Albertini János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Albertini János
SzületettAlbertini János
BeceneveTini
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásagyártásvezető, adásvezető-szerkesztő, férfimodell, manöken
A Wikimédia Commons tartalmaz Albertini János témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Albertini János modell, manöken, gyártásvezető, adásvezető-szerkesztő

Élete[szerkesztés]

Az 1960–70-es évek modellje, manökenje (egyike az első magyar férfimodelleknek). Manökeniskola még nem létezett. Autodidakta módon, saját maga, fényképekről, külföldi tv-adásokból leste el, hogyan is kell mozognia.

A későbbiekben a Divattervező Vállalathoz került, ahol szakmai útmutatást kapott Nádor Vera és Vargha Béla tervezőktől, segítették manökenmunkájában. Divatbemutatókon külföldön is bemutatta a magyar termékeket. A Hungarotex külkereskedelmi vállalat rendezésében több külföldi bemutatón vett részt.

Albertini János, külföldön Londonban, Párizsban vagy éppen Norvégiaban mutatta be a magyar konfekcióipar exportra készülő termékeit.

Fotómodellként sorra jelentek meg fotói, például az Ez a Divat, Nők Lapja, Ország-világ újságokban. Fotósai voltak, többek között Kácsor László, Bara István fotóművészek. Keresett, ismert modell volt, több évtizeden keresztül.

1960-80 között az MTV Külpolitikai Főszerkesztőségél volt gyártásvezető, ahol például a Panoráma, Nemzetközi Stúdió, Parabola, Szemtől szemben, Fórum stb. című műsorok készültek.

1980-96 adásvezető-szerkesztő lett, majd 10 évet dolgozott a Híradó csapatában.

Borsod megye tanácsának nívódíját kapta 1979-ben: Biszmillah - Chrudinák Alajos, Halász Mihály, Gombos László, Kiss Teréz, Albertini János. Chrudinák Alajos filmjének segítségével a magyar televíziónézők a világon az elsők között pillanthattak az iráni forradalom kulisszái mögé. Nyugdíjazásáig volt a Magyar Televízió munkatársa.

Források[szerkesztés]