Air Force 1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Air Force 1

Az Air Force 1 az amerikai Nike, Inc. által 1982-től gyártott sportcipő sorozata. A modell tervezője Bruce Kilgor. A Nike első sportcipője, amelyben alkalmazták a Nike Air technológiát.[1]

A cipő az 1982-es megjelenését követően alig változott. A későbbi változatokon az oldalsó varrásokat elhagyták. A cipő háromféle kivitelben készül: alacsony, félmagas és magas szárral. Mintázat és színösszeállítás tekintetében viszont több mint 1700 féle változata létezik, de máig az eredeti egyszínű, fehér vagy fekete változat a legnépszerűbb.[2] A modellt 1982-es bevezetése után pár évig gyártották, majd 1986-ban – már az új Nike-logóval – újrakezdték a sorozatgyártását. 1987-ben mutatták be a típus utódját, az alacsonyabb talppal készített Air Force 2-t.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az ütések csillaptására a cipőtalpban gázzal töltött cellákat alakítottak ki. A technológiát Marion Frank Rudy, a North American Rockwell egykori repülőmérnöke fejlesztette ki, majd eladta a Nike cégnek.
  2. The Ultimate SNEAKER History – Mindent a sportcipő történeleméről, az Offline magazin cikke.

Az Air Force 1 történetével kapcsolatban bővebb információk találhatók a Nike hivatalos AF1 oldalán a www.af1.hu weboldalon.

További információk[szerkesztés]