek a firenzei San Miniato Portugál-bíboros kápolnájának freskói, Angyali üdvözlet, az egyházatyák képei, a mennyezeten az evangelisták.

1470 után festette fő műveit, a Sta Trinità kóruskápolnájának freskóit, szinte kivétel nélkül elpusztultak éppen úgy mint üvegfestményei és mozaikjai. Azonban megmaradt a Sta Trinità számára készített oltárképe, Szentháromság szentekkel és angyalokkal (1470-71, Firenze, Accademia), erre az oltárképre késői korszakára jellemző módon népi figurákat is festett. Sokoldalú egyéniség volt, freskók, képek festésén kívül üvegre is festett, mozaikokat is készített, s olyannak ismerték a korban, aki sokat törődött a festés technikájával, igyekezett az időtállóságot biztosítani, ez nem volt még túl sikeres.

Jeles tanítványa volt Domenico Ghirlandaio.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]