Agapé Gyülekezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet
Vallás keresztény
Felekezet karizmatikus
Eredet Magyarországi Baptista Egyház
Lelkészi vezető Paul Henderson
Tisztsége lelkipásztor
Alapítva 1995. augusztus 28.
Székhely 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 18.

A(z) Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet hivatalos honlapja

A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet a kereszténység protestáns ágához tartozó karizmatikus felekezet, amelynek gyökerei a Magyarországi Baptista Egyházba nyúlnak vissza. A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet tagja az Agapé Hálózatnak.

Története[szerkesztés]

Az 1932-ben alakult Pestszentlőrinci Baptista Gyülekezet pásztorlását 1988-ban a gyülekezet korábbi lelkipásztora, Perjesi István vette át. Vezetésével a gyülekezet egyre inkább az 1980-as évektől hazánkban is teret nyerő karizmatikus irányba fordult. A gyülekezet szellemi megújulása nyomán az 1990-es évek elejétől az ország minden tájáról havonta ezrek vettek részt a Pestszentlőrinci Sportcsarnokban tartott Istentiszteleteiken, majd – élve az akkori jogi lehetőségekkel – közösségüket 1995. augusztus 28-án a bíróság kérésükre önálló egyházként jegyezte be Agapé Gyülekezet néven. Az időközben megváltozott jogi körülmények következtében a közösség 2012-től vallási tevékenységet végző egyesület[1] formájában működik tovább, 2014-től Paul Henderson pásztor vezetésével.

Küldetése[szerkesztés]

A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet elhívásának fő jelmondata: Hatással a világra!

A gyülekezet olyan emberek közössége, akiknek küldetése az, hogy megismerjék a Mennyei Atya feltétel nélküli szeretetét, megtalálják a gyógyulást és a teljességet az Ő Fiában, Jézus Krisztusban, illetve felkészültek, és készek legyenek megosztani a Mennyei Atya szeretetét az őket körülvevő világgal is.

Legfőbb céljuk a Jézus Krisztussal való személyes kapcsolat hiteles megélése, és az, hogy az Ő életet átformáló erejét megismertessék a körülöttük élő emberekkel is. Hitük szerint az Újszövetségben említett karizmák, szellemi ajándékok[2] ma is működnek, és rajtuk, mint Isten gyermekein keresztül ma is testi-lelki gyógyulások, és szellemi felszabadulások történhetnek. 

Elnevezése[szerkesztés]

A gyülekezet neve a Bibliában az Isten szeretetének kifejezésére használt görög “agapé” szóból származik, amelynek jelentése: olyan baráti, önzetlen, önfeláldozó szeretet, amely nincs feltételekhez kötve. Mindenekelőtt Isten emberek felé való feltétel nélküli szeretetét jelenti, de azt a magatartást is magába foglalja, amely során az emberek saját érdekeiket háttérbe szorítva egymás javára törekszenek. Ez a szeretet a Biblia szerint soha nem szűnik meg, és ez jelenti minden cselekedet valódi értékét. E nélkül a szeretet nélkül üres és értelmetlen lenne az élet. 

Alkalmai, istentiszteletei[szerkesztés]

A Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet központja és imaháza.

A gyülekezet – amely jelenleg közel 400 tagot számlál – központja, imaháza a pestszentlőrinci Havanna-lakótelepen található,[3] ahol hetente tartanak Istentiszteleteket, és ahol hétköznapokon is számos találkozásra van lehetőség különféle kisebb csoportokban. Ennek keretében hetente tart a gyülekezet ifjúsága[4] ifiesteket (Agapé Ifi), rendszeresen tartanak találkozókat gyülekezetünkben a huszonéves fiatalok is (AGAPÉ 20Plusz), és természetesen az idősebbek számára is lehetőség van a találkozásra, beszélgetésre a nyugdíjas alkalmak keretében.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Civil szervezetek névjegyzéke (keresés) | BÍRÓSÁG. birosag.hu. (Hozzáférés: 2016. október 22.)
  2. Pál apostol első levele a korintusiakhoz (12. fejezet 1-11. versei). urszava.net. (Hozzáférés: 2016. október 22.)
  3. Pestszentlőrinci Agapé, Gyülekezet: Elérhetőségeink. Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet. (Hozzáférés: 2018. július 17.)
  4. Pestszentlőrinci Agapé, Gyülekezet: Pestszentlőrinci Agapé Ifjúság. Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet. (Hozzáférés: 2016. október 22.)