Ugrás a tartalomhoz

Affenpinscher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Affenpinscher
Fajtagazda országNémetország
Osztályozás
CsoportII. Pinscherek, schnauzerek - molosszerek - svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció1. Pinscherek és schnauzerek
Típus1.1 Pinscherek
FajtaAffenpinscher FCI 186
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardangol
Kiadás éve2009
A Wikimédia Commons tartalmaz Affenpinscher témájú médiaállományokat.

Az affenpinscher (Majompincs) az egyik legrégebbi, változatlan német kutyafajta. Eredetileg patkány-, ill. egérvadászatra tenyésztették. Korábbi megjelenése - Albrecht Dürer ábrázolásában - az általunk ismerthez teljesen hasonló kinézetet mutatott. Az affenpinscher korábban sokféle színben és mintátatban létezett, a világos sárgától a vöröses vagy szürkés árnyalaton keresztül egészen a kékesszürkéig és feketéig, részben fehér foltokkal.

Jellemzői[szerkesztés]

Kis termetű, gömbölyű fejű kutya. Járása szinte tipegő. Farkát felfelé tartja. Különleges szőre majomszerű külsőt kölcsönöz neki. Ez a kutya élénk és bolondos. Jellegzetes lakáseb, de jelzőkutyának is kiváló.

Méretei[szerkesztés]

  • Marmagasság: A kanoknak és a szukáknak is 25–30 cm között van.
  • Testtömeg: 4–6 kg
  • Alomszám: 2-4 kölyök
  • Várható élettartam: 9-12 év

Jelleme[szerkesztés]

A majompincs eleven, barátságos, bolondos és éber kutya. Kedves állat, igen hűséges a gazdájához és családjához. Meglepően jó őrkutya, és ugatni is szeret.ij A fajta jól kijön a gyerekekkel, feltéve, hogy azok tiszteletben tartják, nem bosszantják és nem bánnak vele játékszerként. Általában más kutyákkal is megfér, bár nem szívesen osztozik gazdáján és családtagjaikon más kutyákkal. A macskákkal és más háziállatokkal rendszerint nincs gondja, feltéve, hogy kölyökként kellemes tapasztalatokat szerzett velük. Az idegenekkel szemben tartózkodó.

Tanítása[szerkesztés]

A majompincs igen értelmes kutya, amely gyorsan megjegyzi a különböző parancsszavakat. A tanítása során fontos az egyértelműség és a következetesség, s a gyakorlás közben időnként játszani is kell vele, hogy a tanulás hosszam időn át élvezetes maradjon számára.

Mozgásigénye[szerkesztés]

A fajta mozgásigénye átlagos, általában jól alkalmazkodik a körülményekhez.

Szőrzete[szerkesztés]

A majompincs szőrzete dús, érdes, durva tapintású. Fejének érdes, tüskés jellegű szőre csak tovább erősíti a majomszerű külsőt. Borzas szemöldöke és dús szakálla, pofaszakálla és koronája van.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Affenpinscher című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.