Albert Midlane

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Albert Midlane
Albert Midlane.jpg
Életrajzi adatok
Született 1825. január 23.
Carisbrooke, Wight sziget, Anglia
Elhunyt 1909. február 27. (84 évesen)
Tevékenység énekszerző

Albert Midlane (Carisbrooke, Wight sziget, Anglia, 1825. január 23.1909. február 27.). 19. századi keresztény énekszerző.

Élete[szerkesztés]

Apja, James Midlane gyermeke születését már nem élhette meg, 1824. októberében meghalt. Szülei Thomas Binney kongregacionalista gyülekezetéhez tartoztak. Newport-i tanulmányai után három évig a helyi nyomdában dolgozott, majd egy vaskereskedőhöz szegődött, később saját vállalkozásba kezdett, mint bádogos és vaskereskedő.

Tanulmányai[szerkesztés]

Első hitbeli élményeit a kongregacionalista gyülekezetben, és annak vasárnapi iskolájában szerezte, (amelynek hitoktatója is lett), később a plymouth testvérgyülekezet (Plymouth Brethren) tagja lett. Gyermekkorában a vasárnapi iskolai foglalkozások alatt a tanítások hallgatása helyett szívesebben tanulmányozta az énekeskönyveket. Tanítójának javaslatára már gyermekként elkezdett verseket írni, melyek egy lapban is megjelentek a "Kis Albert" neve alatt.

Művei[szerkesztés]

Az első verse nyomtatásban 1842. novemberében jelent meg az Ifjúsági Lapban. (1842. szeptemberében íródott). Az első, híres éneke az Urunk, áldd meg a vasárnapi iskolánkat (God bless our Sunday schools) (amit a nemzeti himnusz dallamára szoktak énekelni) 1844-ben íródott.

Legismertebb éneke a Van egy barátja a gyermekeknek (There's a friend for little children) 1859. február 7-én készült, számos nyelvre lefordították, köztük kínai és japán nyelvre is. Ez az ének az Hymns Ancient and Modern c. kötet mellékletében jelent meg 1868-ban, amikor Sir John Stainer dallamot írt hozzá a szerzőre való emlékezésként. Az ének nemcsak Midlane hitbeli buzgóságát mutatja, hanem a gyermekek iránti szeretetét is. Himnuszainak száma meghaladja a hétszázat, amelyekből több magazinokban, és kisebb gyűjteményekben is megjelent.

Egy rövid ideig kiadott egy helyi lapot Szigeti üdvözlet (Island Greetings) címmel. Az írásáért nem fogadott el díjazást, s mivel kezességet vállalt egy barátjáért, a csőd szélére került. Tisztelői az országban a Vasárnapi Iskolai Szövetséggel (Sunday School Union) együtt egy összeget bocsátottak a rendelkezésére, amely lehetővé tett, hogy a csődből kilábaljon, sőt életjáradékot biztosított Midlane és felesége számára. 1909. február 27-én halt meg Wight szigetén. Carisbrooke-ban temették el. Két fiú és egy lány apja volt.

Híres éneke magyar nyelven: Adj új erőt Urunk...