Advanced Materials

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Advanced Materials
Tematika
Ország Németország
Alapítva 1988
Kiadó Wiley-Blackwell
Nyelv angol
Szakterület
ISSN
Az Advanced Materials weboldala

At Advanced Materials egy lektorált fizikai és kémiai szakfolyóirat. Elsőként 1988-ban, a német Angewandte Chemie folyóirat mellékleteként jelent meg, majd másfél évvel később önállósult. Kiadója a Wiley-WCH, amely a folyóiratot hetente adja közre. Főszerkesztője Peter Gregory.[1]

Tartalma[szerkesztés]

A folyóirat jellemzőek az alábbi témakörökkel kapcsolatos cikkeket közöl: anyagtudomány, nanotechnológia, szupravezetők, optika, lézerek, szenzorok, porózus anyagok, fénykibocsájtó anyagok, kerámiák, biológiai anyagok, mágneses anyagok, vékonyrétegek, kolloidok, fotovoltaikus anyagok, napelemek, ferroelektromos anyagok, metaanyagok, szövettechnológia, képalkotás, önrendeződés, polimerek, nanokompozitok, nanorészecskék stb.[1]

Tudománymetrikai adatai[szerkesztés]

Mérőszám 2015[2][3][4][5]
Összes publikáció
Impaktfaktor (hatástényező)[m 1] 18,96
Az impaktfaktor ötéves átlaga (five-year impact factor)
Közvetlenségi index (immediacy index)[m 2] 3,44
Az idézések felezési ideje (cited half-life)[m 3] 5,00
EigenFactor-pontszám[m 4] 0,30
A cikkek hatása (Article Influence Score) 4,75
CiteScore[m 5]
(Source-Normalized Impact per Page, SNIP)[m 6]
SCImago-rang[m 7] 9,021
 1. Az impaktfaktor egy folyóiratban közölt cikkek idézettségének mértéke. Azt jellemzi, hogy egy adott évben a folyóirat egy tipikus, elmúlt két évben megjelent cikkét milyen gyakran idézték.
 2. A folyóirat cikkeire való hivatkozások száma egy adott évben, osztva az ekkor megjelent összes cikk számával.
 3. A cikkek átlagéletkora, amelyekre évente a Journal Citation Reportsban hivatkoznak.
 4. Az EigenFactor az impaktfaktorhoz hasonló, de ez az elmúlt öt évben a Journal Citation Reportsban megjelent hivatkozásokat veszi figyelembe, viszont nem minden hivatkozást azonos súllyal: aszerint súlyoz, hogy mennyire rangos a hivatkozó cikk folyóirata.
 5. Egy adott évben az ez év előtt legfeljebb három évvel közzétett cikkekre történt hivatkozások száma osztva az időszakban kiadott összes cikk számával.
 6. Az impaktfaktorhoz hasonlóan az egy cikkre tett hivatkozások számát jellemzi, azonban attól függően súlyozza a hivatkozásokat, hogy az adott témakörben mennyi az összes hivatkozásszám egy adott időszakban.
 7. Az impaktfaktorhoz hasonlóan egy cikkre jutó hivatkozások számát jellemzi, azonban nagyobb súllyal veszi figyelembe azon hivatkozó cikkeket, melyeknek nagy a hivatkozásszáma. Így a SCImago Journal Rank (SJR) definíciója rekurzív.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Advanced Materials. (Hozzáférés: 2017. május 8.)
 2. 2015 Materials Science Impact Factors - Advanced Science News (amerikai angol nyelven). www.advancedsciencenews.com. (Hozzáférés: 2017. május 8.)
 3. Advanced Materials. www.scimagojr.com. (Hozzáférés: 2017. május 8.)
 4. Advanced Materials Impact Factor|2016|2015|2014 - BioxBio (angol nyelven). www.bioxbio.com. (Hozzáférés: 2017. május 8.)
 5. Advanced Materials Journal RG Impact & Description - ResearchGate - Impact Rankings ( 2015, 2016 and 2017 ) (angol nyelven). ResearchGate. (Hozzáférés: 2017. május 8.)