Ahmad Tegüder ilhán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ahmad Tegüder perzsa ilhán szócikkből átirányítva)
Ahmad Tegüder
Ahmad Tegüder követséget fogad
Ahmad Tegüder követséget fogad

Perzsa ilhán
Uralkodási ideje
1282. június 21. 1284. augusztus 10.
ElődjeAbáká
UtódjaArgún
Életrajzi adatok
UralkodóházDzsingiszid
Született1247
Elhunyt1284. augusztus 10.
Maráge
ÉdesapjaHülegü
Testvére(i)
HázastársaTodei Khatun
A Wikimédia Commons tartalmaz Ahmad Tegüder témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ahmad Tegüder, másképp Tekuder (12471284. augusztus 10.), mongolul: Ахмед Тэкүдэр, ill. Султан Ахмад, perzsául Tigúdár, modern ejtéssel Tegudár (تگودار), arabul Tikúdir (تکودر – Tikūdir) vagy Tikúdár (تکودار – Tikūdār), perzsa ilhán (mongolul: Персийн Ил Хан), mongol kán, Dzsingisz kán dédunokája, Hülegü fia, Abáká kán öccse, az Irán központú Ilhánida Birodalom (mongolul: Ил Хан улс) harmadik uralkodója volt.

Az eredetileg nesztoriánus kereszténynek született és Níkúlásznak (Nikolasz) keresztelt Tegüder, az Iránban birodalmat kialakító Hülegü és Dokuz Hatun kisebbik fia fivére halálát követően vette át a hatalmat 1282-ben. Két elődjével ellentétben sem a buddhizmussal, sem a kereszténységgel nem szimpatizált, ezért áttért az iszlámra, és felvette az Ahmad nevet illetve a szultáni címet. Az addigi külpolitikai irányvonallal is szakított, amikor megpróbált közeledni az egyiptomi Mamlúk Birodalomhoz, de nem ért el komolyabb sikereket az 1281-ben apjára súlyos vereséget mért al-Manszúr Kalávúnnál.

Ahmad szultán uralkodása rövid ideig tartott: mivel üldözte birodalma keresztény és buddhista előkelőit, rövidesen ellenállás bontakozott ki vele szemben, amit unokaöccse, Abáká fia, a Horászánt kormányzó Argún vezetett. Argún a Kínában székelő nagykán, Hülegü bátyja, Kubiláj kán segítségével végül fellázadt nagybátyja ellen, akit Azerbajdzsánba szorított, majd elfogott és kivégeztetett, visszatérve Hülegü és Abáká kül- és belpolitikájához.

Irodalom[szerkesztés]

  • Sárközy Miklós: Iráni történeti kronológia. (egyetemi jegyzet)
  • Nyitrai István: Irán története a muszlim hódítástól napjainkig. In: Iráni föld – perzsa kultúra. Szerk.: Jeremiás Éva M. Piliscsaba, Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, 2007. pp. 119-261
  • P. M. Holt: The Age of the Crusades: The Near East from the Eleventh Century to 1517. London: Longman. 1986.  


Előző uralkodó:
Abáká
Perzsa ilhán
12821284
Következő uralkodó:
Argún