Alekszandr Andrejevics Szaharov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alekszandr Andrejevics Szaharov
Született1865. április 19.
Кудеиха - falu
Elhunyt1942. (77 évesen)
Moszkva
Állampolgársága
Nemzetiségeorosz
Foglalkozásaeszperantista, tanár
IskoláiKazanyi Állami Egyetem
SablonWikidataSegítség

Alekszandr Andrejevics Szaharov /eszperantó: Aleksandr Andrejeviĉ Saĥarov, orosz: Александр Андреевич Сахаров/ (Кудеиха, 1865. április 19.Moszkva, 1942.) orosz eszperantista, tanár, tankönyvíró, szótárszerkesztő.[1]

Életútja[szerkesztés]

1885-ben elvégezte a szimbirszki klasszikus gimnáziumot. Ugyanezen év augusztusában Szaharov a Kazany Egyetem Matematikai Karának hallgatója lett. 1887-ben részt vett egy diáksztrájkban (amelyben Lenin is részt vett), és megkapta a "politikailag nem megbízható állampolgár" titulust, ami gátolta, hogy tanár legyen. 1890-ben végzett az egyetemen, és 1891-ig állást keresett. 1891-ben véletlenül kancellári állást kapott a szimbirszki Kazennaya Palata pénzintézetben. 1893-ban Ardatov város pénzügyi felügyelőjévé nevezték ki. 1903-ban Szaharov eszperantóról szóló levelet kapott egyetemi barátjától, Szergej F. Polanszkijtól, aki szobatársa volt az egyetemen. Ez volt az első kapcsolata az eszperantóval. 42 évesen Szaharov otthagyta a meglehetősen jól fizető állását, és úgy döntött, hogy teljes egészében az eszperantónak szenteli életét.

Érdekes tények[szerkesztés]

  • Sz. sokat dolgozott együtt és levelezett Zamenhoffal
  • Szaharov megalapította és szerkesztette a La Ondo de Esperanto című újságot (1909-1917). Könyvtárát a Moszkvai Idegennyelvű Könyvtárnak adományozta.

Tankönyve[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aleksandr Andrejeviĉ Saĥarov című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ivan Gennagyjevics Sirjajev – Kökény Lajos – Bleier Vilmos – Kalocsay Kálmán: Eszperantó Enciklopédia: Saĥarov Aleksandr Andrejeviĉ. www.eventoj.hu (eszperantóul) (1933) (Hozzáférés: 2022/04/23/) „ruso, instr. Nask 1865, finis matematikan fakultaton de univ. en Kazan, 1890. E-istiĝis en 1904 pro letero de S. Poljanskij. Veninte en 1907 Moskvon, li fondis tie la famekonatan Librejon „Esperanto“ kaj Moskvan Instituton de E. En 1909-17 li estis ĉefred. kaj eldonanto de „Ondo de E“, ĉeforgano de rusaj E-istoj.”

Források[szerkesztés]