Afrikai fekete réce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Afrikai fekete réce
Afrikai fekete réce a Fokváros melletti madár rezervátumban
Afrikai fekete réce a Fokváros melletti madár rezervátumban
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Galloanserae
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Réceformák (Anatinae)
Nemzetség: Úszórécék (Anatini)
Nem: Anas
Faj: A. sparsa
Tudományos név
Anas sparsa
Eyton, 1838
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Afrikai fekete réce témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai fekete réce témájú kategóriát.

Az afrikai fekete réce (Anas sparsa) a madarak (Aves) osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj.

Rendszerezés[szerkesztés]

A madár genetikailag a tőkés récékhez áll a legközelebb (Johnson & Sorenson, 1999), de különleges viselkedése (Johnson et al., 2000) és kissé különböző tollazata miatt külön alnembe, a Melanas, sorolják. További kutatások folynak a rendszertani besorolása érdekében.

Előfordulása[szerkesztés]

Afrika középső és déli részein honos.

Alfajai[szerkesztés]

  • Anas sparsa sparsa
  • Anas sparsa leucostigma

Megjelenése[szerkesztés]

Az afrikai fekete réce tollazata fekete, ahogyan a neve is mutatja, de hátán fehér mintázat található. A madár közepes méretű réce, és a nemek között nincs nagy különbség. Csak akkor lehet megkülönböztetni a két nemet, ha egymás mellett ülnek. Az átlagos hossza 48-57 centiméter.[1]

Életmódja[szerkesztés]

Nagyon félénk madár. Általában párban vagy kisebb csapatban él. Habár nappal a folyókban és patakokban úszkál, éjjel a nyíltabb vizeket válassza pihenő helyül. Fő élőhelye az erdős dombok, fészkét a folyóvizek mellé készíti. Csésze alakú fészkét ágakból és fűből készíti. Habár a folyóvizek mellé építi fészkét, mindig gondoskodik arról, hogy az áradási szint fölött legyen.

Fő tápláléka a lárvák és bábok; ezeket a kövek alatt találja meg. Ezeken kívül még fogyaszt kisebb halakat, rákokat, csigákat és növényi eredetű táplálékot, köztük magokat is.

Szaporodása[szerkesztés]

Az elterjedési területtől függően az év különböző évszakában költ. A kotlás 30 napig tart. A kotlást és a fiatalok nevelését a tojó végzi. Egy fészekaljban 4-8 tojás van. A fiatal madarak 86 napig ülnek anyjuk mellett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Johnson, Kevin P. (2000). „The evolution of postcopulatory displays in dabbling ducks (Anatini): a phylogenetic perspective”. Animal Behaviour 59 (5), 953–963. o. [2006. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1006/anbe.1999.1399. PMID 10860522.  

Források[szerkesztés]

  • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2009. szeptember 21.)
  • Johnson, Kevin P. & Sorenson, Michael D. (1999): Phylogeny and biogeography of dabbling ducks (genus Anas): a comparison of molecular and morphological evidence. Auk (journal)|Auk 116(3): 792–805. PDF fulltext
  • Johnson, Kevin P. McKinney, Frank; Wilson, Robert & Sorenson, Michael D. (2000): The evolution of postcopulatory displays in dabbling ducks (Anatini): a phylogenetic perspective. Animal Behaviour 59(5): 953–963 PDF fulltext
  • Eyton, T.C. 1838. A monograph on the Anatidae or duck tribe. London: Longman, Orme, Brown, Green, & Longman. doi: 10.5962/bhl.title.49546 Reference page. [see page 142.]

További információk[szerkesztés]