Ugrás a tartalomhoz

Adrenalin O.D.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adrenalin O.D.
Információk
Alapítva1981
Műfajhardcore punk
KiadóRelapse Records
Az Adrenalin O.D. weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Adrenalin O.D. egy 1981-től 1990-ig működött hardcore punk/punk zenekar volt Amerikából. Az együttes a New Jersey-i Elmwood Parkban alakult meg. Sosem értek el kereskedelmi sikereket, viszont híresek voltak gyors zenéjükről és humoros szövegeikről. Lemezeiket a Buy Our Records, Relapse Records, Chunksaah Records kiadók jelentették meg.

Története[szerkesztés]

Az együttes a hetvenes évekbeli "The East Paterson Boys Choir" nevű punkbanda romjain alakult meg, 1981-ben. A műfaj rajongói gyakran rövidítik "A.O.D."-re a nevet. Legelső számaik az 1982-es "New York Thrash" válogatáslemezen jelentek meg. Első EP-jük 1983-ban került a boltok polcaira. Első stúdióalbumuk egy évvel később, 1984-ben látta meg a napvilágot, amelyen már megjelentek a zenekar legfőbb ismertetőjegyei, a gyorsaság és a humoros/szarkasztikus szövegek. Második nagylemezük 1986-ban került a boltok polcaira. Híresek lettek látványos koncert-fellépéseikről, ahol vicces szóváltásokba keveredtek a közönséggel, illetve elmés megjegyzéseket tettek, ezért a rajongók "funny punk"-nak definiálták az AOD-t. Harmadik nagylemezüket a Stereo Review és Decibel magazinok a "legviccesebb lemezek" közé sorolták, azonban itt stílusváltás is történt, ugyanis átváltottak a dallamosabb punk rockra, miközben megtartották a hardcore punk hangzást is. A negyedik stúdióalbumuk teljes kudarcnak számított, sem a kritikusok, sem a rajongók nem tartották nagyra a lemezt. Az "anyag" csak rövid ideig volt elérhető. Csökkenő népszerűségük miatt 1990-ben feloszlottak. A tagok később új együtteseket alapítottak, illetve egyéb punk zenekarokhoz csatlakoztak. 1999-ben, 2005-ben és 2007-ben újból összeálltak koncertek erejéig.

Hatásuk[szerkesztés]

Az együttes olyan későbbi nagy zenekarokra volt nagy hatással, mint az Anthrax (együttes), a NOFX, Screeching Weasel, Municipal Waste, Darkthrone és S.O.D.

Tagok[szerkesztés]

Egyéb tagok

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]