Alectrosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Alectrosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta, 83–74 Ma
Az Alectrosaurus rekonstrukciója
Az Alectrosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Tyrannosauroidea
Nem: Alectrosaurus
Gilmore, 1933
Fajok
  • A. olseni Gilmore, 1933 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Alectrosaurus témájú kategóriát.

Az Alectrosaurus (nevének jelentése 'nőtlen/hajadon gyík') a tyrannosauroidea theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt Belső-Mongólia Autonóm Terület területén. Jóval nagyobb rokonához, a Tyrannosaurushoz hasonló testfelépítésű, két lábon járó húsevő volt, de a hossza valószínűleg nem haladta meg az 5 métert.

Az Alectrosaurus nem neve, ami 'magányos gyíkként' is fordítható, az ógörög αλεκτρος / alektros és σαυρος / szaürosz szavak összetételéből származik. A felfedezése idején egyetlen hasonló ázsiai húsevő sem volt ismert. Egyetlen faját nevezték el (az A. olsenit), amely George Olsenre utal, aki az Amerikai Természetrajzi Múzeum (American Museum of Natural History) harmadik mongóliai expedícióján, 1923-ban felfedezte az első példányokat. A nem és a faj nevét az amerikai őslénykutató, Charles W. Gilmore alkotta meg 1933-ban.

A felfedezés története[szerkesztés]

Az Alectrosaurus olseni jobb hátsó lába, az AMNH 6368 katalógusszámú lelet

A holotípus (az AMNH 6554 katalógusszámú lelet), avagy az Alectrosaurus eredeti példánya egy hátsó láb, amit az Iren Dabasu-formációban, Kína belső-mongóliai részén fedeztek fel.[1] A típuspéldány mellső lábát később tévesen azonosított therizinosauroidea maradványnak találták.[2] E geológiai formáció kora nem tisztázott, de általában úgy ítélik meg, hogy a késő kréta kor campaniai korszaka idején, mintegy 83–74 millió évvel ezelőtt keletkezett.

A későbbiekben további maradványokat, többek között egy hasonló hátsó láb, valamint a koponya és a váll részeit is az Alectrosaurus leletanyagához kapcsoltak. Ezek a fosszíliák a szintén bizonytalan korú külső-mongóliai Bayan Shireh-formációból kerültek elő.[3] Lehetséges, hogy e formáció kora kiterjed a kora campaniai alkorszakra is, de a jelenlegi becslések szerint a cenomanisantoni korszakok idején keletkezett.[4] Az Iren Dabasu és a Bayan Shireh dinoszaurusz faunája hasonló, de Jimmy van Itterbeeck és szerzőtársai kijelentették, hogy az Iren Dabasu valószínűleg campaniai–maastrichti korszakbeli és feltehetően egyidős a Nemegt-formációval, így nem meglepő, hogy az Alectrosaurus egyik faja ott is megtalálható.[5]

Mindemellett további részleges csontvázak kerültek elő Belső- és Külső-Mongólia területéről.[6] Ezekről a leletekről 2007 elejéig nem készült leírás.

Taxonómia[szerkesztés]

Az Alectrosaurus kétségtelenül egy tyrannosauroidea, de töredékes természete miatt jelenleg nem lehet biztosan meghatározni a többi tyrannosauroideával való rokoni kapcsolatait, emellett több újabb keletű kladisztikus elemzés során is mellőzték. Egy tanulmány egy tyrannosauroidea kladogramon az Alectrosaurus esetében nem kevesebb, mint nyolc maximális takarékosságú (parszimóniájú) pozíciót jelzett.[7] Egyes őslénykutatók az Alectrosaurus olsenit az Albertosaurus egyik fajának tekintik.[8]

Az Alectrosaurust eredetileg hosszúkarú theropodaként jellemezték, de ez a tévesen hozzá kapcsolt therizinosauroidea mellső láb darabok miatt történt.[3][9] A maradék leletanyag egy igazi tyrannosauroidea hátsó lábához tartozik, azonban a sípcsont és a combcsont hosszának kis aránya jellemzi, ugyanis a legtöbb, a combcsontnál hosszabb sípcsonttal rendelkező tyrannosauroideától eltérően az állat e két csontja nagyjából egyforma hosszú. A hátsó lábfej (és a boka) mérete szintén közelebb áll a sípcsontéhoz, mint a legtöbb, rendszerint hosszabb talpú tyrannnosauroideánál.

A Bayan Shireh-leletanyag nem biztos, hogy ehhez a nemhez tartozik, és további vizsgálatot igényel. Egy kladisztikus elemzés szerint a két példány egy csoportba tartozik, kizárva más taxonokat, így valószínű, hogy közeli rokonságban állnak, még akkor is, ha nem egy fajhoz tartoznak.[2]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Alectrosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Gilmore, C.W. (1933). „On the dinosaurian fauna of the Iren Dabasu Formation”. Bulletin of the American Museum of Natural History 67, 23–78. o.  
  2. ^ a b Holtz, T.R..szerk.: Tanke, D.H., and Carpenter, K.: The phylogeny and taxonomy of the Tyrannosauridae, Mesozoic Vertebrate Life. Bloomington: Indiana University Press, 64–83. o. (2001). ISBN 0-253-33907-3 
  3. ^ a b Perle, A. (1977). „[On the first finding of Alectrosaurus (Tyrannosauridae, Theropoda) in the Late Cretaceous of Mongolia]” (orosz nyelven). Problemy Geologii Mongolii 3, 104–113. o.  
  4. Hicks, J.F., Brinkman, D.L., Nichols, D.J., and Watabe, M. (1999). „Paleomagnetic and palynological analyses of Albian to Santonian strata at Bayn Shireh, Burkhant, and Khuren Dukh, eastern Gobi Desert, Mongolia”. Cretaceous Research 20 (6), 829–850. o.  
  5. van Itterbeeck, J., Horne, D.J., Bultynck, P., and Vandenbergh, N. (2005). „Stratigraphy and palaeoenvironment of the dinosaur-bearing Upper Cretaceous Iren Dabasu Formation, Inner Mongolia, People's Republic of China” (PDF). Cretaceous Research 26, 699–725. o. (Hozzáférés ideje: 2010. december 20.)  
  6. Currie, P.J..szerk.: Benton, M.J., Shishkin, M.A., Unwin, D.M., and Kurochkin, E.N.: Theropods from the Cretaceous of Mongolia, The Age of Dinosaurs in Russia and Mongolia. Cambridge: Cambridge University Press, 434–455. o. (2001). ISBN 052154582X 
  7. Holtz, T.R..szerk.: Weishampel, D.A., Dodson, P., and Osmólska, H.: Tyrannosauroidea, The Dinosauria, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press, 111–136. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
  8. Dodson, Peter, Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B.. Albertosaurus, The Age of Dinosaurs. Publications International, LTD., 106–107. o.. ISBN 0-7853-0443-6 
  9. Mader, B.J., Bradley, R.L. (1989). „A redescription and revised diagnosis of the syntypes of the Mongolian tyrannosaur Alectrosaurus olseni”. Journal of Vertebrate Paleontology 9 (1), 41–55. o.