Aktuárius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az aktuárius olyan szakember, aki a kockázatok pénzügyi hatásait elemzi, és a következtetésekből levont módszereket alkalmazza a gyakorlatban. Az aktuárius matematikai (valószínűség-számítási, statisztikai) és közgazdasági (pénzügyi, befektetési, számviteli) ismeretek felhasználásával, a gyakorlatban felhasználható, számszerűsített válaszokat ad a kockázatok pénzügyi hatásainak kezelésére.

Az aktuárius (német-francia-angol eredetű szó) szó jelentése kétrétű: egyrészt, a biztosító társaságok biztosítási matematikusi feladatokat is ellátó, kiemelt felelősségű szakemberét jelenti, akinek feladata különösen a kockázatarányos díjak kiszámítása, illetve a biztonságos működéshez szükséges matematikai feladatok elvégzése. Másik jelentésében bírósági hivatalnok, aki aktuális tárgyalásokról készít hiteles jegyzőkönyvet, okiratot, valamint ezek megőrzésére, kiadmányozására hivatott.[1]

Az aktuáriusok Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországon az aktuáriusok elsősorban biztosítóknál, nyugdíjpénztáraknál, a társadalombiztosítás területén, tanácsadó irodáknál és a pénzügyi felügyeleten (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) fejtik ki a kockázatkezelést érintő tevékenységüket, illetve az egyetemeken (Budapesti Corvinus Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem) oktatják az aktuárius tudomány és gyakorlat alapjait. Jellemzően számos aktuárius dolgozik bankoknál, befektetési bankoknál és alapkezelőknél is.

Szakmai szervezetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külföldön[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]