Ugrás a tartalomhoz

Albert Roussel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Albert Roussel
Életrajzi adatok
Született1869. április 5.
Tourcoing
Állampolgárságafrancia
Elhunyt1937. augusztus 23. (68 évesen)
Royan
SírhelyVarengeville-Sur-Mer Churchyard
Pályafutás
Műfajok
Hangszerzongora
DíjakHonorary Member of the International Society for Contemporary Music

A Wikimédia Commons tartalmaz Albert Roussel témájú médiaállományokat.

Albert Roussel (Tourcoing, 1869. április 5.Royan, 1937. augusztus 23.) francia zeneszerző.

Élete és művei[szerkesztés]

Tengerésznek készült, és a párizsi, illetve a bresti tengerészeti főiskolán folytatott tanulmányokat. 25 éves korában kezdett el zenetudományt tanulni. Mesterei Eugène Gigout és Vincent d’Indy voltak. Első művét, az 1898-ban Párizsban bemutatott, énekkarra írt Két madrigált ő maga vezényelte. Komolyabb sikert Az erdő költeménye című szimfóniájával aratta. 1902 és 1914 között a Schola Cantorum tanára volt, ugyanakkor 1908-ban egy keleti utazáson is részt vett. Keleti hatásra került zenéjébe hosszú, megszakítás nélküli dallamvonal, és bonyolult ritmusképletek. A nyugati zeneszerzők közül mestere, d'Indy és Claude Debussy művészete gyakorolt rá nagyobb hatást.

Az 1930-as évek elején az Amerikai Egyesült Államokban járt, ahol több művét be is mutatta. 1931-ben a római Santa Cecilia Akadémia tiszteletbeli tagjává választották, A párizsi világkiállításon pedig az Új Zene Nemzetközi Társasága (ISMC) francia bizottságának tagja lett. 1937-ben hunyt el 68 éves korában Royanban.

Források[szerkesztés]

  • Pándi Marianne: Hangversenykalauz I–IV. – Zenekari művek – Versenyművek – Kamaraművek – Zongoraművek, Zeneműkiadó Vállalat, Budapest, 1980 ISBN 963-330-323-0, I. kötet, 240. o.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap