Aleran barcelonai gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aleran
Barcelona grófja, Empúries és Roussillon grófja, Septimania őrgrófja
Troyes grófja
Aleran
Uralkodási ideje
820 852
Uralkodási évei 32
Elődje
Utódja I. Odo
Barcelona grófja
Aleran
Uralkodási ideje
850 852
Uralkodási évei 2
Elődje Septimaniai Vilmos
Utódja Odalric
Empúries grófja
Aleran
Uralkodási ideje
850 852
Uralkodási évei 2
Utódja Odalric
Roussillon grófja
Aleran
Uralkodási ideje
850 852
Uralkodási évei 2
Elődje I. Sunyer
Utódja Odalric
Septimania őrgrófja
Aleran
Uralkodási ideje
848 852
Uralkodási évei 4
Elődje
Utódja Odalric
Életrajzi adatok
Született ?
Elhunyt 852 (vagy 851)
Barcelona(?)
Gyermekei Adalhelm de Laon
SablonWikidataSegítség
A verduni szerződés és a frank birodalom felosztása (843)

Aleran (? – 852?) frank főnemes, Kopasz Károly király egyik bizalmasa.

Élete, uralkodása[szerkesztés]

Származásáról nem tudunk semmit. Nem tudni, hogy miféle szolgálataiért, de 820-ban ő lett az egykori Champagne hercegség egy részéből föltehetőleg célzottan neki szervezett Troyes grófság első grófja.

Jelentősebb szerephez akkor jutott, amikor a II. Pipin uralkodásával elégedetlen akvitánok 848-ban visszahívták az általa egyszer már legyőzött Kopasz Károlyt, és nyilvánvalóvá vált, hogy Pipin támogatói ezúttal jóval kevesebben vannak. Károly sorra nevezte ki támogatóit Pipin és híveinek tisztségeibe, adományozta nekik azok birtokait. Ebben a sorban még 848-ban Alerannak ítélte a Barcelona, Empúries és Roussillon grófságokat, amelyeket abban az évben foglalt el a Pipint támogató Septimaniai Vilmos Károly híveitől, I. Sunifred barcelonai gróftól, illetve I. Sunyer empúriesi gróftól. Hogy kiemelje a kisebb grófok sorából, egyúttal Septimania őrgrófjává is kinevezte, annak érdekében pedig, hogy ezeket a birtokokat meg is tudja szerezni, mellé rendelte kedvenc hadvezére, Provence-i Guérin fiát, Isembardot, aki abban az időben már Autun grófja volt. Nem ismert, hogy ezt a „mellérendelést” pontosan milyen jogi formulával oldotta meg, ezért a különböző szerzők Isembardot is rendszeresen Barcelona grófjaként említik. Ezeket a kinevezéseket a Károly által 849-ben Narbonne-ba összehívott birodalmi gyűlés megerősítette.

Tisztségei (tisztségeik) 850-ig formális maradt(ak). Bár Septimaniai Vilmos visszaszorult Katalóniába, de szövetséget kötött II. Abd ar-Rahmán a córdobai emírrel, és a mórok támogatásával ütőképes sereget tartott fönn. Némely források[1] szerint 850-ben sikerült tőrbe csalnia és elfognia Alerant és Isembardot, ám ezután Károly jelentős erősítést küldött a támadóknak, és azok csatában legyőzték Vilmos csapatait. Vilmos visszamenekült Barcelonába, ám ott a királyhű partizánok elfogták és megölték. Az elfogott grófok kiszabadultak, és Aleran immár tényleg Barcelona grófja lett.

851-ben a Córdobai Emirátus elfoglalta a Barcelonai grófságot, amit Aleran és Isembard sikertelenül próbált megvédeni. Valószínűleg ők maguk is elestek, erről azonban nem tudunk semmi konkrétumot, csak azt, hogy 852-ben Kopasz Károly Odalricot nevezte ki Barcelona grófjává.

Családja, utódai[szerkesztés]

Családjáról, leszármazottairól nem tudunk semmit.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Janet L. Nelson: The Annals of St-Bertin (Manchester University Press, 1991), p. 69.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aleran című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a William of Septimania című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Előző
Septimaniai Vilmos
Barcelona grófja
850–852
Következő
Odalric