Alaotra-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alaotra-tó
Az Alaotra-tó az űrből
Az Alaotra-tó az űrből
Ország(ok)Madagaszkár
HelyMadagaszkár
Elsődleges forrásokAmbato
Elsődleges lefolyásokAmbato
Felszíni terület900 km2
Átlagos mélység0,6 m
Legnagyobb mélység1,5 m
Víztérfogat0,945 km3
Tszf. magasság50 m
Elhelyezkedése
Alaotra-tó (Madagaszkár)
Alaotra-tó
Alaotra-tó
Pozíció Madagaszkár térképén
d. sz. 17° 28′ 49″, k. h. 48° 30′ 56″Koordináták: d. sz. 17° 28′ 49″, k. h. 48° 30′ 56″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Alaotra-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alaotra-tó Madagaszkár legnagyobb tava.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A tó 50 méterrel fekszik a tengerszint felett, nagyjából 300 kilométerre Madagaszkár keleti tengerpartjától, a Toamasina-régióban. Formája egy bumeránghoz hasonló. Egy óriási kiterjedésű nedves rétes terület közepén terül el, amely kiválóan alkalmas rizstermesztésre. A tó körüli mezőgazdasági célú erdőirtás – mely következtében az esők hatására nagy mennyiségű iszapos föld zúdul a tóba – és az intenzív rizstermesztés nagyon kártékony hatással van a tó méretére és élővilágára.

A tavat az Ambato-folyó táplálja és ugyanez a folyó viszi el a felesleges vizet a tóból a 381 kilométere levő Indiai-óceánba.

Élővilága[szerkesztés]

A tó élővilága egészen sajátos, több endemikus faj a szigeten csak a tóban és azt körülvevő nedves réteken és nádasokban él. A tó madárvilága közül kiemelendő a madagaszkári cigányréce (Aythya innotata), melynek állománya az intenzív rizstermesztés miatti nádégetések és a vadászat miatt az utóbbi időkben kritikusan megritkult.[1]

A madagaszkári vöcsök (Tachybaptus pelzelnii) állományai is nagyon megfogyott, közeli rokona az Alaotra-vöcsök pedig napjainkra valószínűleg ki is halt.[2]

A tavat körül vevő nádasok endemikus emlősei közül az alaotra-tavi bambuszmaki (Hapalemur alaotrensis) csak itt fordul elő az egész világon, hasonlóképpen a csak 2010-ben leírt Durrell-mongúz (Salanoia durrelli) is csak itt fordul elő.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Janet Kear (Hrsg): Ducks, Geese and Swans. Oxford University Press, 2005, ISBN 0-19-854645-9, S. 544.
  2. BirdLife Factsheet (Aufgerufen am 9. Juli 2009)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lac Alaotra című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]