Ajjar bolgár kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ajjar bolgár kán
Elhunyt718
SzüleiAszparuh bolgár kán
Foglalkozásauralkodó
SablonWikidataSegítség

Ajjar bolgár kán (bolgárul: Айяр) a megkérdőjelezhető hitelességű 17. századi volgai bolgár Dzsagfar tarihi forrás által megnevezett egyik bolgár uralkodó, aki a feljegyzések szerint Tervelt követte a trónon.

Más források egyáltalán említést sem tesznek Ajjaról, de a Bolgár kánok nevei utal két olyan bejegyzésre Tervel és Szevar között, mely az idők folyamán eltűnt. Közülük a második a bizánci források által Kormeszioszként emlegetett Kormeszij. A Dzsagfar tarihi szerint Ajjar Tarvil (talán Tervel) testvére és örököse volt. Bár ezt az állítást más forrásból nem lehet alátámasztani, pont beleillik aközé a két név közé időben, mely a Nevezékjegyzékből hiányzik. A Moszko Moszkov által felállított kronológia alapján Ajjar 715-ben uralkodhatott.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ajjar of Bulgaria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Mosko Moskov, Imennik na bălgarskite hanove (novo tălkuvane), Sofia 1988
  • (elsődleges forrás), Bahši Iman, Džagfar Tarihy, vol. III, Orenburg 1997


Előző uralkodó:
Tervel
Bulgária kánja
715 (?)
Következő uralkodó:
Kormeszij