Ahmad Tegüder ilhán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ahmad Tegüder
Ahmad Tegüder követséget fogad
Ahmad Tegüder követséget fogad

Perzsa ilhán
Uralkodási ideje
1282. június 21. – 1284. augusztus 10.
Elődje Abáká
Utódja Argún
Életrajzi adatok
Született 1247
Elhunyt 1284. augusztus 10.
Édesapja Hülegü
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ahmad Tegüder témájú médiaállományokat.

Ahmad Tegüder, másképp Tekuder (12471284. augusztus 10.), mongolul: Ахмед Тэкүдэр, ill. Султан Ахмад, perzsául Tigúdár, modern ejtéssel Tegudár (تگودار), arabul Tikúdir (تکودر – Tikūdir) vagy Tikúdár (تکودار – Tikūdār), perzsa ilhán (mongolul: Персийн Ил Хан), mongol kán, Dzsingisz kán dédunokája, Hülegü fia, Abáká kán öccse, az Irán központú Ilhánida Birodalom (mongolul: Ил Хан улс) harmadik uralkodója volt.

Az eredetileg nesztoriánus kereszténynek született és Níkúlásznak (Nikolasz) keresztelt Tegüder, az Iránban birodalmat kialakító Hülegü és Dokuz Hatun kisebbik fia fivére halálát követően vette át a hatalmat 1282-ben. Két elődjével ellentétben sem a buddhizmussal, sem a kereszténységgel nem szimpatizált, ezért áttért az iszlámra, és felvette az Ahmad nevet illetve a szultáni címet. Az addigi külpolitikai irányvonallal is szakított, amikor megpróbált közeledni az egyiptomi Mamlúk Birodalomhoz, de nem ért el komolyabb sikereket az 1281-ben apjára súlyos vereséget mért al-Manszúr Kalávúnnál.

Ahmad szultán uralkodása rövid ideig tartott: mivel üldözte birodalma keresztény és buddhista előkelőit, rövidesen ellenállás bontakozott ki vele szemben, amit unokaöccse, Abáká fia, a Horászánt kormányzó Argún vezetett. Argún a Kínában székelő nagykán, Hülegü bátyja, Kubiláj kán segítségével végül fellázadt nagybátyja ellen, akit Azerbajdzsánba szorított, majd elfogott és kivégeztetett, visszatérve Hülegü és Abáká kül- és belpolitikájához.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Sárközy Miklós: Iráni történeti kronológia. (egyetemi jegyzet)
  • Nyitrai István: Irán története a muszlim hódítástól napjainkig. In: Iráni föld – perzsa kultúra. Szerk.: Jeremiás Éva M. Piliscsaba, Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, 2007. pp. 119-261
  • P. M. Holt: The Age of the Crusades: The Near East from the Eleventh Century to 1517. London: Longman. 1986.  


Előző uralkodó:
Abáká
Perzsa ilhán
12821284
Flag of Ilkhanate.gif
Következő uralkodó:
Argún