Air – Harc a legendáért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Air – Harc a legendáért
(Air)
2023-as amerikai film
RendezőBen Affleck
Producer
  • David Ellison
  • Jesse Sisgold
  • Jon Weinbach
  • Ben Affleck
  • Matt Damon
  • Madison Ainley
  • Jeff Robinov
  • Peter Guber
  • Jason Michael Berman
Műfaj
ForgatókönyvíróAlex Convery
Főszerepben
OperatőrRobert Richardson
VágóWilliam Goldenberg
Gyártás
Gyártó
  • Amazon Studios
  • Skydance Sports
  • Artists Equity
  • Mandalay Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő112 perc[1]
Költségvetés70 000 000 dollar[2]
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel90 000 000 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Air – Harc a legendáért (eredeti cím: Air) 2023-ban bemutatott amerikai életrajzi filmdráma, amelyet Ben Affleck rendezett. A főbb szerepekben Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman, Marlon Wayans, Chris Messina, Chris Tucker és Viola Davis látható.

Amerikában 2023. április 5-én, míg Magyarországon 2023. április 6-án mutatták be.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

1984-ben az oregoni székhelyű Nike, Inc. a csőd szélén áll az alacsony lábbelieladások miatt. Erre válaszul Rob Strasser elnök Phil Knight társalapítóval együtt felbérli Sonny Vaccaro üzletkötőtársát, hogy találjon ki egy új, az aktuális amerikai sportágakon alapuló cipőcsaládot. Miközben az 1984-es NBA drafton kiválasztott kosárlabdázókat mérlegelik, a Nike vezetői úgy gondolják, hogy a harmadik választott Michael Jordan nem jöhet szóba, mivel egyrészt az Adidas rajongója, másrészt túl drága a kosárlabda részleg szűkös költségvetéséhez. De amint Vaccaro megnézi Jordan legjobb pillanatait egy Arthur Ashe Head-ütő reklámmal együtt, meggyőződik arról, hogy a Nike-nak meg kell keresnie azt, akit generációs tehetségnek tart, és a márka és a sportoló egymásra épülhet.

Miután Los Angelesbe utazott, hogy találkozzon barátjával, George Ravelinggel, aki Jordant edzette az 1984-es nyári olimpiai játékokon és támogatását kérte a sztár felkéréséhez, Vaccaro elutazott a Jordan-házba, az észak-karolinai Wilmingtonba. Elmondja Michael édesanyjának, Delorisnak, hogy a Nike minden olyan figyelmet megadna Jordannek, amit az általa preferált márkáktól, az Adidastól és a Converse-től nem kapna meg. Miután dühös hívást kap Jordan ügynökétől David Falk-tól az ügyfele családjával való kapcsolatfelvétellel kapcsolatban, Vaccaro megtudja, hogy Jordanék megbeszéltek egy találkozót a Nike beavertoni székhelyén a következő hétfőre. Vaccaro és Strasser elkezdik előkészíteni az ajánlatukat, miközben felkérik a cipőtervezőt Peter Mooret, hogy készítsen egy prototípust, amelyet Moore "Air Jordan-nek" nevez el a Nike Air Sole technológiája után. Közben Knight elfogadja, hogy a kosárlabda részleg teljes 250 000 dolláros költségvetését Jordan alkalmazására fordítsa.

A Jordannel és szüleivel való sikeres találkozó után Vaccaro megtudja, hogy az Adidas megfelelt a 250 000 dolláros ajánlatnak, miközben egy Mercedes Benz 380SL-t is hozzáad, és úgy gondolja, hogy az üzlet nem fog létrejönni. Azonban kap egy hívást Deloristól, aki kijelenti, hogy Michael aláír a Nike-hoz, azzal a feltétellel, hogy minden eladott Air Jordan után százalékos részesedést kap. Bár Vaccaro úgy gondolja, hogy a cég felsőbb vezetői nem fogadnák el ezt a bónuszt, miután Knight megtudja, szükségesnek tartja, hogy biztosítsa a jóváhagyást. A címlapok aztán elárulják, hogy az Air Jordan meghaladta Knight 3 millió dolláros elvárását, és egy év alatt 126 millió dollárt keresett, ami Jordan számára állandó bevételi forrássá vált.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Sonny Vaccaro Matt Damon Stohl András
Phil Knight Ben Affleck Széles Tamás
Rob Strasser Jason Bateman Czvetkó Sándor
George Raveling Marlon Wayans Kálid Artúr
David Falk Chris Messina Bozsó Péter
Howard White Chris Tucker Barabás Kiss Zoltán
Deloris Jordan Viola Davis Kocsis Mariann
Peter Moore Matthew Maher Harcsik Róbert
James R. Jordan Sr. Julius Tennon Faragó András
Tim Al Madrigal Umbráth László
Stu Inman Tom Papa n. a.
John O'Neil Joel Gretsch n. a.
Horst Dassler Gustaf Skarsgård Katona Zoltán
Kathy Dassler Barbara Sukowa n. a.
Katrina Sainz Jessica Green n. a.
Richard Dan Bucatinsky Ferenci Péter

A film készítése[szerkesztés]

A forgatókönyvet Alex Convery írta 2021-ben, és abban az évben Air Jordan címmel jelent meg a Fekete listán.[5] 2022 áprilisában jelentették be, hogy a forgatókönyvet az Amazon stúdió felkarolta, Ben Affleck és Matt Damon együtt játszanák a főszerepet, míg Affleck rendezné a filmet.[6]

A forgatás 2022. június 6-án kezdődött Los Angelesben.[7] A forgatás 2022 júliusában fejeződött be.[8] Michael Jordan karaktere is szerepel a filmben, bár az arca nem látható, és csak korlátozottan van dialógusa.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Air (15). BBFC , 2023. március 30. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  2. McClintock, Pamela: Box Office Preview: ‘Super Mario Bros.’ Aims for $125 Million, Ben Affleck’s ‘Air’ Targets $16 Million Debut. Variety , 2023. április 4. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  3. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  4. Az Air - Harc a legendáért magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  5. The Black List 2021: Daniel Jackson's Cauliflower Tops Heap Of Year's Most-Liked Unproduced Screenplays. Deadline Hollywood , 2023. április 8. [2022. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 26.)
  6. Ben Affleck To Direct Nike Drama For Amazon, Skydance Sports; Will Star Alongside Matt Damon. Deadline Hollywood , 2022. április 19. [2022. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  7. Jason Bateman, Viola Davis, Chris Tucker, Marlon Wayans, Chris Messina & More Join Ben Affleck's Nike Drama For Prime Video. Deadline Hollywood , 2022. június 10. [2022. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  8. Katsilometes, John. „Chris Tucker finishes Michael Jordan film in return to Strip”, Las Vegas Review-Journal, 2022. július 7.. [2022. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2023. április 8.) 
  9. Juneau, Jen: Ben Affleck and Matt Damon Spotted Together on Set of Their Upcoming Nike Movie. People , 2022. június 30. [2023. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. április 8.)

További információk[szerkesztés]