Afro-tv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Afro-tv
(Bamboozled)
2000-es amerikai film
RendezőSpike Lee
ProducerSpike Lee
Műfaj
  • vígjáték-dráma
  • musicalfilm
ForgatókönyvíróSpike Lee
Főszerepben
ZeneTerence Blanchard
OperatőrEllen Kuras
JelmeztervezőRuth E. Carter
Gyártás
Gyártó40 Acres & A Mule Filmworks
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő135 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2000
  • 2001. május 10. (Németország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Afro-tv (eredeti címe: Bamboozled) egy 2000-ben bemutatott amerikai szatirikus filmdráma, amit Spike Lee írt és rendezett. A produkció főszerepében Damon Wayans, Jada Pinkett Smith, Savion Glover, Michael Rapaport, Tommy Davidson és Mos Def.

Az Afro-tv premierje 2000. szeptember 18-án zajlott a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.[2] Az Egyesült Államokban október 6-án limitált, majd október 20-tól széles körben vetítették a mozikban.[2] Magyarországon az HBO mutatta be a csatornáján 2014. november 21-én.[3] A filmet Arany Medvére jelölték 2001-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.[2]

Habár a 2000-es években a kezdeti fogadtatások nem voltak lelkesek, a 2020-as évekre a filmet újra felfedezték, és kultuszfilmmé nyilvánították az afro-amerikaiak filmtörténeti ábrázolásának szatirikus szemléletmódjáért.[4][5][6][7]

Cselekmény[szerkesztés]

Pierre a CNS csatornánál dolgozik, és állandó ellentétben áll főnökével, Thomasszal. Thomas lekezeli az afro-amerikaiakat, és visszautasítja Pierre minden forgatókönyvét, ami a fekete bőrűeket pozitív fénybe helyezi. Mivel Pierre-nek szerződése van a csatornával, kidolgoz egy ötletet, amivel elérheti a kirúgását. A forgatókönyvet afro-amerikai emberekről készíti, akik blackface-t (alapvetően fehér bőrűek feketére sminkelése) viselnek, rasszista vicceket mesélnek és sértő számítógépes sztereotípiákkal szerepelnek. A várakozások ellenére Thomasnak tetszik az ötlet, és a show nagy sikerré válik.

A két főszereplő, Manray és Womack híres sztárokká válnak, míg Pierre és asszisztense, Sloan próbálják hangsúlyozni, hogy szatírának készült a produkció. Ennek ellenére Pierre elismert szerzővé válik, amit el is fogad, míg Sloan megpróbál eltávolodni a műsortól, és hogy bármi köze van hozzá. Nem is kell hozzá sok, hogy a tartalom feldühítse a Mau Mau (wd) csoportot, akiknek élén Sloan bátyja áll, és elhatározzák, hogy erőszakkal fognak véget vetni a műsornak.

Womack megelégeli Manray nagy egóját, és kilép a programból, Sloan és Manray ezalatt közelebb kerülnek egymáshoz. Mikor Pierre nem tudja őket szétválasztani, kirúgja Sloant. Sloan bosszúból összeállít egy montázst a rasszista megnyilvánulásokból, hogy tönkretegye Pierre-t, de a férfi félvállról veszi. Manray kiábrándul a showból, mikor rájön, hogy csak kihasználják, ezért nem hajlandó többet blackface sminket viselni, és a közönség előtt önmagaként táncol a programban, amiért kirúgják.

A Mau Mau csoport elrabolja Manrayt, és bejelentik, hogy ki fogják őt végezni élő adásban. Bár a rendőrök nagy erőkkel keresik a csoport búvóhelyét, Manray meghal, miközben híres táncát járja. Halálhírére Pierre blackface sminket rak az arcára, és összetöri az antik holmikat az irodájában. A rendőrség ezalatt megtalálja a Mau Maukat, és mindenkit lelőnek, kivéve a csoport egyetlen fehér tagját, One-Sixteenth Blaket, aki követeli, hogy társaival együtt meg akar halni.

Sloan végső haragjában fegyvert fog Pierre-re, és lejátszatja vele a montázst. A felvételen kiderül, hogy Sloan a filmtörténet összes afro-amerikai ábrázolását begyűjtötte. Pierre el akarja venni tőle a fegyvert, de a dulakodás alatt hasba lövik, és elterül a padlón. Sloan elmenekül, Pierre pedig a földön fekve nézi tovább a montázst, aminek utolsó kockái Manray-t mutatják, ahogy karakterét alakítja.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[3]
Pierre Delacroix Damon Wayans Kálid Artúr
Manray "Mantan" Savion Glover Szabó Máté
Sloan Hopkins Jada Pinkett Smith Bánfalvi Eszter
Womack Tommy Davidson Géczi Zoltán
Thomas Dunwitty Michael Rapaport Csőre Gábor
Honeycutt Thomas Jefferson Byrd Nagypál Gábor
Junebug Paul Mooney Faragó András
Big Blak Afrika Mos Def Galambos Péter
Hard Blak Craig Grant n.a
Double Blak Gano Grills n.a
Mo Blak Canibus n.a
Smooth Blak Charli Baltimore Balogh Anna
One-Sixteenth Blak MC Serch Mészáros Máté
Starlet Kim Director n.a
The Alabama Porch Monkeys The Roots n.a
Önmaga Al Sharpton tiszteletes Albert Péter
Önmaga Matthew Modine n.a
Önmaga Mira Sorvino n.a

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Afro-tv vegyes kritikákat kapott. A Rotten Tomatoeson 53%-os minősítést szerzett 106 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „[...] túl nehézkes a szatírában, inkább kúsza és túlhajtott, mint harapós.”[8] K. Austin Collins a Vanity Fairtől azt írta: „Merész, vibráló, nem meglepő módon rosszindulatú, de gyakran zseniális.”[8] Andrew Sarris az Observertől azt írta: „Ha Lee úr úgy gondolta, hogy a fekete arcú szórakoztatást az általa ellenszenvesnek tartott jelenlegi fekete előadók metaforájaként hozza vissza, akkor elszámította magát.”[8]

A MetaCriticsen 56 pontot ért el a 100-ból 39 vélemény alapján.[9] Roger Ebert szerint a Chicago Sun Timestól: „Spike Lee rosszul mérte fel az anyagát és a közönségét. Nem talál sikeres módot arra, hogy kifejezze érzéseit, dühét és szatirikus pontjait.”[9] David Wood a BBC-től azt írta: „Nem lehet kétségbe vonni Lee polémiájának erejét, sem az "Afro-tv" társadalmi és politikai megfigyeléseit, de mint filmalkotás, tagadhatatlanul hibás.”[9] Ron Wells szerint a Film Threattől: „A rendező új remekműve szinte mindannak az összegzése, amit filmesként és a fekete kultúráról tanult, de nem érzi szükségét, hogy minden egyes tanulságért, amit át akar adni, fejbe verje a nézőket.”[9]

Az Afro-tv a Box Office Mojo szerint közel 2 és fél millió dollár bevételt generált, a költségvetésről nincs információ.[10]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Esemény Díj Eredmény
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve Jelölve
Nemzeti Filmkritikusok Köre, USA Freedom of Expression Award Elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film1968_it-s-showtime.html, 2018. február 10.
  2. a b c Internet Movie Database
  3. a b iszdb.hu
  4. Collins, K. Austin. Spike Lee's Bamboozled Is Still Sharp, Stinging, and Utterly Vital (amerikai angol nyelven) (2020. március 23.) 
  5. Barone, Matt: Revisiting Spike Lee's BAMBOOZLED and Its Endlessly Relevant Themes. Tribeca , 2015. november 12. (Hozzáférés: 2022. november 29.)
  6. Daniels, Robert: 'Bamboozled' Is Spike Lee's Regrettably Timeless Masterpiece. theplaylist.net , 2020. április 20. (Hozzáférés: 2022. november 29.)
  7. Clark, Ashley: Bamboozled: Spike Lee's masterpiece on race in America is as relevant as ever (angol nyelven). the Guardian , 2015. október 6. (Hozzáférés: 2022. november 29.)
  8. a b c Rotten Tomatoes
  9. a b c d MetaCritics
  10. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]