Agglomerációk az Egyesült Királyságban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Agglomeráció akkor jön létre, ha terjeszkedő városi övezetek összeérnek. Ilyen folyamat az Egyesült Királyságban sok helyen lezajlott, a leghíresebb példa London.

A 20. században a folyamat megállítása érdekében zöldövezeteket hoztak létre, de ennek ellenére sok agglomeráció létezik. Ezek a következők:

Ezek közül az agglomerációban részt vevő városok mindegyike megőrizte önálló identitását. Angliában némelyiket nagyvárosi megyének ismerik el (Nagy-Manchester, Merseyside, South Yorkshire, Tyne and Wear, West Midlands, West Yorkshire), Nagy-Londonnal együtt, amelynek hasonló a státusza. Mások közös helyi önkormányzatú kerületnek számítanak (mint Torbay és Medway).

Különbséget tehetünk világosan megkülönböztethető központtal rendelkező agglomerációk (mint Nottingham, Portsmouth, Southampton) és többközpontú agglomerációk (mint Bournemouth/Poole és Teesside) között. Azonban különféle átmenetek is léteznek. A West Midlamds agglomerációban például Birmingham az erőteljes terjeszkedés folytán korábban önálló városokat kebelezett be (mint Sutton Coldfield vagy Aston), de aztán ezen folyamat alábbhagyott, és a Black Country vagy Wolverhampton már erős önálló identitásnak örvend.

Az ország sok részében a bekebelezett területek nem őrizték meg erős önazonosság-tudatukat, önkormányzataik azonban megmaradtak. Ezen az alapon agglomerációnak tekinthetők. Ilyenek:

Vannak olyan területek, ahol a települések fizikailag ugyan nem értek össze, de az agglomerációs folyamat mégis erőteljes volt. Ilyen, sűrűn beépített területek:

A teljes Merseyside/Warrington/Nagy-Manchester övezet valószínűleg ugyanannyira beépített, mint Nyugat-Yorkshire. Liverpoolból Manchester felé az útba eső városok között vannak ugyan vidéki területek, de ezek nem különösebben nagyméretűek. Az itteni zöld területek a további városiasodás megakadályozása végett védettek.

Helyi szinten léteznek kisebb agglomerációs példák is. Például Warwick összenőtt Leamington Spával, Luton Dunstablelel és Grimsby Cleethorpes-szal.

Népesség alapján[szerkesztés]

Az ONS (statisztikai hivatali) adatai alapján, melyek csak Angliáról és Wales-ről készültek.