Alcázar de San Juan-i szélmalmok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alcázar de San Juan-i szélmalmok
TelepülésSpanyolország Alcázar de San Juan
CímSzent Antal-hegy
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Alcázar de San Juan-i szélmalmok (Spanyolország)
Alcázar de San Juan-i szélmalmok
Alcázar de San Juan-i szélmalmok
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 39° 22′ 13″, ny. h. 3° 11′ 16″Koordináták: é. sz. 39° 22′ 13″, ny. h. 3° 11′ 16″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Alcázar de San Juan-i szélmalmok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alcázar de San Juan-i szélmalmok (összesen 4 darab) a közép-spanyolországi Alcázar de San Juan község ipartörténeti emlékei. Ma turisztikai célokat szolgálnak.

Történetük és leírásuk[szerkesztés]

La Mancha éghajlata és domborzata nem kedvezett a vízimalmok létesítésének, ezért a 16. század közepétől (új technológiaként) megjelentek és elterjedtek a térségben a szélmalmok. Alcázar de San Juan községben összesen 19 ilyen malom épült, amelyből mára négy maradt meg. Az 1970-es években ez a négy malom saját nevet kapott: Dulcinea (a Don Quijote egyik szereplője, Dulcinea del Toboso után), Rocinante (Don Quijote lova), Barcelona és Fierabrás (Fierabrás egy hatalmas erejű legendás személy).[1]

A malmok a Ciudad Real tartománybeli Alcázar de San Juan településtől délkeletre, másfél–két kilométerre találhatók a síkvidékből kiemelkedő kisebb domb, a Szent Antal-domb tetején. A négy felújított, fehérre festett építmény egy egyenes vonal mentén áll (de a szomszédosak nem egyenlő távolságra egymástól), egy kövezett talajú sétány köti össze őket. Míg a Barcelona és a Dulcinea nem rendelkezik berendezéssel, addig a Rocinante és a Fierabrás múzeumként van berendezve. Előbbinek a különböző szintjein szöveges és képes tájékoztató táblák láthatók, a Fierabrásban pedig működő malomszerkezet is található, amely részben (a harmadik, legfelső szinten például teljes egészében) a régi szerkezet másolata.[1] Évente több alkalommal (turistalátványosságként) be is indítják őket, és valódi lisztet állítanak elő bennük.[2]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Molinos del Cerro de San Antón (spanyol nyelven). Castilla-La Mancha. [2022. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 28.)
  2. Conoce Ciudad Real, 'La Mancha' tierra de molinos (spanyol nyelven). Turismo Ciudad Real. (Hozzáférés: 2022. június 28.)