Al Khamsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Al Khamsa
Pernod Al Ariba
Pernod Al Ariba
Vérmérséklet Melegvérű
Szín Sárga, pej szürke ritkán fekete, gyakran vannak fehér jegyek a lábakon és a fejen.
Testfelépítés Elegáns, karcsú test,
Jellemzők Könnyű csontozat, szikár végtagok
Marmagasság 144-152 cm között
Fejforma Csukafejű, széles homlok, kicsi karcsú orr.
Élettere Sivatagos vidékek,
Hasznosítása Versenyló
Jegyzet
Öt ágyékcsigolya a hattal szemben.
Al Khamsa Weboldal

Az Al Khamsa az arab telivér egyik változata, valójában a beduin vérvonalú arab lovakat hívják így. A név egy arab szóból ered, jelentése: az öt. Leírása megegyezik az arab lovakéval, ezért nem fontos külön tárgyalni.

A legenda[szerkesztés]

Az Al Khamsa Mohamed próféta kedvenc lova volt. A monda szerint a kancája 3 napig bírta víz nélkül kitartással és erővel. Majd a kancát felszabadította - ez egy hűségteszt volt, mivel a kancát elengedte arra számított, hogy az elszalad víz után kutatva. Mohamed 100 kancával játszotta el ezt a hűségtesztet, abból pedig csak 5 fordult vissza, mikor Mohamed hívta őket. Ezért kapta az „öt” nevet. Mindegyik bátor és hűséges kanca volt, melyek a Kehilan, Seglawi, Abeyan, Homdany és Habda nevet kapták.[1]

Története[szerkesztés]

Az Al Khamsa sivatagi arab lovak kihalásának megakadályozása érdekében és a vérvonal továbbvitele céljából világszerte több alapítvány létesült. Amerikai és európai ménesekben tenyésztik a lovakat tovább, hogy a fajta fennmaradjon. Magyarországra 1983-ban érkezett hét Al Khamsa mén és két kanca a bábolnai ménesbe.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A legenda eredeti forrása nem található

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • The Hungarian State Stud at Babolna and the Desert Arabian Horse by Tzviah Idan, 2008, (Engedélyköteles szöveg, csak olvasásra használható)