Aiur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Aiur a protossok szülőbolygója a StarCraft univerzumában. Növényzettel borított mely főleg buja dzsungelek formájában mutatkozik meg. Tomboló tengerek és viharos időjárás jellemzi még az égitestet.

Történet[szerkesztés]

Aiur egy óriási világ mely a Tejútrendszer szélén található. A protossokat a xel'nagák tenyésztették ki és ezen a bolygón hagyták magukra őket hosszú időre. Amikor a xel'nagák visszatértek, felfedezték, hogy a protossok igen fejletté váltak az eltelt idő alatt.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Amikor a xel'nagaknak menekülniük kellett a világról, rengeteg Khaydarin kristályt (Khaydarin Crystal) hagytak hátra.

A játékban a zerg raj lerohanta az Aiurt, hogy felfalják és asszimilálják a protoss fajt. A zergek azonban többet vesztettek, mint amennyit nyertek. Igaz, hogy a bolygó nagy részét elfoglalták és az ott élő protossok 70%-át kiirtották, azonban a Zerg Központi Tudat elpusztult, köszönhetően Tassadar önfeláldozásának. Ezek után Aiurt a legtöbb protoss elhagyta, a romos bolygó a három faj konfliktusának csataterévé vált.

Az Aiur összeköttetésben állt a Shakurasszal (a sötét templomosok hazájával) egy teleportáló kapu (Warp Gate) segítségével. Nem ismert, hogy más bolygókkal is létrehozható lett volna az összeköttetés ilyen módon. Ez a kapu az Egyesült Földi Tanács (UED) támadása során pusztult el, amikor a Terran Dominium vezérét Arcturus Mengsket üldözték.

A Shakurasra menekült protossok legalább egyszer visszautaztak az Aiurra, hogy az ottmaradt sebesült harcosokat ellássák.

Pszionikus mátrix[szerkesztés]

A kisebb protoss épületek és egységek az energiájukat egy nagy pszionikus energia mátrixból kapják, amelyet maga Aiur sugároz ki. Ez az energia hozzáköthető egy nexushoz, de új bázisok és kolóniák létrehozásához Khaydarin kristály-alapú pylonok kellenek a szükséges pszionikus energia megkötéséhez. Most, hogy a protossok elvesztették Aiurt, nincs adat, hogy a pylon-alapú technológia hogyan működhet még mindig. A legvalószínűbb, hogy a pylonok most a Shakuras pszionikus mátrixára vannak kötve.