Alekszandr Ivanovics Lavejkin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alekszandr Ivanovics Lavejkin
Лавейкин А. И..jpg
Született 1951. április 21. (68 éves)
Moszkva
Állampolgársága szovjet
SzüleiIvan Pavlovich Laveikin
Foglalkozása
Iskolái Bauman Moszkvai Állami Műszaki Egyetem (–1974)
Kitüntetései

Alekszandr Ivanovics Lavejkin (oroszul: Александр Иванович Лавейкин; Moszkva, 1951. április 21. –) szovjet-orosz gépészmérnök, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés]

1968-ban végezte el az 57. sz. 10 osztályos német nyelvű speciális iskolát. Moszkvában a Bauman Műszaki Egyetemen 1974-ben szerzett gépészmérnöki diplomát űreszközök gyártása szakon. 1974. április 1-jétől a Központi Kísérleti Gépgyártási Tervezőiroda (CKBEM, ma: RKK Enyergija) 221-es, majd október 25-től a 025-ös részlegének munkatársa volt, ahol mérnökként az űrhajók szilárdási számításaival, valamint a hidraulikus és pneumatikus rendszerek tervezésével foflalkozott. 1978. december 8-tól részesült űrhajóskiképzésben. A felkészülés során pilótaigazolványt szerzett és 46 ejtőernyős ugrást hajtott végre. Az egészségügyi vizsgálatok során további lehetőséget kapott űrhajós szolgálatra. Kiképezték a Szojuz-program/Buran űrexpedícióban való részvételre. Súlygyarapodás miatt nem tudott a szkafanderben dolgozni, nem kapott további feladatot. Űrhajós pályafutását 1994. április 27-én fejezte be. 2009-től Moszkvában önkormányzati képviselőjelölt volt, de nem jutott mandátumhoz.

Űrrepülések[szerkesztés]

Szojuz TM–2 szállította a Mir űrállomásra, ahol repülőmérnökként szolgált. Három alkalommal végzett külső szerelést, összesen 8 órát és 48 percet töltött a világűrben. Egészségi okok miatt visszatért a Földre. Összesen 174 napot, 3 órát, 25 percet és 56 másodpercet töltött a világűrben.

Kitüntetések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]