Akagyemik Szergej Koroljov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Akagyemik Szergej Koroljov
Hajótípuskutató- és mérőhajó
NévadóSzergej Pavlovics Koroljov
ÜzemeltetőSzovjet Tudományos Akadémia
HajóosztályProjekt 1908 Kanopusz
Pályafutása
ÉpítőFekete-tengeri Hajógyár
Vízre bocsátás1970
Szolgálatba állítás1970
Szolgálat vége1996
Honi kikötőOdessza
Sorsaszétbontották
Általános jellemzők
Vízkiszorítás21 500 t
Hossz181,9 m
Szélesség18,2 m
Merülés7,9 m
Hajtómű1 db dízelmotor, 1 hajócsavar
Teljesítmény8900 kW (12 000 LE)
Sebesség17,5 csomó (32 km/h)
Hatótávolság22 500 tengeri mérföld (41 670 km) 16 csomós sebességnél

Legénység119 + 188 fő tudományos személyzet
A Wikimédia Commons tartalmaz Akagyemik Szergej Koroljov témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Akagyemik Szergej Koroljov (oroszul: Академик Сергей Королёв) szovjet űrkutatási távközlési, kutató- és mérőhajó. 1970-ben bocsátották vízre. A Szovjet Tudományos Akadémia üzemeltette. Főként az Atlanti-óceánon tevékenykedett, a szovjet űrprogramok kiszolgálására alkalmazták. Honi kikötője Odessza volt. A Szovjetunió felbomlása után a hajó Ukrajnához került és többé nem használták. 1996-ban szétbontották.

Története[szerkesztés]

A hajót kifejezetten az űreszközök nyomon követésére, pályájuk mérésére, kommunikációra, telemetriai adatainak vételére, kommunikációra tervezték és építették. Ez a volt a Szovjetunió űrhajózási tudományos és kutatóhajó-flottájának első tagja, amellyel a a szárazföldi állomások korlátozott hatókörét ki tudták terjeszteni az óceánokra is, A Kapitan Kusnarenko osztályú (Projekt 1568 Feodoszija) teherhajón alapul. A hajótest a teherhajóból ered, a felépítmény azonban jelentősen különbözik a hajó feladatköréből adódóan. A hajó egyúttal átjátszóállomás is volt, Molnyija műholdakon keresztül állt kapcsolatban a repülésirányító központtal. Ehhez a hajón azt kellett biztosítani, hogy az antennái pontosan kövesség a vételkörzetében tartózkodó űrhajót, illetve a távközlési műholdakat.

Az SZKP KB és a Szovjetunió Minisztertanácsa 1968-ban bízta meg a Csornomorszudprojekt tervezőirodát a hajó kifejlesztésével. A projekt főkonstruktőre Szergej Mitrofanovics Kozlov volt, mellette fontos szerepet játszott helyettese, Jurij Teodorovics Kamenyeckij is. A rövid határidő és a hajógyárak leterheltsége miatt egy már meglévő és építés alatt álló hajótípus továbbfejlesztésből indultak ki. Így agy félkész hajót vettek alapul, amelyre más felépítményt terveztek. A berendezések elhelyezéséhez szükséges nagyobb térszükséglet miatt a hajótestet meghosszabbították, a középső részébe egy 12,3 m-es részt toldottak be. Az új hajó végül egy saját típusjelzést kapott, ez lett a Projekt 1908 Kanopusz.

A hajó építését a nyikolajevi (ma: Mikolajiv) Fekete-tengeri Hajógyár azon részlege végezte, amely korábban a Leningrád és Moszkva helikopterhordozókat is készítette. A munkálatok felgyorsítása érdekében a tervezés és az építés párhuzamosan haladt. A munkára a hajógyár legtapasztaltabb szakembereit gyűjtötték össze. Az építési munkálatokat Ivan Ioszifovics Vinnyik irányította. A hajó létrehozásában több mint 200 vállalat, tervezőiroda és tudományos intézmény vett részt.

Források[szerkesztés]