Aktív ciklusidő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az aktív ciklusidő az az időtartam, amikor egy eszköz vagy folyamat működésének egy periódusa alatt aktív állapotban van.

A kitöltési tényező az aktív állapot időtartama a működés ciklusideje arányában.[1]

A periodikus működésű eszközök és folyamatok ciklusideje két részből áll: aktív és passzív részből. Az aktív ciklusidő fogalmát gyakran használják elektronikus készülékeknél.

Például egy elektronikus készüléknél a 60% aktív ciklusidő azt jelentheti, hogy a készülék egy adott periódusidő alatt 60%-ban működik, és 40%-ban készenléti állapotban van. Az aktív ciklusidő nagyságrendje a vizsgált készülék periódusidejétől függ, lehet másodperc, óra, vagy akár nap nagyságrendű is.

A nem periodikus működésű készülékek esetén nem értelmezhető az aktív ciklusidő.

Az angol szakirodalomban az aktív ciklusidő: duty cycle

Definíció[szerkesztés]

Az aktív ciklus (D) arányként is definiálható, egy négyszög alakú impulzus időtartama () és a teljes periódusideje () között.

[2]

Ahol

amikor a függvény aktív
a függvény periódusideje.
D változása az impulzusszélesség függvényében

Példák[szerkesztés]

Elektronikus és digitális jelek[szerkesztés]

Egy ideális négyszögimpulzus aktív ciklusidő aránya az impulzus aktív időtartama osztva az impulzusperiódus idejével.[3] Például egy 1 μs hosszúságú impulzus esetén, ahol a periódusidő 4 μs, az aktív ciklus 25%. Általában pozitív impulzussal számolnak, de negatív impulzusra is alkalmazható az aktív ciklus fogalma. Egy nem négyszög alakú hullám esetén, mint például a szinuszhullám, az aktív ciklus akkor van, amikor a hullám értéke 0 felett van.

Elektromos készülékek[szerkesztés]

Egy elektromos motor tipikusan kevesebb időt dolgozik, mint a ciklus 100%-a. Például, ha egy motor 100 másodpercből 1 másodpercet forog, akkor az aktív ciklusideje 1% (1/100).

Elektronikus zenénél, a szintetizátor változtatja az audiofrekvenciás oszcillátora aktív ciklusát a hangszín finom hangolása érdekében. Ezt a technikát impulzusszélesség-modulációként (PWM) ismerik.

A nyomtató/másolóknál az aktív ciklus specifikáció a nyomtatási/másolási sebességre utal (például napi vagy óránkénti viszonylatban).

Egy hegesztőkészülék tápegysége esetében az aktív ciklus definíciója annak a százaléka, hogy 10 perc alatt mennyit képes működni túlhevülés nélkül.[4]

Biológiai rendszerek[szerkesztés]

Itt is használják az aktív ciklus fogalmát. Például ezzel lehet leírni az izomkötegek és a neuronok aktivitását. Egy neurális hálózatban az aktív ciklus arra utal, hogy milyen arányban marad aktív egy neuron a periódus alatt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Az impulzusok jellemzői | Impulzustechnikai alapáramkörök | Sulinet Tudásbázis. tudasbazis.sulinet.hu. (Hozzáférés: 2020. október 26.)[halott link]
  2. "555 timer" Archiválva 2011. szeptember 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, Doctronics, accessed 2011-03-23
  3. "Clock Positive Duty Cycle" Archiválva 2008. május 20-i dátummal a Wayback Machine-ben, Aubrax, accessed 2011-03-23
  4. "What does the term duty cycle mean?", ZENA, Inc. welding systems

További információk[szerkesztés]