Ai no kuszabi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ai no Kusabi szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ai no kuszabi
間の楔
Ai no kuszabi
Műfaj jaoi, sci-fi
Light novel
Író Josihara Rieko
Illusztrátor Micsihara Kacumi
Kiadó Koufuusha Shuppan
Ország  Japán
Megjelenés1987. október –
1990. október
OVA
Rendező Nisimori Akira
Akijama Kacuhito
Író Haszegava Naoko
Stúdió AIC
Ország  Japán
Megjelenés 1992. augusztus –
1994. május
Epizódok 2
Játékidő60 perc
OVA: Ai no Kusabi 2012
Rendező Akijama Kacuhito
Író Josihara Rieko
Zene Takahasi Tecuja
Stúdió AIC
Ország  Japán
Megjelenés 2012. január 18.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült Államok Media Blasters
Epizódok 4 (eddig kiadott)
Játékidő60 perc

Az Ai no kuszabi (間の楔; Hepburn: Ai no kusabi?; Wedge of Interval – szó szerinti fordításban nagyjából „A köztünk lévő ék”) japán anime OVA, amely Josihara Rieko azonos című regényén alapszik.

Témája szerint jaoi románc.

A rövid háttér[szerkesztés]

A cselekmény egy idegen világban, a Glan galaxis 12. bolygóján, Amoin játszódik, ahol megalkottak egy Jupiter elnevezésű szuperszámítógépet, amely birtokában volt a tanulás képessége, így városuk: Tanagura egyedüli urává vált.

Tanagura szegénynegyede Ceres. Az itt élők gúnyneve „mongrel”, azaz korcs. Ők általában sötét hajúak, míg az elit réteg szőke, vagy ezüst hajkoronával büszkélkedhet, ezért rajtuk viszont a „szöszi” („blondie”) megszólítás ragadt. Jupiter az értelmi képességek, a testi erő és a kinézet alapján szegregálta a népességet: a Ceresben élőknek nincs személyigazolványa, vagy más azonosítója, törvények sem vonatkoznak rájuk.[1]

Tanagurán nagyon kevés a nőnemű lény, a lakosság 10%-át teszik ki összesen – a Jupiter által végzett tudatos genetikai szelekció miatt, amely a túlnépesedést hívatott megakadályozni; a homoszexualitás elfogadott, mindennapi megvalósítása a szexuális életnek. Ezen igényüket egymás között élik ki, de léteznek különleges megoldások is a szórakozásra: ezek a pet-ek.

A pet-ek[szerkesztés]

Az angol szó jelentése házikedvenc; ebben a külön esetben pedig szexrabszolga. Szintén genetikailag manipulált emberek, akiket erre a célra tenyésztenek laboratóriumokban és a „pet akadémián” kapnak „oktatást” az eljövendő feladataikra. Miután képzésük véget ért aukciókon kínálják őket az elit kasztrált szolgálói, a „furniture”-ök (bútor-berendezési tárgy). Minden pet fiatal: körülbelül 15-19 év közöttiek, és körülbelül egy évig szolgálnak (majd „kiöregedve” megszabadulnak tőlük). A blondie maga sosem nyúl hozzá, hiszen az túl degradáló lenne a rangjához. Ők csak nézik, amit a petek egymással, vagy magukkal művelnek. Míg a pet a gazdája tulajdona egy pet-ring elnevezésű azonosítót kell hordania (bizonyos esetekben a péniszén), amivel többféle kontrollt (helyzetmeghatározás, fájdalom, kéj) is gyakorolhat a gazda tulajdona felett. Ezt csak a tulajdonos képes eltávolítani kasztráció nélkül.

Iason és Riki[szerkesztés]

A két főszereplő Tanagura, Jupiter után második legnagyobb ura, a blondie Iason Mink, és a 17 éves „mongrel” származású Riki, aki egy véletlen (?) folytán Iason pet-je lesz és három évig kényszerül a pet-ring viselésére.

Iason Mink a Ceresben tett sétája során találkozik Rikivel, akit a szeme láttára támadnak meg, míg a fiú megpróbál ellopni egy kocsit. Megmenti (nem tudni miért), és Riki felajánlja neki az egyetlen módot amivel fizetni képes: saját testét.

Szeretők lesznek és Iason nem ereszti el Rikit a szokásos egyéves időtartam elmúltával sem, így többszörösen felrúgják Tanagura szokásait. Rikinek azonban hiányzik a régi élete, amit a Bison nevű bűnbanda vezetőjeként élt, és gyötrődik a bezártságtól, a pet léttől. Iason ezért eltávolítja a pet ring-et és egy évre visszaengedi a Ceres-be, ahol Riki megpróbál újra beilleszkedni a régi bandájába, ám pont ez az életforma miatt (egy rablás során) mindannyian szembekerülnek Iasonnal.

A történet kettejük kapcsolatáról szól, mint elsődleges történetvonal- ahogy a cselekmény nyúlik, úgy bontódnak ki a mellékszálak, többek között más szerelmi történetek (Guy és Riki).

További szereplők[szerkesztés]

  • Mimea – pet lány, aki beleszeret Rikibe (tulajdonosa Raoul)
  • Raoul AM – blondie, Iason „munkatársa”, korábbi szeretője
  • Katze – Iason kasztrált furnitur-e, majd átnyergel a feketepiacra
  • Guy – Riki korábbi szeretője, Riki eltűnése után ő lett a bandavezér

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 間の楔 1 Ai no Kuszabi 1 (徳間書店 Tokuma Soten, 2014, ISBN 9784199005176)

További információk[szerkesztés]